[custom:google-ads]
Η Αστυνομία προέκυψε λόγω οικογενειακής παράδοσης, και όπως αποκαλύπτει στην «ΠτΚ», εάν δεν γινόταν αστυνομικός θα ήταν εικαστικός. «Η αλήθεια είναι ότι έχω μεγάλη αγάπη στις εικαστικές τέχνες. Από παιδί είχα έμφυτη κλίση στη ζωγραφική. Ομως η εποχή και το περιβάλλον δεν ευνοούσαν κάτι τέτοιο. Παραμένει όμως η ζωγραφική μεγάλη μου αγάπη και όταν έχω χρόνο μού αρέσει να ασχολούμαι» μας λέει.
Από τις πρώτες
Ανήκει στην πρώτη σειρά γυναικών που εισήχθησαν στη Σχολή Αξιωματικών με ίδια κριτήρια και επαγγελματική εξέλιξη με άνδρες συναδέλφους τους. «Μέχρι τότε, οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα εξέλιξης στην Αστυνομία. Ουσιαστικά ανοίξαμε νέους δρόμους και κινητοποιήσαμε κι άλλες να ακολουθήσουν, σε πολλά ακόμα επαγγέλματα που μέχρι τότε θεωρούνταν καθαρά ανδρικά. Η συμμετοχή μας είχε σαν αποτέλεσμα να μετασχηματισθεί η εικόνα της ΕΛΑΣ στην κοινωνία και να ξεπεραστεί η απαρχαιωμένη παγιωμένη νοοτροπία. Με σκληρή δουλειά, φέραμε σε πέρας με επιτυχία τα καθήκοντά μας και συμβάλαμε ουσιαστικά να αλλάξουν τα στερεότυπα. Πλέον οι γυναίκες αστυνομικοί απολαμβάνουν ισότιμα τον σεβασμό και την αποδοχή της κοινωνίας», επισημαίνει.
Διετέλεσε υποδιοικητής Ασφάλειας Πατρών, διοικητής Τροχαίας Πατρών, αναπληρώτρια αστυνομικού διευθυντή Αχαΐας και γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πτυχιούχος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ και έχει κάνει εξειδίκευση στο πρόγραμμα «Διεθνείς και επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις» του ΕΚΠΑ.
Νιώσατε την «πίεση» σ' έναν ανδροκρατούμενο χώρο, μέχρι να εδραιωθείτε; Πώς είναι μια γυναίκα να ηγείται ανδρών, δεδομένου ότι έχετε διατελέσει σε επιτελικές θέσεις;
«Αναμφίβολα σ' έναν χώρο που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενος, υπήρξαν και διακρίσεις και άνιση μεταχείριση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν σημαντικές μετεξελίξεις στα πρότυπα ζωής και το νομοθετικό πλαίσιο είναι προς την ουσιαστική ισότητα (κοινωνική και πολιτική), εντούτοις τα στερεότυπα παραμένουν ακόμα ισχυρά. Ωστόσο ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ισόρροπη συμμετοχή γυναικών αστυνομικών στην κορυφή της ιεραρχίας. Στην υπηρεσιακή μας καθημερινότητα, γυναίκες και άντρες συνυπήρχαμε και συνεργαζόμαστε αρμονικά και τα όποια προβλήματα επιλύονταν άμεσα. Μην ξεχνάμε ότι μας ενώνει ο κίνδυνος. Συνεργάστηκα με εξαιρετικούς συναδέλφους και είμαι περήφανη που συμβάλαμε να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή».
Είναι η πρώτη γυναίκα της ΕΛΑΣ που εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, από στελέχη του FBI και της Scotland Yard, με αντικείμενο τη διαχείριση «κρίσεων - διαπραγματεύσεων».
Η εκπαίδευση στο FBI
Το 1999, ήταν η μοναδική γυναίκα, μεταξύ 20 αξιωματικών, που συμπεριελήφθη στην πρώτη αποστολή Ελλήνων Αστυνομικών που επελέγησαν να εκπαιδευτούν στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ, στη «Διαπραγμάτευση Ομηρειών και Κρίσεων».
«Με εκπαιδευτές την αφρόκρεμα του FBI στις διαπραγματεύσεις, η εκπαίδευση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική. Μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία, που απαιτούσε να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Ομηρείες, απαγωγές, αεροπειρατείες και άλλα παρόμοια κρίσιμα περιστατικά, αλλά και λιγότερα ακραία, από ανθρώπους που είναι σε κρίση» θυμάται η κ. Γιαννιά και προσθέτει: «Επρεπε να μάθεις να ισορροπείς σε τεντωμένο σκοινί και να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις. Δεν συγχωρούνται λάθη, γιατί από μία και μόνη λέξη, μπορεί να κριθεί μια ανθρώπινη ζωή».
Στην ομάδα διαπραγματευτών της ΕΛΑΣ
Το 2002, εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα Διαπραγματευτών της ΕΛΑΣ, που συγκροτήθηκε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Παρέμεινε ως στέλεχος και έγινε εκπαιδεύτρια των νέων διαπραγματευτών, μέχρι την αποστρατεία της. «Κατατάσσεται στις κορυφαίες αντίστοιχες ομάδες της Ευρώπης, με μεγάλες επιτυχίες και κολακευτικά σχόλια από το σύνολο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Είμαι ευτυχής που έχω συμβάλει σ' αυτή τη σπουδαία αποστολή», αναφέρει η κ. Γιαννιά με υπερηφάνεια.
Χειρίστηκε εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις ομηριών, απαγωγών, απόπειρες αυτοκτονίας στη Δυτική Ελλάδα και κατάφερε να σώσει κάθε ανθρώπινη ζωή που χρειάστηκε την παρέμβασή της και τιμήθηκε πολλάκις από το Σώμα.
Η διαπραγμάτευση που δεν θα ξεχάσει και όπως λέει είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στο μυαλό της, ήταν μια περίπτωση ομηρείας στο Μεσολόγγι. Ηταν η πρώτη της φορά και ως η μοναδική διαπραγματεύτρια στην Περιφέρεια βρέθηκε στο σημείο. Ο δράστης κρατούσε μια γυναίκα και απειλούσε να τη σκοτώσει και να αυτοκτονήσει. Μετά από 8 ώρες τον έπεισε να «αφήσει» το όπλο και να παραδοθεί.
Στο ερώτημα τι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να θεωρείται καλός διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ, η έμπειρη αντιστράτηγος εα απαντά:
Ως διαδικασία απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και έντονη προσωπικότητα. Πρέπει κατ' αρχήν να έχει γρήγορη αντίληψη. Ηθος και αξιοπιστία, ώστε να κερδίζει το σεβασμό της άλλης πλευράς. Να διαθέτει αυτοέλεγχο. Να παραμένει ψύχραιμος και υπομονετικός σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Και βεβαίως να εκπαιδεύεται διαρκώς, ώστε να αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Η ικανότητα του διαπραγματευτή είναι καθοριστική για την επιτυχία. Στις αστυνομικές διαπραγματεύσεις πολύ περισσότερο γιατί αφορά σε ανθρώπινες ζωές.
Υπήρχαν στιγμές που φοβηθήκατε για τη ζωή σας εν ώρα υπηρεσίας;
Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα. Σ' ένα επάγγελμα όπως το δικό μας, που ο κίνδυνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του, υπάρχει ασφαλώς και ο φόβος. Υπήρξαν φορές, που στη διάρκεια των επιχειρήσεων για τη σύλληψη δραστών ή μιας διαπραγμάτευσης, κινδύνευσε η ζωή μου. Ομως την ώρα της επιχείρησης, ο φόβος δεν είναι μπροστά. Λειτουργείς σύμφωνα με την εκπαίδευσή σου, την ομάδα και τις εντολές. Ξέρεις ότι εκείνη τη στιγμή είσαι εκεί για να προστατέψεις το κοινωνικό σύνολο και ότι το διακύβευμα είναι η ανθρώπινη ζωή. Μπορεί αργότερα, στην αποτίμηση να αναρωτιόμαστε πώς το κάναμε αυτό, αλλά εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι τον φόβο.
Πώς μπορέσατε να διατηρήσετε τις ισορροπίες μεταξύ απαιτητικού επαγγέλματος και οικογένειας;
Η συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, είναι πάντα δύσκολη εξίσωση για τις γυναίκες. Με τον σύζυγό μου μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, όπως και με τα παιδιά μας. Είχα επομένως την υποστήριξη και τη συμπαράστασή τους. Δεν ήταν πάντα εύκολο, αλλά τα καταφέραμε.
Η ζωή μου είναι γεμάτη. Με χαρές και πάρα πολλές δυσκολίες. Ζω το παρόν και ενώνω τις δυνάμεις μου με όσους διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Είμαι ευγνώμων κι ευχαριστώ τον Θεό που πάνω απ' όλα έχουμε την υγεία μας. Τι παραπάνω, αλήθεια, να ζητήσει ένας άνθρωπος;
[custom:google-ads]
Ο νέος ρόλος πρόκληση
Μετά την αποστρατεία της από το Σώμα της ΕΛΑΣ η Ευσταθία Γιαννιά ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, ως δημοτική σύμβουλος Πατρέων και ως υποψήφια βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, από το 2015 μέχρι και τις εκλογές του 2019.
Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την αλλαγή του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας της χώρας και την επιλογή συντονιστών στις 13 Περιφέρειες, επελέγη ως συντονίστρια στη Δυτική Ελλάδα.
«Για τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, στους οποίους θα έχω σε λίγες μέρες την ιδιαίτερη τιμή να ανήκω ως συντονίστρια, υπέρτατη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικές καταστροφές ή πανδημίες, όπως η πρωτοφανής που βιώνουμε και βεβαίως του περιβάλλοντος, του οποίου ως διαχειριστές, θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Γι αυτά θα εργαστούμε με αφοσίωση. Θέλουμε οι συμπολίτες να αισθάνονται ασφαλείς ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο και ότι η Πολιτική Προστασία είναι στο πλευρό τους. Ηταν για μένα φυσικό να μετουσιώσω αυτή την εμπειρία ζωής, σε εργαλείο χρήσιμο για την κοινωνία» επισημαίνει η ίδια με ιδιαίτερο νόημα.
Της
ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ