Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 14/10/2021

Την ενεργοποίηση έξι εξοπλιστικών προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, τα πέντε προγράμματα αφορούν την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το έκτο αφορά στην τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού.

Η ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την έγκριση για την αναβάθμιση των γαλλικών βλημάτων και πυραύλων που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για πρόγραμμα προϋπολογισμού περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των στρατηγικής σημασίας βλημάτων SCALP και των πυραύλων αέρος – αέρος MICA.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης η προμήθεια ισραηλινών πυραύλων Rampage και συλλογών Spice, συνολικού κόστους 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Rampage είναι υπερηχητικοί πύραυλοι με βεληνεκές που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, ενώ οι συλλογές Spice θα μετατρέψουν τις βόμβες των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε κατευθυνόμενα βλήματα.

Επίσης, οι βόμβες δε θα μπορούν μόνο να στοχεύουν με μεγάλη ακρίβεια, αλλά θα αποκτήσουν με την τοποθέτηση πτερυγίων και μεγαλύτερο βεληνεκές.

Δείτε βίντεο από τον ισραηλινό πύραυλο Rampage και τις δυνατότητές του:

Στις εισηγήσεις του υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90. Το πρόγραμμα θεωρείται αναγκαίο προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 10 ημέρες η ηγεσία του υπουργείου είχε εισηγηθεί στην Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής την προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και την αναβάθμιση των 19 παλαιότερων επιθετικών ελικοπτέρων που διαθέτει στις τάξεις της η Αεροπορία Στρατού. Το συνολικό κόστος για τα δύο προγράμματα ανέρχεται στα 285 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis