Ετοιμάζει την αντεπίθεση του ο Χάφταρ - Προειδοποιεί για μεγάλη εναέρια επιχείρηση κατά τουρκικών στόχων

Ετοιμάζει την αντεπίθεση του ο Χάφταρ - Προειδοποιεί για μεγάλη εναέρια επιχείρηση κατά τουρκικών στόχων

O εθνικός στρατός της Λιβύης (LNA), που υποστηρίζεται από τους Ρώσους, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μεγάλη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τουρκικών στόχων «τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η δήλωση σηματοδοτεί μια πιθανή κλιμάκωση στη μάχη μεταξύ της επίσημης κυβέρνησης της Τρίπολη, υποστηριζόμενη από τον Ερντογάν, και των δυνάμεων στρατάρχη Χάφταρ που εδρεύουν στην Ανατολή. Η επίθεση έρχεται ως αντίποινα μετά την απώλεια μιας σημαντικής αεροπορικής βάσης νοτιοδυτικά της Τρίπολης τη Δευτέρα.

«Πρόκειται να δείτε τη μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση στην ιστορία της Λιβύης τις επόμενες ώρες», ανέφερε με ανακοίνωσή του στο Bloomberg ο επικεφαλής της αεροπορικής δύναμεις του LNA, Saqr al-Jaroushi. «Όλες οι τουρκικές θέσεις σε όλες τις πόλεις αποτελού στόχους για τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μας και καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά από αυτούς.»

Ο επικεφαλής ασφαλείας του GNA Fathi Bashagha είπε στο Bloomberg ότι τουλάχιστον έξι MiG-29 και δύο Sukhoi-24 προσγειώθηκαν στα ανατολικά της χώρας από μια ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, πιθανώς για να βοηθήσουν το LNA σε μια νέα αεροπορική εκστρατεία.

Έκτακτη σύσκεψη Ερντογάν για Λιβύη και Συρία

Έκτακτη σύσκεψη είχε, χτες, Τετάρτη στην προεδρική κατοικία στον Βόσπορο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με του επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν κάνει σύσκεψη με άλλους, συνήθως κάνει τηλεδιασκέψεις. Η σύσκεψη αυτή δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς έγινε εκτάκτως.

Συζητήθηκε, επίσης, και το θέμα του Γιαϊτζί.

Ο Χουλουσί Ακάρ νωρίτερα, συναντήθηκε με τους αξιωματικούς για να τους ευχηθεί για το Μπαϊράμι. Όμως εκεί αναφέρθηκε στη Λιβύη, με έμφαση, λέγοντας πως η Τουρκία αναγνωρίζει την επίσημη αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ, δηλαδή τον Σάρατζ. Από την άλλη, ομολόγησε την στήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη και είπε χαρακτηριστικά: «Ανατρέψαμε το παιχνίδι.»

«Στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε με τους Λίβυους αδερφούς μας, οι άνθρωποί μας κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία και αυτή η συμβολή μας έφερε αποτελέσματα.» είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Πηγή: onalert.gr