Οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμενόταν να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα εναντίον της. Αποδείχθηκε το αντίθετο. Θεωρητικά οι κυρώσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκάθαρο στόχο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν.
Ο πόλεμος που δεν τολμά να ονομαστεί πόλεμος, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, αλλά και για τους Ευρωπαίους ηγέτες που, πιεζόμενοι, κράτησαν κοινό μέτωπο έναντι της Ρωσίας, λόγω της ουκρανικής κρίσης και της προσάρτησης της Κριμαίας και οι οποίοι ηγέτες θα πρέπει, τον Μάρτιο του 2015, να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν με τις κυρώσεις.
Μια στρατηγική πέραν της λογικής των κυρώσεων καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη για τους Ευρωπαίους, καθώς η Ρωσία στέλνει μηνύματα πως δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμα και την οικονομική απομόνωση για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον. Ωστόσο το ρούβλι υποτιμήθηκε κατά 40% έναντι του δολαρίου, από τη Ρωσία έφυγαν κεφάλαια ύψους 130 δισ. δολαρίων.
Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να υπερασπίσει το ρούβλι, αυξάνοντας δραματικά τα επιτόκια της στο 17%, συντρίβοντας κάθε ελπίδα ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας. Το 2014 θα κλείσει με τη ρωσική οικονομία να παρουσιάζει μηδενική ανάπτυξη, ενώ για το 2015 υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για ύφεση της τάξης του – 4,5%, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι. Και τα στοιχεία αυτά δεν προέρχονται από τη Δύση, αλλά από την ίδια τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.
Από την άλλη όμως και η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πληγεί. Το εμπάργκο Πούτιν στις εισαγωγές τροφίμων και άλλων αγαθών, έπληξε συγκεκριμένες χώρες. Άλλες χώρες φοβούνται μην τυχόν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Δυτικοί διπλωμάτες και επιχειρηματίες θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, ωστόσο πρόεδρος Πούτιν υπήρξε πάντα απρόβλεπτος.
Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για όσον καιρό οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν πιέζοντας τη Ρωσία. Θέλουν να στματησει η ρωσική πίση στην Αν. Ουκρανία, απλώς, ή επιδιώκουν να εμπλακούν σε ένα παιχνίδι ισχύος χωρίς επιστροφή, ανεξάρτητα του οικονομικού κόστους;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αφορά και το Κρεμλίνο. Για όσο διάστημα όμως η Ευρώπη δεν θα έχει ξεκάθαρη θέση, ο Ρώσος πρόεδρος θα αδυνατεί να λάβει το μήνυμα και η ουκρανική κρίση θα υπάρχει κίνδυνος να διαχυθεί.
Πηγή: Reuters
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert
Εικόνα
20:59 | 29/12/2014