Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:51 | 24/06/2015

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Θέμα: «Υπομνήματα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, αναδεικνύουν διεξοδικά τα προβλήματα, που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης και αναζητούν άμεσες λύσεις»

Κατά την διάρκεια συνάντησης ( Τρίτη 16/6/15 ), αφενός, κλιμακίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κέρκυρας αποτελούμενου από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Ζήκο Γιάννη, από μέλη του Δ.Σ της Συντονιστικής κι αφετέρου, του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, κ. Μποζίκη, του Γραμματέα, κ. Αγάθου Σπύρου και του εκπρόσωπου της ΠΟΑΣΥ, κ. Καραγιάννη, αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα, που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης.

Οι εκπρόσωποι των Αστυνομικών κατέθεσαν υπομνήματα με τα προβλήματα στο νομό Κέρκυρας και προτάσεις τους επί αυτών, τα οποία σας επισυνάπτουμε, όχι μόνον για την δική σας ορθότερη και πληρέστερη ενημέρωση, αλλά πρωτίστως, για να προβείτε σε άμεσες ενέργειες. Τα σημαντικότερα θέματα που ετέθησαν για το νομό Κέρκυρας, είναι τα παρακάτω:

Α) Το ζήτημα της προωθούμενης αναδιάρθρωσης των περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, που με τη διαφαινόμενη κατάργηση του Α.Τ Παλαιοκαστριτών και τη συγχώνευση του Α.Τ Αχιλλείων με το Α.Τ Λευκιμμαίων, ως κινήσεις, πέρα από την υπηρεσιακή, κοινωνική τους διάσταση, κρίνεται ότι θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Με βάση τη γεωγραφική θέση, τη μορφολογία του νησιού και την κατανομή του πληθυσμού, η ως άνω κατάργηση και συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων αυτής της περιφέρειας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα μειώσει το αίσθημα ασφάλειας στις περιοχές αυτές, όπου η "μικρο-εγκληματικότητα" πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες. Από τις υποστελεχωμένες στην πλειοψηφία τους αστυνομικές υπηρεσίες της ως άνω περιφέρειας, σε αντίθεση με αυτές της έδρας, υπολείπονται πέντε έως επτά θέσεις βάρδιας -περίπου είκοσι αστυνομικοί- των οποίων η στελέχωση με βάση την οργανικότητα κρίνεται αναγκαία, ώστε να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα η υπηρεσία στα καθήκοντα φύλαξης και φρούρησης της περιοχής.

Β) Στο θέμα των προαγωγών των Υπαξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την άρση αδικίας σε βάρος των υπαξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ προτείνονται:

Β.1. βαθμολογική εξέλιξη των υπαξιωματικών της ΕΛΑΣ, αντίστοιχη με αυτή των υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.

Β.2. αυτοδίκαιη βαθμολογική εξέλιξη, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις ή φοίτηση σε ενδιάμεση σχολή.

Β.3. αναβάθμιση της Σχολής Υπαξιωματικών

Β.4. κατάργηση του Τ.Ε.Μ.Α, αφού δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα.

Με το Ν.3686/08, δόθηκε η δυνατότητα στους υπαξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν αιτήματος τους και όχι αυτοδίκαια, να προάγονται ως αξιωματικοί, οι οποίοι εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β' κατά την αποστρατεία τους (δηλαδή ως κατώτεροι αξιωματικοί), όταν οι αστυφύλακες ανακριτικοί υπάλληλοι εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Υπαστυνόμου Α', με την αποστρατεία τους. Ο συγκεκριμένος νόμος δημιούργησε πολλά προβλήματα, αφού με την εφαρμογή του καταργήθηκε η αρχαιότητα των υπαξιωματικών και κατέστη αρχαιότερος, όχι αυτός που έχει πιο πολλά χρόνια στο βαθμό, αλλά αυτός που έχει καταταγεί πιο πριν στο Σώμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει τους υπαξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος τους. Οι δικαστικές αποφάσεις, όμως, δημιούργησαν ακόμη πιο πολλά προβλήματα και χάσμα στην επετηρίδα των υπαξιωματικών.

Επειδή εάν καταργηθεί οποιαδήποτε περιφερειακή Αστυνομική Υπηρεσία στον νομό της Κέρκυρας, θα επέλθει σπουδαίο πλήγμα στον τουρισμό και κατ' επέκταση, στην Εθνική Οικονομία.

Επειδή σκοπός του Αρχηγείου, με την επικείμενη αναδιάρθρωση είναι η καλύτερη λειτουργία του τοπικού «οργανισμού» αστυνόμευσης.

Επειδή όποτε ανάλογες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν (με τη δημιουργία πολυδύναμων Αστυνομικών Τμημάτων), απέτυχαν παταγωδώς, γεγονός που τις προκρίνει ως «μία συνταγή που δοκιμάστηκε, αλλά απέτυχε».

Επειδή πειραματισμοί σαν τους ως άνω, στο μόνο που στοχεύουν και πετυχαίνουν, είναι η στείρα κατάργηση οργανικών θέσεων.

Επειδή οι ανάγκες του νησιού για αστυνόμευση είναι μεγάλες, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα, κατά τους θερινούς μήνες, ενώ η γεωγραφική θέση του νησιού το καθιστά πύλη εισόδου στη χώρα.

Επειδή με την προηγούμενη αναδιάρθρωση (Ν. 4249/2014), καταργήθηκαν εκατό (100) οργανικές θέσεις από την Δ.Α. Κέρκυρας, ενώ με την καινούρια υπολογίζεται, ότι θα καταργηθούν άλλες πενήντα (50), γεγονός που θα αποβεί μοιραίο και θα έχει ανεπανόρθωτα αποτελέσματα στην ασφάλεια του νησιού και του τουρισμού της Κέρκυρας.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε:

1. Είναι εν γνώσει σας οι θέσεις και προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας;

2. Θα μελετήσετε τις ως άνω θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, όπως αυτές αποτυπώνονται στα συνημμένα αρχεία; Θα απαντήστε αναλυτικά στις εν λόγω θέσεις και προτάσεις;

3. Θα προχωρήσετε σε άμεσες ενέργειες, έτσι ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση του αγαθού της ασφάλειας στην ως άνω γεωγραφική περιφέρεια της Κέρκυρας;

4. Ποια είναι η επίσημη θέση του υπουργείου για το θέμα των προαγωγών των Υπαξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας; Θα μελετήσετε το αίτημά τους (το οποίο δεν έχει απολύτως κανένα μισθολογικό κόστος), προς άρση κάθε αδικίας και προς καλύτερη αξιοποίηση της «ραχοκοκαλιάς» της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή των υπαξιωματικών της;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

http://www.corfupress.com/

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis