Σημερινή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Β Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν την Κυβέρνηση στην επαναφορά της εσώκλειστης φοίτησης για τους σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ για το 2ο και 3ο έτος.
Η Κυβέρνηση επαναφέρει την εσώκλειστη φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ
Καμία απάντηση δεν έδωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Ελευθέριος Οικονόμου στα ερωτήματα που του έθεσε η βουλευτής Β Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα στην επίκαιρη ερώτησή της αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν την Κυβέρνηση στην επαναφορά της εσώκλειστης φοίτησης για τους σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ για το 2ο και 3ο έτος.
Σύμφωνα με το Π.Δ. 219/1995, «εφόσον κρίνεται ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην εκπαίδευση των σπουδαστών, επιτρέπεται, με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας, η διαμονή και σίτιση των 2ετών, 3ετων και 4ετων σπουδαστών εκτός της Σχολής.»
Πλέον, με την από 3/7/2020 απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μόνο οι σπουδαστές της Δ’ τάξης και μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, έχουν τη δυνατότητα, μετά το πέρας της ημερήσιας εκπαίδευσής τους, να εξέρχονται, να σιτίζονται και να διαμένουν εκτός της σχολής.
Με γενικόλογα και αοριστολογίες για μια πολυεπίπεδη εκπαίδευση και την ανάγκη αρτιότερης αφομοίωσης και εμπέδωσης, ο Υφυπουργός προσπάθησε να υποστηρίξει την απόφαση του πολιτικού του προϊσταμένου, ενώ αναφέρθηκε σε μια ομάδα εργασίας Πανεπιστημιακών που θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένες προτάσεις για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Παραμερίζοντας και παραβλέποντας όλα τα εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, δημοσιονομικά, οικογενειακά οφέλη που είχε επιφέρει η προηγούμενη δυνατότητα, δεν έκρινε σκόπιμο να απαντήσει αν θεωρεί ότι είναι λογικό ένα παιδί που αποκόπτεται από την κοινωνία για 4 χρόνια, να καλείται να την υπηρετήσει, ούτε κατά πόσο η εσώκλειστη φοίτηση αποτελεί τροχοπέδη εξέλιξης για έγγαμους αστυνομικούς.
Με δεδομένα τα ήδη αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας, τα οποία η Κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να προβεί σε απόδοση ευθυνών και απομάκρυνση των επίορκων αξιωματικών η υιοθέτηση εκ νέου του τρόπου φοίτησης σε στρατιωτικές σχολές, δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτήματα για τις προθέσεις του Υπουργού, του οποίου το δόγμα «νόμος και τάξη» ήδη έχει διαφανεί πως δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά θα έλυνε.