Σε επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος της Ρόδου, μετά τη δημοσίευση, στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, της σχετικής διάταξης του νέου νόμου, σύμφωνα με την οποία, όσοι ΟΤΑ θέλουν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό.
Για το θέμα ενημέρωσε, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοικητικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, που, όπως είπε, δημοσιεύτηκε ο νόμος 4325 του 2015 στο φεκ.
Επειδή υπάρχουν και άλλες διατάξεις στο νόμο που αφορούν προσωπικό του Δήμου καθώς και άλλα θέματα για τους ΟΤΑ, στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 19 που αναφέρεται στην επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, από τη δημοσίευση αυτού του νόμου, εντός δέκα ημερών, οι δημοτικοί αστυνόμοι που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ., με αίτησή τους, πρέπει να δηλώσουν εάν επιθυμούν την επιστροφή τους στο Δήμο. Ακόμη, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί και να υπάρξει απόφαση μη σύστασης ξανά της δημοτικής αστυνομίας σε κάποιους Δήμους, δηλαδή μπορεί οι Δήμοι να μη θέλουν.
Αφού, λοιπόν, μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση, σε Δήμους που δεν θα συσταθεί ξανά η δημοτική αστυνομία, οι δημοτικοί αστυνόμοι θα κληθούν να επιλέξουν σε ποιο Δήμο θέλουν να πάνε, σε διαφορετική περίπτωση αυτό εναπόκειται στη διάθεση του Υπουργού.
Έπειτα, λοιπόν, από σχετική συζήτηση που είχε ο Αντιδήμαρχος με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο Δήμος της Ρόδου θα επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία διότι, όπως είπε, «είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη καταρχάς και είναι ένα εργαλείο που έλειψε από την πόλη».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και μετά, ο Δήμος της Ρόδου αντιμετωπίζει πρόβλημα στον ελεγκτικό μηχανισμό του και στην επιβολή των προστίμων, καθώς έχει έλλειψη προσωπικού και, την περυσινή χρονιά τουλάχιστον, παρουσίαζε έλλειψη εσόδων από την ελεγχόμενη στάθμευση, τους κοινόχρηστους χώρους κτλ.
Βέβαια, σ’ αυτή τη φάση, στο Δήμο δεν γνωρίζουν ποιος θα είναι ο αριθμός των δημοτικών αστυνόμων που θα αιτηθούν την επαναφορά τους στο Δήμο. Όσοι δεν την αιτηθούν, παραμένουν στην ΕΛ.ΑΣ. και είναι στη διάθεση του Υπουργού. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα δημιουργηθεί το ανάλογο Τμήμα στην ΕΛ.ΑΣ. για την τακτοποίηση των δημοτικών αστυνόμων.
Πάντως, αιτήσεις γίνονται από χθες και μόλις παρέλθει το δεκαήμερο θα γίνει γνωστός ο αριθμός εκείνων που θέλουν να επιστρέψουν στο Δήμο της Ρόδου.
Ο κ. Διακοσταματίου, διευκρίνισε ότι η διάταξη αυτή του νόμου αφορά κύρια τους δημοτικούς αστυνόμους που μετατάχθηκαν την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και όσους έχουν μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και επιθυμούν να επανέλθουν. Τον πρώτο χρόνο θα πληρώνονται από το Υπουργείο και τον δεύτερο χρόνο από το Δήμο.
Επίσης, στα τελευταία άρθρα του νόμου δίνεται και η δυνατότητα για τις δομές ΚΗΦΗ που έχουν οι Δήμοι να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτές μέσω εσπα μέχρι 31/12/2015 αφού υπήρχαν κάποιες που έληγαν τον Αύγουστο.
Ακόμα μία αλλαγή είναι ότι και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που συνάπτει ο Δήμος στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του εσπα, πρέπει και αυτές να αναρτώνται στο Διαύγεια, αλλιώς είναι άκυρες.
Ο νόμος περιλαμβάνει και άλλα θέματα, όπως είναι το πειθαρχικό δίκαιο των υπαλλήλων, γενικότερα την κινητικότητα και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν τους ΟΤΑ, τους επικουρικούς γιατρούς, για τους οποίους δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο και την Περιφέρεια να τους καλύπτει στέγαση και σίτιση και αναμένεται όλα αυτά, βέβαια, να διευκρινιστούν με κάποιες εγκυκλίους.
http://www.rodiaki.gr