Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 25/09/2018

Tου Αλέξανδρου Καλαφάτη

Μία εφαρμογή που μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε μέσα σε ένα λεπτό στο κινητό του τηλέφωνο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις των αστυνομικών στην Πάτρα.

Και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ακούει σε πραγματικό χρόνο τις διαβιβάσεις που πραγματοποιούν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μέσω ασυρμάτου. Η «εφαρμογή των κακοποιών» έχει παγκόσμια εμβέλεια και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης συχνοτήτων που χρησιμοποιούν διάφορες Αστυνομίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα παρέχονται από την εφαρμογή οι διαβιβάσεις από τη συχνότητα που χρησιμοποιεί η Αστυνομία στην Πάτρα. Άγνωστο παραμένει εάν στο μέλλον υποκλαπούν και οι επικοινωνίες στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις.

Το «police scanner», όπως είναι το όνομα της εφαρμογής, είναι εντελώς δωρεάν. Μέχρι σήμερα οι αστυνομικοί ήξεραν ότι οι κακοποιοί υποκλέπτουν τις συνομιλίες τους μέσω ασυρμάτων, τους οποίους συντονίζουν στη σχετική συχνότητα. Σχεδόν κάθε μήνα συλλαμβάνονται ληστές και διαρρήκτες που έχουν πάνω τους ασυρμάτους, συνήθως κινέζικους, οι οποίοι κοστίζουν περίπου 30 ευρώ ο ένας. Εφεξής, η Αστυνομία θα έχει έναν ακόμα πονοκέφαλο, καθώς στην Πάτρα οι κακοποιοί μπορούν να μαθαίνουν τις διαβιβάσεις με ένα κλικ στο κινητό τους τηλέφωνο.

Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στην πόλη αναφέρει ότι γνωρίζει το πρόβλημα και έχει ενημερώσει στο παρελθόν τους προϊσταμένους του στην Αθήνα για να κινηθούν οι διαδικασίες επίλυσής του.

Αστυνομικές πηγές διευκρινίζουν ότι οι υποκλοπές γίνονται λόγω της χρήσης αναλογικών ασυρμάτων, οι οποίοι δεν παρέχουν καμία ασφάλεια. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκτήσει ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υπογράφοντας 10ετη σύμβαση λειτουργίας με την εταιρία που το παρείχε. Το κόστος για το ελληνικό δημόσιο ανήλθε περίπου στα 90 εκατ. ευρώ. Μετά τη λήξη της δεκαετίας, το καλοκαίρι του 2014, το Σώμα αναγκάστηκε να περάσει ξανά στο αναλογικό σύστημα.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι «επρόκειτο για ένα σοβαρό ζήτημα, στο οποίο δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, προκειμένου να υπάρχει πλάνο για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της δεκαετούς σύμβασης. Η ψηφιακή επικοινωνία θα επανέλθει μέσα στους επόμενους μήνες. Αρχικά για τις μάχιμες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Άμεση Δράση και η ΟΠΚΕ, και στη συνέχεια για το σύνολο του προσωπικού».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis