Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. για ακόμη μια φορά, βρέθηκε στο πλευρό των συναδέλφων που υπηρετούν στον Έβρο και γενικότερα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το διάστημα από 1 εως 5 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συνοδευόμενη από το τοπικό Σωματείο Συνοριακών επισκέφθηκε όλες τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου και συνομίλησε με συναδέλφους και με τις Διοικήσεις αυτών. Αφουγκράστηκε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό, τόσο για χρόνιες καταστάσεις όσο και για ζητήματα που έχουν ανακύψει προσφάτως.
Ειδικότερα, επισκέφθηκε το «πρώην» Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, το Τ.Σ.Φ. Σουφλίου, το Τ.Σ.Φ. Φερών, κλιμάκια που επιχειρούν στο οδικό δίκτυο της περιοχής, το Τ.Σ.Φ. Ισαακίου, το Τ.Σ.Φ Χειμωνίου, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου, το Κέντρο Κράτησης Φυλακίου, το Κέντρο Κράτησης Ξάνθης.
Αφού συζήτησε και συνομίλησε με συναδέλφους αλλά και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τους Διοικητές των Υπηρεσιών, κατέθεσε τους προβληματισμούς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγο κ. Μενεξίδη Ν. παρουσία και του Διευθυντή Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης Ταξίαρχο κ. Κουτούζο Π. Παράλληλα επισκέφθηκε και στον Βόρειο Έβρο τον Διευθυντή Αστυνομίας της ΔΑ Ορεστιάδας Συριτούδη Π.
Κύριο αίτημα της Ομοσπονδίας, η ενίσχυση με προσωπικό σε όλα τα επίπεδα στις ανωτέρω Υπηρεσίες που επισκέφθηκε το κλιμάκιο, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πως η μείωση των συναδέλφων που επιχειρούν στην «ΑΣΠΙΔΑ» είναι κατακόρυφη και εγκυμονεί κινδύνους σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές και τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης έχουν αυξητικές τάσεις. Προβλήματα λειψανδρείας στις περιπολίες και κατοπτεύσεις, στην φύλαξη των χώρων φιλοξενίας και κράτησης αποδεικνύουν πως η ενίσχυση πρέπει να είναι άμεση και μόνιμη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο με συνθήκες μονιμότητας για το αποσπασμένο προσωπικό – εθελοντές που χρόνια τώρα βρίσκονται στην περιοχή με μέτρο προσωρινότητας και ανανέωσης κάθε μήνα, όσο όμως - επιτέλους – και με νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων.
Η άμεση αποκατάσταση των ακινητοποιημένων οχημάτων λόγω βλαβών και φθαρμένων ελαστικών που χρησιμοποιούνται στην περιοχή, είναι αναγκαία καθώς δεν υπάρχουν σε πολλές Υπηρεσίες ούτε για περιπολίες. Η ενίσχυση «νέων» ελαστικών που εξασφαλίστηκαν για έναν τύπο οχημάτων, δίνει «ανάσα» στις περιπολίες, το πρόβλημα όμως συνεχίζεται. Η ενίσχυση με κονδύλια για την αποκατάσταση τους θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη. Παράλληλα η διαδικασία ενσωμάτωσης στην Αστυνομία οχημάτων που κατάσχονται από τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης κυρίως, επιτέλους θα πρέπει να απλουστευθεί και να ξεπεραστούν χρόνια, γραφειοκρατικά εμπόδια.
Τα σημαντικά προβλήματα στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου στην Ορεστιάδα εντοπίζονται στις συνθήκες υγιεινής για το προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό η επαφή μας με την Διευθύντρια του Κ.Υ.Τ., επιβεβαίωσε αυτά τα σοβαρά προβλήματα αλλά και διαπιστώθηκε η προσπάθεια που καταβάλλεται να λυθούν σε τοπικό επίπεδο. Παρόλα αυτά οι εικόνα που διαπιστώσαμε είναι αποκαρδιωτική και εγκυμονεί κινδύνους με τις συνθήκες υγιεινής κυρίως για την εξωτερική φρουρά. Είναι βέβαια αξιέπαινη για το προσωπικό εκεί, η προσπάθεια που καταβάλλεται με εμπειρία και γνώση, να φέρουν εις πέρας κάθε διαδικασία ταυτοποίησης παρ’ όλες τις σοβαρές ελλείψεις.
Ενίσχυση με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό : Στις επισκέψεις του κλιμακίου διαπιστώσαμε πως οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι τεράστιες. Η προσπάθεια του Αρχηγείου το περασμένο διάστημα να αποκαταστήσει – επισκευάσει τις θερμικές κάμερες έδωσε παράταση στο πρόβλημα των θερμικών καμερών. Ευτυχώς – μας είπαν – υπήρξε αυτή η προσπάθεια και οι κατοπτεύσεις συνεχίζονται ακόμη. Είναι όμως απορίας άξιο, πως ακόμη η Χώρα μας δεν έχει στην κατοχή της thermo-van, την ώρα που όλες οι Χώρες της Ε.Ε ( ακόμη και αυτές που δεν έχουν εξωτερικά σύνορα) έχουν ικανό αριθμό αυτών των οχημάτων. Αντ’ αυτού οι συνάδελφοί μας, ζεσταίνονται με ξυλόσομπες και βιώνουν εργασιακές συνθήκες πρωτόγνωρες στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Επιβεβλημένη ακόμη και η χορήγηση ιματισμού που χρόνια τώρα έχει ξεχαστεί. Οι συνθήκες εργασίας επιβάλλουν την χορήγηση αυτών των ειδών πόσο δε μάλλον την ώρα που το μισθολόγιο των ενστόλων ψαλιδίζεται.
Κατά την επίσκεψή μας στην κλειστή δομή της Ξάνθης, διαπιστώθηκε η αξιέπαινη προσπάθεια της διοίκησης και του προσωπικού να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, να διατηρήσουν την ομαλότητα στη φύλαξη, αλλά το υψηλό και ανθρώπινο επίπεδο των συνθηκών κράτησης. Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ομοσπονδία μας αναφέρεται έτσι για το Κέντρο της Ξάνθης. Αποτέλεσε πρότυπο και στο παρελθόν, τότε που αρμόδιοι φορείς το απαξίωναν και το αμφισβητούσαν. Σήμερα, είναι ικανό το προσωπικό και η Διοίκηση να προσφέρει αυτές τις αναγκαίες και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, εξασφαλίζοντας την ομαλότητα. Είναι αναγκαία όμως η ενίσχυση του Κέντρου με προσωπικό ή αν μη τι άλλο η μη χρησιμοποίηση του προσωπικού που διατίθεται για την φύλαξη και την ομαλή λειτουργία του Κέντρου σε αλλότρια καθήκοντα.
Τέλος, η Ομοσπονδία κλίθηκε μέσα από την περιοδεία που πραγματοποίησε να εντοπίσει προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και να αναζητήσει λύσεις τόσο στο πλαίσιο με την Γενική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο όμως και με την Ηγεσία του Σώματος τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα όμως, δεν μπορεί να μην σταθεί στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι «ακρίτες» στο θέμα της φύλαξης των συνόρων αλλά και στην καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας, με τις όποιες ελλείψεις σε κάθε επίπεδο.
Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ οφείλει να στηρίξει και να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, όπως άλλωστε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων και να αγωνιστεί στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων. Οφείλει να σταθεί πλάι τους, και να μεταφέρει στην Ηγεσία του Σώματος όλους αυτούς τους προβληματισμούς που κατέγραψε.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΕΛΑΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ |