Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:22 | 11/07/2021

Επιθέσεις με βιτριόλι: Μόλις έναν μήνα μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την επίθεση με βιτριόλι στην άτυχη Ιωάννα Παλιοσπύρου, παρουσιάστηκε δεύτερο κρούσμα επίθεσης ιερέα σε μητροπολίτες μέσα στη Μονή Πετράκη.

Παρότι χρονικά κοντά, τα περιστατικά αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια στην εποχή μας, σε αντίθεση με άλλες εποχές που όχι μόνο είναι αρκετά συνηθισμένα, αλλά δεν βγαίνουν καν στη δημοσιότητα και, μάλιστα, όταν αυτό συμβαίνει, η είδηση περιορίζεται σε μονόστηλα με ελάχιστες λέξεις.

[custom:google-ads]

Θύτες, στη συντριπτική πλειονότητα, είναι νέες γυναίκες, που, θεωρώντας ότι εξαπατήθηκαν από τον σύντροφό τους, στρέφονται εναντίον του ή στην αντίζηλό τους. Κάποιες φορές η οξύτατη αυτή χημική ένωση του θειικού σιδήρου χρησιμοποιείται για αυτοκτονίες με ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο. Τα θύματα τις περισσότερες φορές τραυματίζονται βαριά, έχουν εφ’ όρου ζωής αλλοιωμένο πρόσωπο ή χάνουν την όρασή τους από το ένα ή και τα δύο μάτια. Λόγοι των επιθέσεων αυτών είναι: Εκδίκηση, αντιζηλία, ζήλια, απωθημένη επιθετικότητα, μίσος, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, υπολήψεις που θίχτηκαν, τιμή που δεν αποκαταστάθηκε, αλλά και ο μιμητισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες έχουν ως αποκλειστικό στόχο το πρόσωπο του θύματος, ενώ δεν μετανοούν για την πράξη τους. Είναι τόσο πολλά τα περιστατικά που για να καταγράψουμε μόνο την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία πρέπει να τα χωρίσουμε ανά έτος…

 » 1950: 22χρονη εργάτρια κεραμοποιείου στην Κοζάνη ρίχνει, για λόγους ζηλοτυπίας, βιτριόλι στο πρόσωπο του εραστή της, που βρίσκονται μαζί δύο χρόνια, και εν συνεχεία στο δικό της, με αποτέλεσμα τη νοσηλεία και των δύο με βαριά εγκαύματα. Το ίδιο έτος τριαντάχρονη καταδικάζεται σε φυλάκιση 4½ ετών, γιατί τυφλώνει με βιτριόλι τον φίλο της, όταν ο τελευταίος αρνείται να την παντρευτεί.

» 1952: 33χρονη μητέρα έξι παιδιών στην Πάτρα πετά βιτριόλι στο πρόσωπο 23χρονης, όταν μαθαίνει πως η τελευταία διατηρεί σχέση με τον σύζυγό της. Λίγους μήνες μετά, πάλι στην Πάτρα, νεαρή, αφού πρώτα πετά βάζο στο κεφάλι του φίλου της, εν συνεχεία τον περιλούζει με βιτριόλι. Τον Σεπτέμβριο 21χρονη υπηρέτρια στο Μαρούσι ρίχνει βιτριόλι στον πρώην φίλο της, που γλιτώνει την τελευταία στιγμή τρέχοντας. Αιτία της πράξης της είναι η αθέτηση της υπόσχεσης γάμου έπειτα από τρίχρονη σχέση γεμάτη ένταση, όπου οι ρόλοι θύτη και θύματος εναλλάσσονται μεταξύ τους. Κατά την κατάθεσή της η κοπέλα όχι μόνο εμφανίζεται αμετανόητη, αλλά τονίζει ότι, όταν αποφυλακιστεί, θα προσπαθήσει εκ νέου… Την ίδια χρονιά στο Αίγιο, φοιτητής, ύστερα από επίθεση με βιτριόλι που δέχεται από κοπέλα, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ χάνει το ένα του μάτι.

» 1953: Τον Ιανουάριο στη Λάρισα 30χρονη ρίχνει βιτριόλι στο πρόσωπο του εραστή της επειδή ο τελευταίος αθετεί υπόσχεση γάμου. Δύο μήνες μετά, 26χρονη με πέντε παιδιά σε χωριό της Ηλείας τυφλώνει με βιτριόλι τον φίλο της «…επειδή ούτος διέκοψε τας μετ’ αυτής ερωτικάς σχέσεις του». Τον Μάιο του ίδιου έτους 19χρονη ρίχνει φιάλη με βιτριόλι στον μνηστήρα της, γιατί την εγκαταλείπει μετά την εγκυμοσύνη της. Τον Ιούλιο στη Λαμία το ίδιο κάνει 22χρονη στον 35χρονο εραστή της προκαλώντας του βαριά εγκαύματα στα μάτια και σε όλο του το σώμα, γιατί την εγκαταλείπει και αρραβωνιάζεται με άλλη. Τον Νοέμβριο νεαρή αποπειράται να ρίξει βιτριόλι στον φίλο της, που την έχει εγκαταλείψει μερικές ημέρες πριν. Τον Δεκέμβριο 18χρονη βιτριολίστρια δικάζεται στον Βόλο για την τύφλωση με βιτριόλι του φίλου της, ο οποίος την είχε απαγάγει, την εγκατέλειψε και «τη συκοφάντησεν ως ανήθικον». Παρότι οι ένορκοι την αθωώνουν δεχόμενοι την υπερασπιστική γραμμή ότι βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση, ο εισαγγελέας διαφωνεί και ζητά επανάληψη της δίκης.

» 1954: Νεαρή στην Αιγιαλεία ρίχνει βιτριόλι στον φίλο της, αυτήν τη φορά όχι για ερωτικούς αλλά για οικονομικούς λόγους, κάνοντας τον δημοσιογράφο να σχολιάζει: «Ας χαιρετίσουμε την καινούργια αφορμή που ανοίγει νέους ορίζοντες στη γυναικεία δράση. Διότι, όπως πάνε τα πράγματα, δεν θα μπορεί κανείς ν’ αρνηθεί ένα καινούργιο φουστάνι στη γυναίκα του, λόγω φόβου βιτριολιού». Τον Ιούλιο εικόνες από την ταινία «Ο πόλεμος των Ρόουζ» εξελίσσονται στο Αγρίνιο, όταν 28χρονη μητέρα τριών παιδιών ρίχνει βιτριόλι στο πρόσωπο του εραστή της, αλλά αυτός αντιδρά κάνοντας κι εκείνος το ίδιο, με τον δημοσιογράφο να σχολιάζει ότι «έβγαλαν τα μάτια τους»… Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς 24χρονη αυτοκτονεί με βιτριόλι, όταν οι δικοί της δεν την αφήνουν να παντρευτεί μοναχό, με τον δημοσιογράφο να σημειώνει με ακραία ειρωνεία μπροστά στην απώλεια ενός νέου ανθρώπου με φρικτό τρόπο: «Τι του εζήλεψε του καλόγερου η 24χρονη Τριανταφυλλιά; Το βρώμικο ράσο του ή την αξιοθρήνητη αξυρισιά του; Αλλωστε, όταν θα τον ενυμφεύετο, ο καλόγερος θα έπαυε να είναι μοναχός»…

[custom:google-ads]

» 1958: Αυτήν τη φορά θύτης είναι άνδρας και θύμα γυναίκα. Υδραυλικός στο Καλαμάκι ρίχνει το δολοφονικό υγρό στην πλάτη της 24χρονης συζύγου του με την οποία βρίσκεται σε διάσταση, θέλοντας έτσι να την εκδικηθεί γιατί έφυγε από το σπίτι. Ανακρινόμενος λέει ότι μετανοεί και ότι σ’ αυτήν την πράξη τον έσπρωξαν «…η αγάπη μου γι’ αυτήν και ο αβάστακτος πόνος επειδή δεν ξαναγύριζε κοντά μου»…

Στην Πάτρα, 22χρονη μπαίνει αιφνιδιαστικά στο σπίτι του φίλου της για να του ρίξει βιτριόλι, αλλά αυτό πέφτει στον 65χρονο πατέρα του, που τραυματίζεται σοβαρά χάνοντας την όραση και στα δύο μάτια. Ως λόγο επίθεσης αναφέρει ότι το θύμα τη διέφθειρε και δεν τήρησε την υπόσχεση γάμου. Τέλος, δηλώνει ότι δεν μετανοεί για την πράξη της, αλλά λυπάται που δεν πέτυχε τον στόχο της και την πλήρωσαν αθώοι.

Τον Ιούλιο 27χρονη στην Πάτρα ρίχνει βιτριόλι σε 39χρονο έγγαμο με ένα παιδί, με τον οποίο διατηρεί πενταετή σχέση, που καταλήγει σε εγκυμοσύνη. Το περίεργο είναι ότι η επίθεση γίνεται την ώρα που το θύμα την περιμένει να την απαγάγει και εν συνεχεία να ζητήσει διαζύγιο. Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή, ενώ χάνει το ένα του μάτι.

[custom:google-ads]

Στο τέλος της χρονιάς μητέρα στην Κομοτηνή δολοφονεί τα δύο της παιδιά, ηλικίας 5 και 2 ετών, με κλαδευτήρι και εν συνεχεία αυτοκτονεί πίνοντας βιτριόλι.

Η κάθετη αύξηση των επιθέσεων με βιτριόλι προκαλεί συζητήσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, με αρκετά δημοσιεύματα να ζητούν απαγόρευση πώλησης της δολοφονικής χημικής ένωσης: «Επειδή τελευταίως σημειούνται αθρόες επιθέσεις γυναικών εναντίον ανδρών με βιτριόλι, ορθόν θα ήτο να παρεμβάλλοντο διάφοροι φραγμοί εις την προμήθειαν του φοβερού αυτού υγρού, που χρησιμοποιείται ως μέσο της πλέον απανθρώπου εκδικήσεως, ή και να απηγορεύετο τελείως η πώλησίς του».

 

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis