Του Γιάννη Σπυρούνη
Είναι τα μάτια της Πυροσβεστικής, αμά την έναρξη κάποιας πυρκαγιάς ανά την Ηλεία. Οι πυροφύλακες βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία του νομού και παρακολουθούν για ώρες τον τομέα ευθύνης τους. Αν ξεπηδήσει κάποιος καπνός ή δουν φλόγες θα σημάνουν συναγερμό και θα δώσουν τις πρώτες οδηγίες στις επίγειες δυνάμεις…. Βρεθήκαμε μαζί με το διοικητή της Π.Υ. Πύργου Γιάννη Πετρούτσο σε ένα από τα πιο σημαντικά πυροφυλάκια πέριξ του Πύργου, με ορατότητα από την θάλασσα έως πέρα στα βουνά του νομού, στην Αγ. Παρασκευή ανάμεσα στη Βαρβάσαινα και την Παλαιοβαρβάσαινα.
«Είμαστε τα μάτια της Πυροσβεστικής»
Ο Διονύσης Ηλιόπουλος, 15 χρόνια σε αυτό το πόστο, γνωρίζει πολύ καλά σπιθαμή προς σπιθαμή στην περιοχή. Πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης βρίσκεται στη θέση του από το πρωί έως το σούρουπο. Με όπλο του την παρατηρητικότητα, άγρυπνος φρουρός είναι εκεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, για να ειδοποιήσει τη στιγμή που θα ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά. «Δουλειά μου είναι να παρατηρώ γύρω την περιοχή και να ελέγχω κάθε καπνό που βλέπω για να ενημερώσω την υπηρεσία και το πλησιέστερο όχημα. Είμαι από το πρωί έως το βράδυ στο σημείο για να παρακολουθώ την περιοχή. Τόσα χρόνια γνωρίζω την περιοχή, γνωρίζω ποιος είναι ο επικίνδυνος καπνός στο δάσος, στην αυλή, οπουδήποτε. Έχω μεγάλη παρατηρητικότητα και όλη τη μέρα είμαι σε προσοχή για μην μας ξεφύγει κάτι». Όπως λέει ο ίδιος η συγκεκριμένη δουλειά είναι εξαιρετικά δύσκολη και υπεύθυνη. «Πρέπει να είμαι άγρυπνος, να παρακολουθώ και να μην χαζέψω, να μην αφαιρεθώ. Τόσα χρόνια υπάρχει εμπειρία και δόξα τω Θεό έως τώρα τα πάω πολύ καλά».
Ο κ. Ηλιόπουλος βρέθηκε στο ίδιο πόστο και στις φονικές πυρκαγιές του 2007. «Ήταν κάτι το τραγικό, είχε καεί η περιοχή εδώ. Στεναχωρήθηκα, έκλαψα. Με έπιασε μεγάλη κατάθλιψη. Μου στοίχισε. Εδώ ζω, σε αυτό το εκκλησάκι. Το πυροφυλάκιο παλιότερα είχε καεί από άλλη φωτιά.»
Από την πλευρά του ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Πετρούτσος, ανέφερε πως στον τομέα ευθύνης της υπηρεσίας υπάρχουν οκτώ πυροφυλάκια που επανδρώνονται από την αρχή έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. «Σκοπός των πυροφυλάκων είναι η επιτήρηση του τομέα ευθύνης τους, η άμεση εντόπιση πυρκαγιάς και η ενημέρωση στα περιπολικά οχήματα μας για άμεση επέμβαση. Είναι τα μάτια της υπηρεσίας ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε πάρα πολύ γρήγορα τις πυρκαγιές και να μπορούμε να επέμβουμε τα οχήματά μας».
Όμως τα προβλήματα δεν λείπουν. Στο πυροφυλάκιο της Αγ. Παρασκευής, ο πύργος του πυροφύλακα έχει καταστραφεί στο παρελθόν από πυρκαγιά και το στέγαστρο του εξωκλησιού αποτελεί τη βάση για τον πυροφύλακα εκεί. Αλλού όμως, όπως στη Μίνθη, ο πυροφύλακας είναι αναγκασμένος να περπατήσει 35 με 40 λεπτά μέσα στην φύση, αφού δρόμος πρόσβασης για το πυροφυλάκιο δεν υπάρχει. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ευελπιστεί πως στο μέλλον θα γίνει η απαραίτητη μελέτη για την δημιουργία πρόσβασης σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Η Π.Υ. Πύργου έχει στον τομέα ευθύνης της οκτώ πυροφυλάκια. Πέριξ του Πύργου στην Αγ. Παρασκευή και στο Κρυονέρι, στην ζώνη του Π.Κ. Κρεστένων τέσσερα σε Μίνθη, Σμέρνα, Ζαχοβούνι και Φιγαλεία και στη ζώνη του Π.Κ. Ολυμπίας δύο, σε Ολυμπία και Κρυονέρι.
Διαβάστε περισσότερα στο ilialive.gr