Ενας 69χρονος κατασκευαστής κατοικιών και σουπερμάρκετ στην Κηφισιά, στο Πόρτο Ράφτη, στη Μύκονο αλλά και στη Θεσσαλονίκη, που είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2014 για χρέη προς το Δημόσιο και το όνομά του περιεχόταν το 2013 στην περιώνυμη «λίστα Ράιχενμπαχ», ατόμων δηλαδή με αδικαιολόγητο πλουτισμό, είναι το νέο πρόσωπο που εισέρχεται αιφνιδιαστικά στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών για τις αναφερόμενες ύποπτες σχέσεις ιδιωτών με ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη «διαχείριση αλλοδαπών».
Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για «σημαντικά ευρήματα από τα οποία μπορεί να ανιχνευθεί πλέον τι συνέβαινε μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ αλλά και ορισμένων άλλων μεσαζόντων σε υποθέσεις μεταναστών αλλά και τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν προσβάσεις σε πολιτικά πρόσωπα».
Ο κατασκευαστής, το όνομα του οποίου δεν είχε μνημονευθεί ξανά στον φάκελο της υπόθεσης, φέρεται να είναι μέλος παρέας στην οποία συμμετείχαν ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με ιδιώτες οι οποίοι μετέβαιναν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη προκειμένου να «εξυπηρετήσουν» για αμφιλεγόμενους λόγους εκατοντάδες αλλοδαπούς.
Μεταθέσεις αξιωματικών
Η έρευνα για τις σχέσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ με κυκλώματα διακίνησης αλλοδαπών είχε ξεκινήσει προ διετίας ύστερα από πληροφοριακά δελτία που είχαν δοθεί στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Ακολούθησε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. από την οποία προέκυψε ότι ανώτερος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών - έχει απομακρυνθεί πλέον από τη θέση του - που ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων ερχόταν σε επαφές με τούρκους δουλεμπόρους για να «εξυπηρετούνται» τα αιτήματα αλλοδαπών. Επαιρνε μάλιστα αμοιβή, όπως προέκυψε από καταγεγραμμένες τηλεφωνικές επαφές, από 1.000 ως 2.000 ευρώ είτε για τις παράνομες ενέργειες είτε για τα «γρηγορόσημα».
Από καταθέσεις άλλων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι όταν είχαν υπάρξει προσπάθειες να ελεγχθεί ο προαναφερόμενος ανώτερος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, «είχε τη στήριξη ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.». Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε η παρουσία του 67χρονου ιδιώτη που είχε φυλακισθεί την περίοδο 2002-08 για 82 περιπτώσεις απάτης και άλλες παράνομες ενέργειες. Το πρόσωπο αυτό επισκεπτόταν τον προαναφερόμενο αξιωματικό που έκρινε τα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλλοδαπών και «συνεργαζόταν» μαζί του σε εκατοντάδες νέα αιτήματα αλλοδαπών. Ο 67χρονος εμφανιζόταν ως «απεσταλμένος» του ίδιου ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος στήριζε και τον συνομιλητή του στο κτίριο της Πέτρου Ράλλη.
Κατεγράφησαν και συνομιλίες στις οποίες ο απομακρυνθείς αξιωματικός μιλούσε με τον ιδιώτη για μεταθέσεις αξιωματικών -τελικώς πραγματοποιήθηκαν -, για αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση αλλά και για τη βοήθεια που είχαν στα σχέδιά τους από κάποιον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος μνημονευόταν ως ο «ψηλός».
Ο ρόλος του κατασκευαστή
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ένα από τα ζητούμενα που κλήθηκαν να ερευνήσουν οι κρατικοί λειτουργοί - στην ΕΛ.ΑΣ. και στη Δικαιοσύνη - ήταν η αναφορά του 67χρονου ιδιώτη, πρώην κρατουμένου, ο οποίος συστηνόταν ως «κατασκευαστής από την Κηφισιά», χωρίς βεβαίως να προκύπτει οποιαδήποτε τέτοια επαγγελματική δραστηριότητα. Από έναν συνδυασμό στοιχείων προέκυψε ότι «ο κατασκευαστής από την Κηφισιά είναι ένα άλλο πρόσωπο από την ίδια παρέα στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτών».
Ετσι προσδιορίστηκε η ταυτότητα του προαναφερόμενου 69χρονου επιχειρηματία που είχε παλαιότερα εμπορικό κατάστημα στα δυτικά προάστια - καταστράφηκε σε πυρκαϊά - και εμφανιζόταν ως κατασκευαστής και ιδιοκτήτης πολυτελών κατοικιών στην Κηφισιά και σε παραλιακές περιοχές της Αττικής. Σε αυτές τις κατοικίες εμφανίζονταν ιδιαίτερα συχνά οι ερευνώμενοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ αλλά και ο 67χρονος «μεσάζων» στο Αλλοδαπών. Ο τελευταίος φέρεται ακόμη να είχε γραφείο στην εταιρεία του 69χρονου στην Κηφισιά.
Στο στόχαστρο των ερευνητών της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ακόμη αναφορές για θέματα «τακτοποίησης» αλλοδαπών και από αστυνομικούς - χωρίς καμία σχετική αρμοδιότητα και μετά τις ίδιες άνωθεν εντολές - που υπηρετούν σε άλλη σημαντική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Στην Κηφισιά
Προεκλογικές συγκεντρώσεις στη βίλα
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν παραμέτρους της υπόθεσης αναφέρουν: «Φαίνεται να έχουμε μια καλή εικόνα για το τι ακριβώς συνέβαινε. Ο 67χρονος διαφήμιζε σε όλους τις πολιτικές γνωριμίες του και είχε γίνει περιζήτητος. Γνώρισε τον εργολάβο από την Κηφισιά πριν από λίγα χρόνια και τον στήριξε - ό,τι και αν σημαίνει αυτό - τόσο στην υπόθεση της "λίστας Ράιχενμπαχ" όσο και όταν αυτός και μέλη της οικογένειάς του είχαν συλληφθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2014 για συνολικά χρέη ύψους 1.053.000 ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη ο ιδιώτης είχε ασχοληθεί με δικαστική εκκρεμότητα που είχε ο 69χρονος στη Θεσσαλονίκη για θέματα μη καταβολής αποζημίωσης για ανέγερση κτιρίων αλυσίδας σουπερμάρκετ. Σε αυτήν την παρέα στην Κηφισιά αλλά και στο Πόρτο Ράφτη παρόντα ήταν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, τα οποία με κοινό γνωστό τον πρώην κρατούμενο έβρισκαν στο πρόσωπο του εργολάβου έναν ισχυρό οικονομικά άνθρωπο. Δεν είναι βεβαίως γνωστό αν ο εν λόγω επιχειρηματίας γνώριζε τις καταγγελλόμενες σκοπιμότητες που μπορεί να υπέκρυπταν οι φίλοι του».
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, «στη βίλα του 69χρονου στην Κηφισιά στεγάστηκαν και οι τρεις συγκεντρώσεις που οργάνωσε ο 67χρονος με την παρουσία αξιωματικών και πολιτικών προσώπων πρώτης γραμμής. Οι τελευταίοι προφανώς κρίθηκε ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις φιλοδοξίες των αξιωματούχων από διωκτικές και μυστικές υπηρεσίες να καταλάβουν επίζηλα πόστα και να εκτοπίσουν συναδέλφους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην ίδια παρέα είχε επίσης συζητηθεί το θέμα της αντικατάστασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και προσδιοριζόταν - σύμφωνα με τις μαρτυρίες - ο αντικαταστάτης του στο πρόσωπο του νυν αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Κώστα Ησυχου. Παραμένει βέβαια εξαιρετικά αμφίβολο αν ο κ. Ησυχος είχε οποιαδήποτε ιδέα για αυτές τις προθέσεις ιδιωτών και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.».