Σε κλοιό ασφυκτικής προστασίας μπαίνουν τουλάχιστον δέκα δικαστικοί λειτουργοί που έχουν ασχοληθεί με υποθέσεις της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και με δράση του οργανωμένου εγκλήματος, ύστερα από τις απειλές που εκτοξεύονται στο κείμενο της οργάνωσης που συνοδεύει την χθεσινή βομβιστική επίθεση στην κατοικία της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη. Οι αστυνομικοί μιλούν για «περίεργη όσο και ξαφνική επιχειρησιακή αναβάθμιση των Πυρήνων, που δημιουργεί σειρά ερωτηματικών. Είναι εντυπωσιακό ότι παρότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί εδώ και έξι χρόνια περίπου, μέσα από τις φυλακές οργανώνουν τώρα το τέταρτο κύμα ενόπλων επιθέσεων».
Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εστιάζουν την προσοχή τους σε τέσσερα σημεία του κειμένου της οργάνωσης που αφορούν την ανακοίνωση του νέου σχεδίου «Νέμεσις» και των διαφορών που παρουσιάζει με το προηγούμενο σχέδιο «Φοίνικας», με την τυχόν εμπλοκή ποινικών, με τις αναφορές σε ένα τμήμα των Πυρήνων και όχι σε άλλους αντιεξουσιαστές. Όπως και άλλες παραμέτρους της υπόθεσης…
Από τα δέματα-βόμβες στις απειλές κατά ζωής
Η ανάληψη της ευθύνης για την βομβιστική επίθεση την Τετάρτη το βράδυ στην πολυκατοικία - στην οδό Ιπποκράτους- όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, 1ου ορόφου, της εισαγγελέως κυρίας Γεωργίας Τσατάνη, από την οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, προκάλεσε ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ.
Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι «μετά από μια περίοδο που πιθανόν μέλη της ίδιας οργάνωσης φαίνεται να έστειλαν δέματα βόμβες -χωρίς να εκραγούν- με παραλήπτες δικαστικούς λειτουργούς, άλλαξαν τακτική αφού φαίνεται ότι απέκτησαν αρωγή από άγνωστους ενόπλους. Φαίνεται από το ύφος του κειμένου ότι έχουν αίσθηση πλέον νέας ένοπλης ισχύος με φόβο και για δολοφονικές επιθέσεις. Εξακολουθούν όμως να στοχεύουν δικαστές που έχουν ασχοληθεί με δικές τους εκκρεμότητες ή με θέματα που απασχολούσαν κρατουμένους των φυλακών σε μία σχετική "εσωστρέφεια". Αυτός φοβούμαστε ότι θα είναι ένας από τους επόμενους στόχος τους αφού και οι ίδιοι αναφέρουν στο κείμενο τους ότι "η εκδικητική μανία των δικαστών απέναντι στις οικογένειες των συντρόφων μας είναι μία επιλογή που θα κληθούν να πληρώσουν με ακριβό τίμημα όλοι οι δικαστικοί που συμμετέχουν σε αυτόν τον εκβιασμό και οι οικείοι τους". Μεταφέροντας, βεβαίως, και την στόχευση σε συγγενικά πρόσωπα δικαστικών λειτουργών. Επιπλέον κίνδυνος υπάρχει για αστυνομικούς αλλά και σωφρονιστικούς υπάλληλους. Ισως μάλιστα και για ορισμένους από αυτούς που κατηγορήθηκαν στην Νιγρίτα για τον θάνατο του κρατούμένου Ιλία Καρέλι, καταδικάσθηκαν σε φυλακίσεις μερικών ετών και αφέθηκαν ελεύθεροι».
Τέσσερα σημεία-κλειδιά
Επιπλέον οι αστυνομικοί προσδιορίζουν τέσσερεις σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης
ΠΡΩΤΟΝ: Οι Πυρήνες προαναγγέλλουν νέο σχέδιο «Νέμεσις» που φέρεται να έχει χαρακτήρα «τιμωρίας», πιθανόν για καταδίκες ή κακή μεταχείριση σε βάρος ενόπλων τα τελευταία χρόνια. Το καλοκαίρι του 2013 οι Πυρήνες είχαν ορίσει το σχέδιο «Φοίνικας» (η αναβίωση μέσα από τις στάχτες) που περιείχε επιθέσεις σε στελέχη των φυλακών, σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Δέματα-βόμβες σε δικαστές και αστυνομικούς που ασχολούντο με υποθέσεις τους, παγίδευση φιαλών αναψυκτικών με δηλητήριο (δεν επαναλήφθηκε αυτό το εγχείρημα) και άλλες ενέργειες. Τότε προαναγγελλόταν η επανεμφάνιση της Σέχτας ενώ ο «Φοίνικας» είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις με παράλληλες ενέργειες αναρχικών σε όλο τον κόσμο. Εκεί που υπήρχε τελικά και σύγχυση στην αρίθμηση των επιθέσεων με άλλες που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού, ανάμεσα σε αυτές στην Χιλή και την Ινδονησία. Τώρα, ωστόσο, φαίνεται ότι η «Νέμεσις» θα αφορά μόνο την Ελλάδα
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ζητούμενο είναι πως ξαφνικά η οργάνωση απέκτησε αυτή την επιχειρησιακή δύναμη. Τους τελευταίους μήνες υπήρχε η εικόνα από την ΕΛ.ΑΣ ότι τους δινόταν βοήθεια από αναρχικούς αλλά κυρίως από ποινικούς, οι οποίοι φαίνεται να είχαν ενεργό ρόλο και στα προηγηθέντα σχέδια «Φοίνικας» και «Γοργοπόταμος» (σχέδιο απόδρασης κι ανατίναξης των φυλακών με συμμετοχή Χριστόδουλου Ξηρού αλλά και κακοποιών). Μάλιστα οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η βομβιστική επίθεση προ πέντε ημερών στο ΙΧ αρχιφύλακα του Κορυδαλλού, να προέρχεται από το ίδιο κέντρο δράσης αφού ο «στόχος» της επίθεσης είχε «συγκρουσθεί» εντός των φυλακών με αλλοδαπό ποινικό που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην υπόθεση «Γοργοπόταμος». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαναν ακόμη ότι άλλες πέντε φορές δικαστικοί λειτουργοί που έχουν ασχοληθεί με υποθέσεις μεγαλοποινικών έχουν γίνει -την τελευταία τετραετία- στόχος βομβιστικών ενεργειών.
ΤΡΙΤΟΝ: Οι αστυνομικοί εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι σε αυτό το κείμενο των Πυρήνων περιέχονται «χαιρετισμοί» μόνο σε τέσσερα από τα κρατούμενα μέλη της οργάνωσης, και όχι σε πολλά άλλα. Και αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, «δείγμα της διάσπασης της οργάνωσης». Πρόκειται για μέλη της οργάνωσης που κρατούνται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπως και άλλοι αντάρτες πόλης· ορισμένοι πιθανόν να επέβαιναν στο αποτυχημένο σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο -τον περασμένο Φεβρουάριο- που είχε επιβιβασθεί η Πόλα Ρούπα.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Οι αστυνομικοί εστιάζουν την προσοχή τους σε σημείο του κειμένου των Πυρήνων για «αφανείς ευγενικές χορηγίες επιχειρηματιών που χτίζουν τα πολυτελή εξοχικά των δικαστών ως αντάλλαγμα στη "δικαιοσύνη" τους», προκαλώντας ερωτηματικά γι αυτή την αναφορά τους και αν σχετίζεται με κάποια από την επόμενη επίθεσή τους. Πάντως αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημείωναν ότι οι περισσότερες αναφορές στο κείμενο των Πυρήνων για την κυρία Τσατάνη, υπάρχουν σε κείμενα που έχουν δημοσιευθεί κυρίως σε περιοδικά. Επιπλέον, προσθέτουν, ότι αναφορές για «δωροδοκία στη δικαιοσύνη» και για την υπόθεση Βγενόπουλου υπήρχαν σε πρόσφατα κείμενα ηγετικού μέλους των Πυρήνων τα οποία είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Διαβάστε περισσότερα στο tovima.gr