Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:46 | 28/02/2017
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου η επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Πνευμονολογικές Παθήσεις Πυροσβεστών» που συνδιοργανώθηκε από την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., την Ε.Α.Π.Σ. και την Π.Ε.Ε.Π.Σ. και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος & Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ Μιχάλης Τουμπής, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Ιωάννης Βασιλειάδης, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Π.Σ. Αρχ/ρχος Απόστολος Σταμάτης και ο Διοικητής της Π.Υ. Δυτικής Αττικής Αρχ/ρχος Φίλιππος Παντελεάκος.
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.  Δημήτρης Σταθόπουλος, επισήμανε ότι γενικότερος στόχος είναι να επιτευχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας και μία πανελλαδική ενημέρωση για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβέστες καθώς είναι ανησυχητικό το ποσοστό αύξησης καρκίνου σε Πυροσβέστες από την έκθεσή τους σε επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες χημικές ουσίες που δημιουργούνται με τον καπνό.
 
Είναι γεγονός επίσης όπως ανέφερε ότι ύστερα από μελέτες, τα επίπεδα τοξικών ουσιών στα αίμα που συνδέονται με τον καρκίνο σε Πυροσβέστες που μετείχαν σε έρευνες, ήταν  εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από αυτά στο γενικό πληθυσμό. 
 
Οι επιδημιολογικές μελέτες των Πυροσβεστών έδειξαν ότι η συχνή έκθεση στον καπνό κατά κύριο λόγο προσδιορίζεται σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε λευχαιμία και καρκίνο στον πνεύμονα, στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.
 
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν 10 χρόνια ο πιο «ήρωας Πυροσβέστης», που έπαιρνε τα πιό πολλά μπράβο, ήταν αυτός που έβγαινε ο πιο «μαυρισμένος-καρβουνιασμένος» από ένα συμβάν, ενώ τώρα είναι αυτός  που είναι ο πιο καθαρός.  Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Ιωάννης Σταμούλης και ο Γεν. Γραμ. της ΠΕΕΠΣ Δημήτρης Ζέρβας.
Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:
  • Η Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Σταματούλα Τσικρικά, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Συντονίστρια Ομάδας Φυματίωσης ΕΠΕ, Επιμελήτρια Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α’ Κλινικής
Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ του Γεν. Νοσοκ. Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», για τα Επιδημιολογικά στοιχεία για την υγεία των πυροσβεστών παγκόσμια
  • Ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Πύραρχος (ΥΙ) Αλέξανδρος Τσακατίκας από την Υγειονομική Υπηρεσία του Π.Σ. για την επίδραση του καπνού στο αναπνευστικό σύστημα.
  • Η Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Σοφία Πουρίκη, Εξειδικευμένη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών & Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, για Τοξικά αέρια και πνεύμονας.
  • Ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Χρας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών για Κύρια αναπνευστικά νοσήματα και
  • Η Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Χρυσούλα Μπότση, Συντονίστρια Ομάδας Φυματίωσης ΕΠΕ & Διευθύντρια Μονάδας Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Α. Συγγρός» για Αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και δέχτηκαν  πολλές ερωτήσεις από τους πυροσβέστες που περιμένουν να συνεχίσουμε αυτήν την συνεργασία μας. Η εν λόγω εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω internet από την σελίδα της ΠΟΕΥΠΣ όπου την παρακολούθησαν ζωντανά 4.000 μέλη.
 
Τέλος, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλη Τουμπή και στους ομιλητές για την συμμετοχή τους και την στήριξη της Ημερίδας, ενώ διενεργήθηκε και προληπτικός σπιρομετρικός έλεγχος στους παρευρισκόμενους.

Πηγή: poeyps.gr, www.eaamth.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis