Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:49 | 17/12/2015

Για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, οι νεκροί από την χρήση όπλων έφθασαν αυτούς που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικά δυστυχήματα


Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν αυτό τον μήνα είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Και έχουν όπως κάθε στατιστική δύο όψεις: από την μια την έξαρση των θανάτων από την χρήση όπλων και από την άλλη την δραματική μείωση των δυστυχημάτων στους δρόμους της Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά οι δύο καμπύλες συγκλίνουν σε ένα σημείο, με τις δύο αιτίες να έχουν πλέον τον ίδιο αριθμό νεκρών.

Η μελέτη που ανακοινώθηκε αφορά το 2014 (το 2015 είναι ήδη χειρότερο σε ότι αφορά τους νεκρούς από όπλα), και έχει να κάνει με την σύγκριση αυτών των δύο αιτίων θανάτου.

Στους θανάτους με όπλα εκτός από όσους πέφτουν νεκροί από τα όπλα των αστυνομικών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που τον λόγο έχουν τα όπλα και η αλόγιστη χρήση τους στις ΗΠΑ (αυτοκτονίες, φόνοι, ατυχήματα κ.λπ.).

Σύμφωνα με την έρευνα που ανακοινώθηκε, οι δύο αιτίες θανάτου έχουν φθάσει στο ίδιο σημείο, αντιστοιχώντας σε 10,3 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η συγκεκριμένη σύγκριση εντοπίζεται όχι μόνο στα όπλα, αλλά και στην δραματική μείωση των θανάτων από αυτοκινητικά δυστυχήματα. Για παράδειγμα στα τέλη της δεκαετίας του 60, το ποσοστό των θανάτων ήταν πάνω από 25 νεκροί ανά 100.000 κατοίκους ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο μισό.

Πάντως σήμερα, οι θάνατοι από όπλα ξεπερνούν τους θανάτους από αυτοκίνητα σε 21 Πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ παρά το γεγονός ότι τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος είναι με διαφορά οι κυριότερες αιτίες θανάτου, τα όπλα και τα αυτοκίνητα βρίσκονται πολύ ψηλά στην λίστα. 

Η μείωση στους θανάτους από τα αυτοκίνητα τα τελευταία 65 χρόνια είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, από την εξέλιξη των αυτοκινήτων έως τους αυστηρότερους νόμους για την οδήγηση.

Από την άλλη, η πορεία για τον έλεγχο της χρήσης των όπλων ήταν εντελώς διαφορετική, και παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, η διακυβέρνηση από τον Μπους άνοιξε τελείως το θέμα, και πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν νέα δεδομένα.

Ακόμα και κάποιες έξυπνες ιδέες όπως το να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα όπλο μόνο από τον ιδιοκτήτη του δεν φαίνεται να μπορούν να περάσουν εύκολα από το λόμπι των υποστηρικτών των όπλων.

Τα όπλα σκοτώνουν στην Αμερική περίπου 30.000 ανθρώπους τον χρόνο. Όμως οι δύο θάνατοι, από όπλα και αυτοκίνητα είναι τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Με τα όπλα οι θάνατοι είναι κάτι που επιδιώκει κανείς, στα αυτοκίνητα υπάρχει σχεδόν πάντα ο παράγοντας του ατυχήματος και της κακής εκτίμησης.

Και να μην μας διαφεύγει ότι τα αυτοκίνητα και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι πολύ πιο σύνθετες διαδικασίες από το τράβηγμα μιας σκανδάλης. Όμως όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι με τα όπλα αντίστοιχο με ότι έγινε με τα αυτοκίνητα όλες αυτές τις δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis