Ένα νέο μη θανατηφόρο φορητό όπλο που έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία από αστυνομικές δυνάμεις στο εξωτερικό αποκτά η ΕΛΑΣ προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στην έσχατη περίπτωση αποτροπής μεγάλων μεταναστευτικών ροών και λοιπών επιθετικών ενεργειών από την τουρκική πλευρά στη συνοριογραμμή του Έβρου.
Πρόκειται για το Long Range Acoustic Device (LRAD) που μπορεί να ακινητοποιήσει τον αντίπαλο απλώς και μόνο με την ένταση του ήχου.
Επί της ουσίας είναι ένα μεγάλο ηχείο που όταν τίθεται σε εφαρμογή εκπέμπει έναν πάρα πολύ δυνατό ήχο που μοιάζει με τον κοινό συναγερμό του αυτοκινήτου και «τρυπάει» τ’ αυτιά σου.
Φθάνει σε ένταση τα 162 dB (ντεσιμπέλ), όταν για παράδειγμα το κομπρεσέρ δημιουργεί θόρυβο 105 dB, ένας πυροβολισμός 140 και η σειρήνα αεροπορικής επιδρομής 150 dB προκαλώντας αφόρητο πόνο στ’ αυτιά και κίνδυνο βλάβης στην ακοή εάν τον ακούσεις μόλις 7 δευτερόλεπτα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι παθαίνει κάποιος εάν ακούσει έναν ήχο των 162 dB όπως οι δύο συσκευές που θα χρησιμοποιεί σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης η Ελληνική Αστυνομία. «Τρελαίνει» τον εγκέφαλο, προκαλώντας σοκ, πανικό, ναυτία και απώλεια προσανατολισμού στο θύμα.
Η ίδια συσκευή μπορεί επίσης να παίξει πάρα πολύ δυνατά μουσική ή να μεταφέρει ηχητικά μηνύματα σε απόσταση άνω των τριών χιλιομέτρων. Στο εξωτερικό πολλοί τα αποκαλούν «ηχητικές σφαίρες» και οι χειριστές τους έχουν την δυνατότητα να εκτρέψουν τον ήχο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή γωνία, ανάλογα που βρίσκεται το εξεγερμένο πλήθος ή ο εν γένει αντίπαλος.
Τέτοιου είδους ηχοβολιστικά έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποτρέψουν τους εφήβους να προβούν σε ταραχές, στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ το 2009, αλλά και από το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Seabourn Spirit το 2005 για να αποτρέψει επίθεση πειρατών που ήταν έτοιμοι να επιτεθούν ανοικτά της Σομαλίας.