Εδώ και ένα χρόνο που διαρκεί η πανδημία του ιού Covid-19 στη χώρα μας το μεγαλύτερο βάρος για την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση έχει πέσει στην Ελληνική Αστυνομία. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος βλέπουμε άρθρα, καταγγελίες, ακόμα και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου κτλ, από διάφορους συνδικαλιστές για το «ποιοι ευθύνονται» για το γεγονός αυτό, ειδικά εδώ για τη ΓΑΔΘ, στην πολύπαθη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης.
Το ερώτημα που γεννάται είναι ότι, όλα αυτά είναι πολύ καλά, αλλά πρέπει να γίνονται στην πραγματική τους βάση. Όπως όλοι γνωρίζουν και το έχω πει και θα το λέω συνέχεια, ότι ο ρόλος του συνδικαλισμού είναι να επισημαίνει τις πράξεις και τις παραλείψεις της εκάστοτε διοίκησης, όσο ψηλά και να βρίσκεται, για να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των Αστυνομικών.
Έτσι, όταν «καταγγέλουμε» κάτι, η καταγγελία αυτή πρέπει να στρέφεται μέχρι τους «πραγματικά υπεύθυνους» και όχι μέχρι εκεί που μας «παίρνει»...
Έχουν γίνει καταγγελίες για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και για το γεγονός ότι σχεδόν όλη η δύναμη της Αστυνομίας ασχολείται με τον έλεγχο και την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων προστασίας από COVID-19, και πολλές φορές κόβονται ρεπό, άδειες κτλ, και μεγάλο μέρος του Αστυνομικού προσωπικού δεν ασχολείται με την πραγματική αστυνόμευση. Δεν αναφέρονται όμως, και ελπιζω όχι εκ του πονηρού, ότι οι διαταγές αυτές έχουν έρθει από το ανώτατο επίπεδο διοίκησης της Αστυνομίας, και μάλιστα ακόμα και από τον πολιτικό της προϊστάμενο, και όχι από κάποιον συγκεκριμένο διοικητη υπηρεσίας. Αλλά δεν έχω δει πουθενα μια τέτοια επισήμανση.
Επισης για τους ελέγχους των μέτρων υπάρχουν και άλλες Υπηρεσίες εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως οι δήμοι, η περιφέρεια, η πολιτική προστασία, η Εθνική αρχή διαφάνειας, υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης κλπ, αλλά μόνο η Αστυνομία είναι στους δρόμους μόνιμα και διενεργεί ελέγχους 24 ώρες το 24ωρο! Αλλά ούτε και εδώ δεν είδα κάποια καταγγελία ή μηνυτήρια αναφορά!
Ως συνδικαλιστές πολυ καλά κάνουμε και επισημαίνουμε όλα αυτά που κάνει η διοίκηση, αλλά αυτή η επισήμανση πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένα και μέχρι εκεί που πρέπει και όχι εκεί που μας «παίρνει» ή μας «βολεύει» γιατί αυτό δυστυχώς εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, μη συνδικαλιστικούς και μη συναδελφικούς.
Υ.Γ.: Μόνον οι συνάδελφοι που βρίσκονται στο δρομο, στα περιπολικά, στη φύλαξη διαφόρων στόχων (κτηριακών εγκαταστάσεων, κρατουμένων σε κρατητήρια και νοσοκομεία κτλ) κινδυνεύουν, όπως πραγματικά κινδυνεύουν, από COVID-19, αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός, από 12 έως 20 άτομα, όπως στις κλούβες των διμοιριών της ΔΑΕΘ, εδώ στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει πρόβλημα; Άραγε πόσο συχνά γίνονται βιολογικοί καθαρισμοί στις κλούβες, που συνωστίζονται τόσοι συνάδελφοι ανά 8ωρο και σε μόνιμη βάση; Αυτοί δεν είναι συνάδελφοι; Δεν έχουν οικογένειες; Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά και σε καμία καταγγελία της Ένωση μας;
(Ρητορικά και πραγματικά ερωτήματα)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευαγγελος
Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλος του Ε.Κ.Α. Θεσσαλονίκης