Μπορεί το όνομα Ελίζαμπεθ Σορτ να ξεχάστηκε γρήγορα, ωστόσο ο μύθος της «Μαύρης Ντάλιας» παραμένει ζωντανός 68 ολόκληρα χρόνια από την άγρια δολοφονία της 22χρονης λολίτας που «πάγωσε» το Χόλιγουντ τον Ιανουάριο του 1947.
Το χρονικό της δολοφονίας
Ήταν 15 Ιανουαρίου του 1947, περίπου 10 το πρωί όταν η Μπέτι Μπέρσινγκερ αντίκρισε το κομματιασμένο πτώμα της Ελίζαμπεθ Σορτ στη λεωφόρο Νόρτον του Λος Άντζελες, κατά τη διάρκεια της βόλτας της παρέα με την τριών χρόνων κόρη της. Η νεαρή γυναίκα πλησίασε το άψυχο σώμα μη έχοντας καταλάβει πως επρόκειτο για αληθινή γυναίκα, θεωρώντας πως αυτό που της τράβηξε την προσοχή ήταν κάποια παρατημένη κούκλα. Η πραγματικότητα ήταν βέβαια πολύ διαφορετική, αφού η Μπέρσινγκερ ήρθε αντιμέτωπη με ό,τι πιο απάνθρωπο είχαν δει μέχρι εκείνη τη στιγμή ακόμα και οι πιο έμπειροι ιατροδικαστές της χώρας.
Της Όλγας Παρθενέα-Γεωργάτσου
Η αστυνομία που κατέφθασε στο σημείο βρήκε την 22χρονη Ελίζαμπεθ κομμένη στα δύο στο ύψος της μέσης, κακοποιημένη σεξουαλικά, με τα εντόσθιά της να έχουν αφαιρεθεί και δίχως σταγόνα αίματος στο κορμί της. Το σώμα είχε καθαριστεί επιμελώς και τα δύο κομμάτια του απείχαν περίπου μισό μέτρο μεταξύ τους, με τους γιατρούς που εξέτασαν το πτώμα να κάνουν λόγο για δουλειά «επαγγελματία» που πιθανότητα είχε γνώσεις χειρουργικής. Σα να μην έφτανε όλη αυτή η αγριότητα, αυτό που έκανε αστυνομικούς, ιατροδικαστές, δημοσιογράφους και πολίτες να ανατριχιάσουν ήταν το παραμορφωμένο πρόσωπο της Σορτ στο οποίο ο δολοφόνος είχε «χαράξει» ένα μακάβριο χαμόγελο όμοιο με αυτό των κλόουν, με δυο βαθιές τομές από το στόμα μέχρι τα αυτιά του θύματος
Κατά τη διάρκεια των ιατροδικαστικών εξετάσεων οι αποκαλύψεις δεν είχαν τέλος, καθώς σύμφωνα με τη γνωμάτευση των ειδικών, οι πληγές στα χέρια και τα κομμάτια σάρκας που έλειπαν από τα αυτιά, το στήθος και τους μηρούς της Σορτ, υποδείκνυαν πως το θύμα βασανίστηκε πολύ πριν πεθάνει. Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, ο θάνατός της επήλθε από αιμορραγία που προκλήθηκε από βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι και όχι λόγω της «σφαγής» του κορμιού της. Σε λίγες μόλις ώρες η δολοφονία της όμορφης Ελίζαμπεθ με το κατάλευκο δέρμα και τα μεγάλα, γαλάζια μάτια εξελίχθηκε σε αστικό μύθο με τις λεπτομέρειες και τα πιθανά σενάρια της ζωής, της προσωπικότητας και του μαρτυρικού θανάτου της να αποκτούν τεράστιες διαστάσεις. Οι ερευνητές Χάρι Χάνσεν και Φίνις Μπράουν ανέλαβαν την υπόθεση και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν επίμονους δημοσιογράφους, τρομοκρατημένους πολίτες και το μυστήριο που υπήρχε γύρω από το όνομα της Ελίζαμπεθ Σορτ.
Η δημοσιογραφική αθλιότητα έφτασε στο ζενίθ της, όταν κάποιος ρεπόρτερ τηλεφώνησε στη μητέρα της αλιεύοντας πληροφορίες για την Ελίζαμπεθ λέγοντας της πως είχε κερδίσει σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς και της ετοίμαζαν κάποιου είδους αφιέρωμα. Μόνο όταν ο εν λόγω «δημοσιογράφος» έμαθε όσα χρειαζόταν για το πρόσωπο των ημερών ανακοίνωσε στη μητέρα της την άγρια δολοφονία της επίδοξης στάρλετ.
Ποια ήταν η Ελίζαμπεθ Σορτ;
«Όμορφη, θελκτική, με πολλούς θαυμαστές και υπερβολικά φιλόδοξη». Έτσι την περιέγραψαν όλοι οι μάρτυρες που ρωτήθηκαν για την Μπέτι, όπως συνήθιζαν να τη φωνάζουν. Αγαπητή μα και απόμακρη, λίγα άφηνε να καταλάβουν οι άλλοι για τη ζωή και την προσωπικότητά της. Σε ηλικία 16 ετών εγκαταλείπει το σπίτι, τη μητέρα και τις τέσσερις αδερφές της στο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης και ταξιδεύει στο Μαϊάμι για λόγους υγείας έχοντας παράλληλα την ελπίδα πως εκεί θα αποκτήσει τις σωστές γνωριμίες που θα τη βοηθήσουν να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο. Ο πατέρας της, Κλίο Σορτ είχε κι αυτός εγκαταλείψει τα παιδιά και τη σύζυγό του έχοντας χρεοκοπήσει στο κραχ του 1929. Ανεξάρτητη, άστατη και φιλόδοξη η Μπέτι είναι αποφασισμένη να κάνει την καριέρα που ονειρεύεται και λίγο αργότερα φεύγει για το Σαν Φρανσίσκο να βρει τον πατέρα της. Τα ξενύχτια και το αλκοόλ που κατανάλωνε σε άφθονες ποσότητες οδήγησαν στη σύλληψή της και έκαναν έξω φρενών τον πατέρα της που τη διώχνει μη μπορώντας να ανεχτεί το άστατο του χαρακτήρα της.
Δυο χρόνια αργότερα στη ζωή της μπαίνει ο ταγματάρχης της Αεροπορίας Ματ Γκόρντον και η Μπέτι αποφασίζει να εγκαταλείψει την γεμάτη καταχρήσεις καθημερινότητά της και να αφοσιωθεί σε εκείνον. Φαίνεται πως η τύχη δεν ήταν με το μέρος της αφού ένα μόλις χρόνο μετά ο Γκόρντον σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα και η Μπέτι τριγυρνά στο Χόλιγουντ και αναζητά συντροφιά σε διάφορες αντρικές φιγούρες που της κάνουν τα χατίρια και την κάνουν να νιώθει λιγότερη μοναξιά. Για πολλούς, ήταν η μαυροντυμένη femme fatale που εκμεταλλευόταν τους άντρες και έψαχνε συνεχώς τον επόμενο «χορηγό» της. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά τη δολοφονία της έγινε γνωστή ως «Μαύρη Ντάλια». Λέγεται μάλιστα πως για κάποιο διάστημα η νεαρή Σορτ άσκησε και το επάγγελμα της πορνείας προκειμένου να «χωθεί» στα καλλιτεχνικά πηγαδάκια και να βγάλει τα προς το ζην. Κάπου εκεί ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για το τραγικό φινάλε.
Εραστές, κίνητρα, δεκάδες ύποπτοι και ομολογίες
Στις 9 Ιανουαρίου ήταν η τελευταία φορά που η Ελίζαμπεθ Σορτ εθεάθη ζωντανή. Ο Ρόμπερτ Μάνλεϊ ήταν ο άνθρωπος που την περιμάζεψε από ένα πεζοδρόμιο βλέποντας την σε άσχημη κατάσταση, ωστόσο όπως υποστήριξε, ουδέποτε υπήρξε κάτι ερωτικό μεταξύ τους. Όπως ήταν λογικό, η αστυνομία τον θεώρησε το βασικό ύποπτο για τη δολοφονία της, όμως τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για να του ασκηθεί δίωξη. Τα ονόματα των υπόπτων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλά μεταξύ των οποίων αυτά του Μαρκ Χάνσεν, του σκηνοθέτη Όρσον Ουέλς, του Τζακ Γουίλσον ο οποίος αποδείχθηκε πως γνώριζε τρομερές λεπτομέρειες για το έγκλημα, του χειρουργού Γουόλτερ Αλόνζο Μπέιλι και του ο γιατρού Τζορτζ Χοντέλ. Ύποπτος θεωρήθηκε και ο ίδιος της ο πατέρας. Αργότερα, κάποιοι ερευνητές προσπάθησαν να συνδέσουν τη δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σορτ με τον διαβόητο serial killer Ρίτσαρντ Κότιγχαμ που έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το παρατσούκλι «The Cleveland Torso Murderer» και ο οποίος βασάνισε άγρια, σκότωσε και ακρωτηρίασε 16 γυναίκες στο Κλίβελαντ της πολιτείας του Οχάιο τη δεκαετία του 1930.
Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα όχι απλά δεν ωφέλησε τις έρευνες, αντιθέτως δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη δουλειά της αστυνομίας του Λος Άντζελες. Πάνω από 60 άντρες ομολόγησαν το έγκλημα στην προσπάθειά τους να κερδίσουν λίγη από τη «λάμψη» του δράστη, ενώ οι φανατικοί θαυμαστές του δολοφόνου της «Μαύρης Ντάλιας», ανέρχονταν σε δεκάδες. Η κηδεία της Ελίζαμπεθ Σορτ πραγματοποιήθηκε στο Νεκροταφείο Mountain View της Καλιφόρνιας και ο τάφος της παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο προσεγμένους και δημοφιλείς.
Η λύση του μυστηρίου;
Οι τοπική αστυνομία, οι δαιμόνιοι ντετέκτιβ και το FBI σιγά σιγά εγκατέλειψαν την υπόθεση υποστηρίζοντας πως ο δολοφόνος θα μείνει για πάντα άγνωστος. Πρόσφατα, ο συνταξιούχος ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες, Στιβ Χοντέλ, υποστήριξε πως σύμφωνα με εξονυχιστικές έρευνες πολλών χρόνων, υπεύθυνος για την άγρια δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σορτ ήταν ο πατέρας του, Τζορτζ Χοντέλ, ο οποίος είχε τότε θεωρηθεί από τους βασικούς υπόπτους, όμως λίγο πριν του απαγγελθούν κατηγορίες εγκατέλειψε την Αμερική. Ο πρώην ντετέκτιβ σε έρευνα που έκανε στο υπόγειο του πατρικού σπιτιού του με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, ανακάλυψε σε τέσσερα σημεία ανθρώπινο DNA και επιμένει πως ο πατέρας του υπήρξε serial killer της εποχής, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο ευθυνόταν για ακόμα 10 υποθέσεις δολοφονηθέντων γυναικών που δε βρήκαν ποτέ τη λύση τους. Το μυστήριο δεν έχει διαλευκανθεί και ο δολοφόνος παραμένει καλά κρυμμένος έχοντας αποκτήσει τεράστια φήμη και –παραδόξως- φανατικό κοινό.
Οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το συναρπαστικότερο έγκλημα της Αμερικής εξακολουθούν να νιώθουν πως δύσκολα θα κλείσει αυτή η υπόθεση. Τα ερωτήματα των «φίλων» της στάρλετ που σόκαρε το Λος Άντζελες με την κατάληξή της παραμένουν αναπάντητα. Θα κατάφερνε η Ελίζαμπεθ Σορτ να αποκτήσει τη φήμη που ονειρευόταν στη βιομηχανία του Χόλιγουντ αν δεν είχε βρεθεί στο δρόμο του δολοφόνου της; Θα μπορούσε η επιτυχία της στον κινηματογράφο να συγκριθεί με το θρύλο της «Μαύρης Ντάλιας» που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες συγγραφείς, συνθέτες, στιχουργούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους;
Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Μπέτι πέτυχε την επιτυχία και την αναγνωρισιμότητα με τον πιο μακάβριο τρόπο, μένοντας στην ιστορία ως το κομματιασμένο θύμα του πιο αποτρόπαιου εγκλήματος της ιστορίας με έναν φάκελο που 68 χρονιά μετά παραμένει στα γραφεία του FBI ανοιχτός.
koolnews.gr