Προς επίλυση βαίνουν προβλήματα που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που πάσχουν ή είναι γονείς παιδιών με Διαβήτη ύστερα από πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος έκανε δεκτά τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, στο σύνολό τους.

[custom:google-ads]

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός μάς ενημέρωσε ότι σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για: 

- Μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 μέχρι 15 ετών και με ποσοστό αναπηρίας 50%, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους. 
 Με τη διάταξη αυτή επεκτείνεται η ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου και στα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δώρα στο Δημόσιο: Επιστρέφονται 13ος και 14ος μισθός – Πώς θα πάρετε τα αναδρομικά


- Οι στρατιωτικοί, εφόσον κατά τη διάρκεια της θητείας τους εμφανίσουν  σακχαρώδη διαβήτη, δεν θα απολύονται πλέον. Αντίθετα, στο εξής θα περνούν από Υγειονομική Επιτροπή, η οποία θα κρίνει αν είναι ικανοί είτε για υπηρεσία εδάφους, είτε για υπηρεσία γραφείου ή για ελαφριά υπηρεσία.

Παράλληλα, με επικείμενη υπουργική απόφαση θα προβλέπεται η απαλλαγή από τις βάρδιες των στρατιωτικών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Σε ότι αφορά τις μεταθέσεις των στρατιωτικών που είτε πάσχουν οι ίδιοι από Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε είναι γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξήγησε στον Αναπληρωτή Υπουργό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί. Ο κ. Ρήγας δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα ώστε οι στρατιωτικοί αυτοί να παίρνουν μετάθεση μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει Διαβητολογικό Κέντρο ή Ιατρείο, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και ο χρόνος που θα μεσολαβεί πριν από την κάθε μετάθεση. Όλα αυτά θα ενταχθούν σε σχετική Υπουργική Απόφαση που θα κατατεθεί για τις μεταθέσεις των στρατιωτικών. 

[custom:google-ads]

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με την έκβαση της συνάντησης, ενώ και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη συνάντηση από πλευράς Υπουργείου συμμετείχαν ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Γιώργος Μπαλάφας και ο Νομικός Σύμβουλος του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Θωμάς Ψαρρής, ενώ από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας, κ. Μαρία Τριανταφύλλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ), μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Ελένη Μπαρμπαλιά και ο Ταμίας του ΣΥΝΕΔ, κ. Ιορδάνης Θωμαΐδης.

Πηγή:  healthmag.gr