Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 27/09/2018

Θέλοντας να καταδείξουμε τη σπουδαιότητα της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων της ΓΑΔΑ και ότι η εν λόγω υπηρεσία δεν είναι «τόπος εξορίας ανεπιθύμητων», η συνδικαλιστική μας παράταξη ξεκίνησε σήμερα από εκεί τις επισκέψεις της στο Λεκανοπέδιο Αττικής, προκειμένου να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους και να θέσει υπόψη τους τη διακήρυξή της ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών, αλλά και να καταγράψει τα προβλήματά τους.
 
Όπως μας ενημέρωσαν ο Διευθυντής και Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων, η υπηρεσία αυτή χρήζει της ιδιαίτερης προσοχής της Ηγεσίας λόγω και της σπουδαιότητάς της αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν όσοι απασχολούνται στις μεταγωγές και στη φύλαξη επικίνδυνων κρατουμένων. Ειδικότερα, τεράστια είναι έλλειψη προσωπικού που υπάρχει, αφού υπηρετούν μόλις 170 έναντι των 460 προβλεπομένων της οργανικής δύναμης.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μεν εν μέρει από τις καθημερινές ενισχυτικές δυνάμεις, περίπου 150 σε καθημερινή βάση από τη ΓΑΔΑ, πλην όμως αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, λόγω της ανομοιογένειας του προσωπικού, που δεν γνωρίζει το αντικείμενο, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να καταφεύγουν για να προστατευτούν, στην έσχατη απόφαση να δηλώνουν ασθενείς. Κι αυτό γιατί καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία σε αντικείμενο άγνωστο σε αυτούς.

Σημαντικό πρόβλημα είναι και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, με αποτέλεσμα καθημερινά πολλοί συνάδελφοι να προσβάλλονται από λοιμώδη νοσήματα, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ψυχολογική επιβάρυνση όσων εκτελούν υπηρεσία στα κρατητήρια, αφού ουσιαστικά για ένα 8ωρο είναι και οι ίδιοι «φυλακισμένοι», κι αυτό διότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η υπηρεσία αυτή δεν έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν τουαλέτες και ντουζιέρες στα κελιά, με αποτέλεσμα οι σκοποί κρατητηρίων να αναγκάζονται διαρκώς να συνοδεύουν τους κρατούμενους στις κοινόχρηστες τουαλέτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού το σύνολο των κρατουμένων είναι βαρυποινίτες.
Κι ενώ στην υπηρεσία αυτή θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμα και ιατρός εργασίας και ψυχολόγος κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά ούτε και διαφαίνεται πρόθεση της ηγεσίας να απαντήσει θετικά σε ένα εύλογο αίτημα.
Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, μας τονίστηκε ότι τα ειδικά οχήματα μεταγωγής των κρατουμένων είναι πεπαλαιωμένα, πέραν της εικοσαετίας, χωρίς να παρέχουν τους ενδεδειγμένους κανόνες ασφαλείας και χωρίς και γι’ αυτό το θέμα να υπάρχει μέριμνα εκσυγχρονισμού και αντικατάστασής τους.
Εκείνο όμως που μας επισημάνθηκε ως παράπονο τόσο από τους Αξιωματικούς όσο και από το χαμηλόβαθμο προσωπικό, πολλοί εκ των οποίων υπηρετούν με τη θέλησή τους σε αυτήν την υπηρεσία, είναι ότι δεν δέχονται να θίγεται η αξιοπρέπειά τους θεωρούμενοι ως β’ κατηγορίας αστυνομικοί.
 
Δεύτερος σταθμός της εξόρμησής μας στις Υπηρεσίες, ήταν η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, όπου στη συνάντηση με τον Διευθυντή αυτής αλλά και Αξιωματικούς, συζητήσαμε τα προβλήματα που τους απασχολούν και τα οποία εστιάζονται κυρίως στην παντελή έλλειψη διερμηνέων, εργασία την οποία επιφορτίζεται οι υπηρετούντες αστυνομικοί ενώ όταν πρόκειται για κρατούμενους που δεν ομιλούν τις γνωστές γλώσσες, αναγκάζονται να ψάχνουν διερμηνείς από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Κι εδώ τέθηκε η ανάγκη της παροχής υπηρεσιών από μόνιμο ψυχολόγο με δεδομένο ότι στην εν λόγω υπηρεσία, οι 900 κρατούμενοι που διαχειρίζεται συνήθως παραμένουν εκεί πολλούς μήνες.  Η υποστελέχωση της Υπηρεσίας αποτελεί επίσης πρόβλημα αφού χαρακτηριστικά μας επισημάνθηκε ότι στα ΠΡΟΚΕΚΑ της Αττικής εκτελούν υπηρεσία ανά βάρδια 12 αντί των προβλεπομένων 30, τουλάχιστον. Τέλος, τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στα ΠΡΟΚΕΚΑ είναι ανύπαρκτα. Για την αλλαγή ακόμα κι ενός λαμπτήρα φωτισμού, απευθύνονται στους κατά τόπους δημάρχους.
 
Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο ΑΤ και στο ΤΑ Καμινίων, όπου οι διοικητές μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα της περιοχής τους.
 
 
Η περιοδεία μας έκλεισε με τον Διευθυντή της ΔΑ Πειραιά, το Υποδιευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά.
 
Τις επόμενες ημέρες, έχοντας ως πυξίδα την διακήρυξή μας, ότι η ΕΣΚΑ σαν δοκιμασμένη συνδικαλιστική παράταξη, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας, θα είναι πάντα δίπλα στο συνάδελφο και στα προβλήματά του, θα επισκεφθούμε το σύνολο των υπηρεσιών της ΓΑΔΑ και του ΑΕΑ.
Συνεχίζουμε ενωτικά, μαχητικά και ασυμβίβαστα τον αγώνα μας!

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis