Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:39 | 25/06/2021

Σοκαρισμένη είναι ακόμα η Εκκλησία από την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι κατά επτά μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να δείχνει προβληματισμένος.

«Πρέπει να γίνει ένα μάθημα για όλους μας ότι κάθε εμπειρία -και κακή εμπειρία- είναι μια αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε πού φταίμε, πόσο φταίμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που φταίμε», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά την άτυπη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στον απόηχο της επίθεσης στη Μονή Πετράκη.

«Άλλο πράγμα η συγχώρεσις, άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Από την επίθεση αποφεύχτηκαν τα χειρότερα λόγω σειράς παραγόντων. Το γεγονός πως ο δράστης έριχνε το καυστικό υγρό χωρίς να στοχεύει, η άμεση αντίδραση του αστυνομικού που βρισκόταν έξω από το χώρο αλλά και τα ράσα που απορρόφησαν μεγάλο ποσοστό του χημικού, έσωσαν τους επτά μητροπολίτες.

Την ίδια ώρα στον 37χρονο ιερομόναχο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή.

Ο 37χρονος είχε μαζί του δύο τέτοια μπουκάλια, αλλά πρόλαβε να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα πριν τον συλλάβει ο αστυνομικός που επίσης έπεσε θύμα της επίθεσης.

Ο ιερομόναχος πραγματοποίησε την επίθεση αμέσως μόλις άκουσε την απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου για την καθαίρεσή του.

Οι γιατροί που τον εξέτασαν είχαν ζητήσει τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική, κάτι που υποστηρίζεται και από τους συνηγόρους του.

Ωστόσο, ο 37χρονος θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα.

Σεβαστιανός: Αν είχα γυρίσει νωρίτερα, θα ήμουν χωρίς πρόσωπο

«Αν αυτή η ποσότητα (του καυστικού υγρού) είχε πέσει στο πρόσωπό μου σήμερα δε θα είχα πρόσωπο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων Σεβαστιανός Σωμαράκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ο 37χρονος είχε και πέρυσι απειλήσει τους αρχιερείς.

«Ήρθε όλο το πρώτο κύμα στην πλάτη μου, αλλά επειδή φορούσα πολλά ρούχα, τα ράσα και το καλιμαύχι, αυτά αυτόματα έγιναν κουρέλια πάνω μου. Αν είχα γυρίσει για δευτερόλεπτα να δω τι γίνεται και ερχόταν στο πρόσωπό μου δε θα είχα πρόσωπο σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σωμαράκης.

«Μπαίνοντας στην αίθουσα είπα στον αστυνομικό ‘σε παρακαλώ πολύ έχε το νου σου, γιατί ο κατηγορούμενος είναι λίγο ζόρικος’. Μου λέει ‘πάτερ θέλεις να μπω στην αίθουσα;’ Του λέω ότι εκ του νόμου δεν επιτρέπεται. Φοβήθηκα ότι θα γίνει ό,τι είχε γίνει και πέρυσι, ότι θα εξυβρίσει τους δικαστές και θα τους προπηλακίσει. Είχε ξαναφερθεί έτσι πέρυσι με την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης» εξήγησε ο πατήρ Σεβαστιανός.

«Είχε υβρίσει και είχε απειλήσει, λεκτικά όμως, όχι με κάποια πράξη βίας. Δεν το φανταζόμουν ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο, όμως είχα τη μέριμνα να ρωτήσω τον αστυνομικό για ενισχύσεις» τόνισε.

Όπως διηγήθηκε στον ΣΚΑΪ «με το που πετάχτηκαν οι πρώτες σταγόνες πάνω μου κάηκα και βγήκα προς την έξοδο για να φωνάξω τον αστυνομικό. Φώναξα μέσα στην αίθουσα ‘μας πετάει καυστικό υγρό, αλλά δεν ξέρω αν το κατάλαβαν οι αρχιερείς, γιατί δημιουργήθηκε πανικός. Εγώ έφυγα τρέχοντας προς την έξοδο για να φέρω τον αστυνομικό, ήταν η πρώτη μου σκέψη. Αφού έστειλα τον αστυνομικό μέσα στην αίθουσα πήγα στην τουαλέτα κι έριξα άφθονο νερό στο πρόσωπό μου αφού πέταξα όλα τα ράσα που είχαν καεί».

«Η υπόθεσίς του θα είχε τελειώσει αν δεν είχαμε τον COVID και την καραντίνα έγινε πέρυσι… είχαμε έξι μήνες να κάνουμε δικαστήριο» εξήγησε.

«Όλο και βελτιώνεται η υγεία μου, εγκαύματα είναι, θέλουν χρόνο για να επουλωθούν, ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά είναι δευτέρου βαθμού εγκαύματα. Είναι στον τράχηλο, στο λαιμό σε όλο το αριστερό μέρος του τραχήλου, και στο αριστερό χέρι από το λαιμό και πάνω σε ένα μεγάλο σημείο» ανέφερε για την κατάσταση της υγείας του ο κ. Σωμαράκης.

Το μπουκάλι με το καυστικό υγρό

Στο μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων βρίσκονται τα υπολείμματα των μπουκαλιών με το καυστικό υγρό που χρησιμοποίησε ο ιερομόναχος.

Το CNN Greece δημοσιεύει φωτογραφίες-ντοκουμέντο από τα μπουκάλια και όπως φαίνεται οι ετικέτες επιβεβαιώνουν ότι ο δράστης τα προμηθεύτηκε από το Διαδίκτυο, ωστόσο προορίζονται μόνο για εργαστηριακή χρήση. Μάλιστα οι αστυνομικοί έχουν βρει και ορισμένες σελίδες που πουλούν τη συγκεκριμένη χημική ουσία.

Η προμήθειά της, όπως αναγράφεται, μπορεί να γίνει αυστηρά για εργαστηριακή χρήση, όμως το πιο σοβαρό είναι πως στην ιστοσελίδα αναφέρεται πως το συγκεκριμένο υγρό περιέχει 96% θειικό οξύ.

«Ψυχικά ασθενής»

Ο συνήγορος του ιερομόναχου, Ανδρέας Θεωδορόπουλος, τον χαρακτήρισε «ψυχικά ασθενή», αναφέροντας παράλληλα πως ο άνδρας προσπάθησε πριν από 1,5 μήνα να βάλει τέλος στη ζωή του και αποκαλύπτοντας πως ο πελάτης του τού είπε ότι αγόρασε την καυστική ουσία από το ίντερνετ, έναντι 40 ευρώ.

«Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι ψυχιατρικά ασθενής. Η άδικη πράξη που τέλεσε κατά το άρθρο 34 αίρει τον καταλογισμό. Έχουμε να κάνουμε με ψυχικά ασθενή, που προσπάθησε πριν από 1,5 μήνα να βάλει τέλος στη ζωή του» δήλωσε ο δικηγόρος, συμπληρώνοντας ότι θα ζητηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του δράστη ότι είναι ψυχικά ασθενής, τότε θα παραιτηθεί. Ζήτησε δε, συγγνώμη από τα θύματα και αποκάλυψε πως ο πελάτης του τού είπε πως πλήρωσε τη χημική ουσία 40 ευρώ στο ίντερνετ.

Εκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Συνόδου: Έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιμόρφωσης κληρικών

«Ήδη έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιμόρφωσης κληρικών, όπου συζητούνται θέματα που αφορούν και την ψυχολογία και την ενδοοικογενειακή βία. Το πρώτο πρόγραμμα υπάρχει από το 2013 στην Αρχιεπισκοπή και έχουν συνδεθεί με αυτό ακόμη 7 Μητροπόλεις. Σε αυτό έχουν εκπαιδευθεί 4000 ιερείς σε τέτοια θέματα της καθημερινότητας. Το Κέντρο είναι πιστοποιημένο από το υπ. Παιδείας ως κέντρο δια βίου μάθησης», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας, στον απόηχο της επίθεσης με βιτριόλι μέσα στην Μονή Πετράκη.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, συμπλήρωσε ότι «στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τώρα για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, θα υπάρχει διετές πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης όσων θέλουν να γίνουν ιερείς, όχι μόνο στα λειτουργικά και τελετουργικά ζητήματα, αλλά και σε τέτοια θέματα», ώστε όπως ανέφερε, να μπορούν να αντιλαμβάνονται ευκολότερα από τις επαφές με τους ενορίτες τους, εάν υπάρχει πρόβλημα ψυχολογικής φύσεως και να τους καθοδηγούν για να τους βοηθήσουν.

«Θα πρέπει να εξετάζονται και οι ψυχολογικές αντοχές των κληρικών», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Αθηναγόρας, προσθέτοντας ότι «πολλές φορές κάποιοι έρχονται στον κλήρο για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους, όπως πηγαίνουν σε άλλες υπηρεσίες και εδώ είναι και η ευθύνη της Εκκλησίας».

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis