Σε αυτό το πεδίο ερευνών, εξετάζεται ακόμη και η «συνύπαρξη» του 67χρονου ιδιώτη, όταν ήταν έγκλειστος στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, μαζί με συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου υπουργού της σημερινής κυβέρνησης, για σχεδόν ένα χρόνο!
Ο συγγενής του υπουργού είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 χρόνων, και μετά από έφεση, σε λιγότερο από 3 χρόνια αποφυλακίστηκε με όρους, ωστόσο το χρονικό διάστημα που ήταν έγκλειστος, ήταν συγκρατούμενος με τον 67χρονο ιδιώτη, τον οποίο συνέχισε να επισκέπτεται στις φυλακές μετά την αποφυλάκισή του.
Σημειώνεται ότι ο 67χρονος, το καλοκαίρι του 2009, είχε ερευνηθεί ως ο ενδιάμεσος ανάμεσα σε ποινικούς και υπόπτους για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και τη Σέχτα Επαναστατών, στην προμήθεια οπλισμού. Είχε παρακολουθηθεί μία τέτοια απόπειρα αγοραπωλησίας ή συνάντηση με συνδέσμους των οργανώσεων χωρίς όμως αποτέλεσμα, ωστόσο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, υποστήριζαν ότι τα όπλα που εντοπίστηκαν στην κατοχή άλλων μελών των Πυρήνων της Φωτιάς στη Νέας Σμύρνη τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν προμήθεια αυτής της «διαμεσολάβησης».
Οι «πολιτικές επαφές»
Το αντικείμενο της δικαστικής και αστυνομικής έρευνας, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στον "Ελεύθερο Τύπο", έχει στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο αυτή η «σχέση» και οι «πολιτικές επαφές» που προκάλεσε, επηρέασε ή καθόρισε τις απομακρύνσεις στελεχών της αστυνομίας, σύμφωνα με τα «συμφέροντα» των … συνεργαζόμενων κυκλωμάτων δουλεμπόρων, και συνεχίζει να επιδιώκει την έξοδο του Γιάννη Πανούση από την κυβέρνηση. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρόσφατη επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε υστερόγραφο άρθρου του στο διαδικτυακό «Ανοικτό Παράθυρο» γράφοντας αινιγματικά: «Υ. Γ.: Οι αντιεξουσιαστές, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και δίκτυα μυστικών υπηρεσιών συμφωνούν σ’ ένα σημείο: πρέπει να με διώξει ο Τσίπρας μέχρι το καλοκαίρι. Παράξενο; Όχι τόσο».
Από τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, προκύπτει ότι ο 67χρονος, και οι άλλοι ελεγχόμενοι στην υπόθεση, βασίστηκαν σε αυτή την επαφή που δημιούργησε τη σχέση «φιλίας» με το κυβερνών κόμμα, και μέσω αυτής προχώρησαν στο «σχέδιο συνωμοσίας και σκευωρίας», σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Σημειώνεται ότι ο 67χρονος ιδιώτης, που φέρεται να είναι συνομιλητής στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, το 2008, ενώ ήταν έγκλειστος φυλακών, είχε τύχει της στήριξης και υπεράσπισης ολόκληρης της τότε… κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ! Οι 13 βουλευτές του, είχαν υποβάλλει ερώτηση στη Βουλή προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης για την «απαράδεκτη επιβολή πειθαρχικής ποινής στον κρατούμενο επειδή κατείχε πολιτικά έντυπα». Την ίδια χρονιά του είχε προταθεί να είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, κάτι που είχε αρνηθεί.
«Θα ανοίξουν στόματα»
Η «ομερτά» αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ και του ιδιώτη, που ερευνώνται για την συνεργασία τους με κυκλώματα δουλεμπόρων, εκτιμάται ότι θα «σπάσει» με τις ποινικές διώξεις, ενδεχομένως και προφυλακίσεις, οι οποίες αναμένονται σύντομα, από τον ανακριτή, στον οποίο η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κα. Ελένη Ράϊκου, έχει αναθέσει την σοβαρή υπόθεση. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εμφανίζονται αισιόδοξα πως ο πιθανός «αδύναμος κρίκος» θα αναδείξει τις υπόγειες σχέσεις και διαδρομές του κυκλώματος που είχε την δυνατότητα παρέμβασης στην αστυνομία αλλά και στο πολιτικό σύστημα.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχουν μία ενημέρωση για την υπόθεση, αναφέρουν πως στην εμπλοκή, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, διαπιστώνεται ότι καθένας από τους εμπλεκόμενους, για τους δικούς του λόγους φαίνεται να εξυπηρετούσε τα κυκλώματα δουλεμπόρων. Υπήρχαν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν τη «διασύνδεση» για την προσωπική τους ανέλιξη στην ιεραρχία, μέσω της «πολιτικής ισχύος» που τους περιέβαλε, άλλοι που απλά ήθελαν να εμφανίζουν δυνατότητες πως μπορούν να «κινούν τα νήματα» και κάποιοι που εξασφάλισαν «βιοπορισμό». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν πως πέρα από την έρευνα που είχε εξελιχθεί το 2012 και 2013 από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για το «Καραβάνι 1 και 2», όπως είχαν ονομαστεί οι επιχειρήσεις, και είχε αναδείξει αυτές τις σχέσεις, υπάρχουν σημαντικά σημεία και καταθέσεις που προστέθηκαν από την έρευνα των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεχίζονται να προστίθενται δικογραφίες άλλων υποθέσεων που σχετίζονται με το ίδιο κύκλωμα.
Οι σχέσεις ανάμεσα σε εμπλεκόμενους της υπόθεσης με αστυνομικές υπηρεσίες και ΕΥΠ είναι… οριακές, και «κινούνται από το απλό ποινικό μέχρι τα όρια εθνικής ασφάλειας», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Οι ίδιες πηγές, συνδέουν τη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο πρόσωπο του Γιάννη Πανούση, δίνοντας του τη ευθύνη της ΕΥΠ, και με τη συγκεκριμένη σοβαρή υπόθεση και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξουν «ανακατατάξεις» σε αυτή.
«Φωτογραφίες» με πολιτικούς
Στις αρχές Μαΐου, μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Το Βήμα» για την πολυσχιδή υπόθεση, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., είχε μετακινήσει δύο αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, που υπηρετούσαν στα τμήματα επιχειρήσεων και απελάσεων αντίστοιχα, οι οποίοι ερευνώνται για τη σχέση τους με το κύκλωμα. Ο ένας στην γραμματεία των ΜΑΤ και ο δεύτερος στη Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ).
Ο πρώτος όμως, όπως διαπιστώνεται δεν είχε μετακινηθεί, αφού στις 22 Μαΐου, αποτυπώνεται σε φωτογραφίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κα. Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα κ. Τζανέτου Φιλιππάκου. Η παρουσία του ελεγχόμενου αξιωματικού πίσω από τα στελέχη της κυβέρνησης, ερμηνεύτηκε από στελέχη του αρμόδιου υπουργείου που ερωτήθηκαν, ως «επίδειξη δύναμης», ενδεχομένως και ένδειξη απειλής προς άγνωστους μέχρι σήμερα εμπλεκόμενους, για τα στοιχεία της υπόθεσης που γνωρίζει και πιθανόν τους «καίει».
Η μετακίνηση του συγκεκριμένου αξιωματικού έγινε τελικά στις 5 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, επέστρεφαν «μυστηριωδώς», 10 αστυνομικοί, που σχετικά πρόσφατα είχαν αποσπαστεί στην ΕΥΠ.
Η στήριξη στον «Νικήτα»
Το στέλεχος της ΕΥΠ, που φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση, είχε ταυτόχρονες επαφές με τον αξιωματικό του τμήματος Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, τον 67χρονο ιδιώτη αλλά και αλλοδαπούς που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διακίνησης αλλοδαπών. Οι ψίθυροι στην υπηρεσία του για τις παράξενες «επαφές» του είχαν ξεκινήσει το 2012, όταν στο σύλλογο εργαζομένων της ΕΥΠ, που ήταν αντιπρόεδρος, είχε υποχρεωθεί να διαψεύσει πληροφορίες που ενέπλεκαν τον «Νικήτα» (όπως ήταν το ψευδώνυμό του) με το οργανωμένο έγκλημα. Απέδιδε τη φημολογία σε προσπάθεια σπίλωσής τους εξαιτίας των επικείμενων, εκείνη την περίοδο, εκλογών για την επιλογή εκπροσώπων των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο της ΕΥΠ.
Ο «Νικήτας», σύμφωνα με πληροφορίες εκείνης της περιόδου, ήταν αναμεμειγμένος σε κύκλωμα δουλεμπόρων που είχε εξαρθρωθεί στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ το όνομά του είχε ακουστεί και πίσω από την «ελευθέρωση» 50 παράτυπων μεταναστών τον Οκτώβριο του 2010 στον Ασπρόπυργο, με ταυτόχρονο «αφοπλισμό» των αστυνομικών που τους συνόδευαν στα κρατητήρια. Δύο Κούρδοι με τα ψευδώνυμα «Τάσος» και «Αλέξης», τους οποίους ο «Νικήτας» παρουσίαζε στην ΕΥΠ ως πληροφοριοδότες του, συμμετείχαν στην επιχείρηση παράνομης ελευθέρωσης των μεταναστών. Το συνδικαλιστικό όργανο, στο οποίο συμμετείχε, είχε παράσχει πλήρη κάλυψη στον αντιπρόεδρό του επισημαίνοντας ότι «η επιχείρηση των φαιδρών “γκαιμπελάκηδων” βούλιαξε στη δημόσια χλεύη». Ο εν λόγω αξιωματούχος παρέμεινε στο τιμόνι του Τμήματος του Οργανωμένου Εγκλήματος μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, οπότε ολοκληρώθηκε η τριετής θητεία του ως επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης. Τον Μάρτιο του 2014 ήταν εκ νέου υποψήφιος για το Δ.Σ. του ΣΥΚΕΥΠ, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έθεσε υποψηφιότητα για την εκλογή του στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο της ΕΥΠ (ΟΜΕ-ΕΥΠ), ενώ εξελέγη και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της ΕΥΠ, η θητεία του οποίου ξεκίνησε τυπικά την 1η Ιανουαρίου 2015.
Κατάθεση «φωτιά»
Στη δικογραφία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων υπάρχουν σημαντικές καταθέσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., μία από τις οποίες, που λήφθηκε σε δύο μέρη, να οδηγεί τις δικαστικές έρευνες σε πρόσωπα που κατείχαν υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία της αστυνομίας.
Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, αναφέρει στην κατάθεσή του πως όταν άρχισε να ρωτά τον αξιωματικό του τμήματος Απελάσεων, περιγραφόμενο ως «Χοντρό» στις συνομιλίες που είχε με τον 67χρονο ιδιώτη, για υποθέσεις που χειριζόταν, εκείνος του απαντούσε πως «το ξέρει ο Στρατηγός». Όταν ο υψηλόβαθμος αξιωματικός απευθύνθηκε στον ανώτερό του, που επικαλούταν ο «Χοντρός», εκείνος του απαντούσε: «Το ξέρει το θέμα ο ‘Χοντρός’, είναι πολλά χρόνια εκεί. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Μην τον αγχώνεις».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του κάνει λόγο και για επιτηδευμένη υποστελέχωση της ομάδας ταυτοποιητών της FRONTEX, εκείνων δηλαδή που ταυτοποιούν τις ταυτότητες των παράτυπων μεταναστών, στα σημεία παράνομης εισόδου, και αποφασίζουν για την περαιτέρω διαχείρισής τους. Ο αριθμός έπρεπε να είναι 30, ωστόσο είχαν αφεθεί μόλις 2, με τον έναν να είναι πρώην «καφετζής». Αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με την κατάθεση του αξιωματικού, αποδίδεται στην στόχευση του κυκλώματος να συσσωρεύει τους παράτυπους μετανάστες στην Αττική για την περαιτέρω κεντρική διαχείρισή τους, με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε προσωπικό-ταυτοποιητές για να ταξιδεύσουν στα νησιά για την εκεί ταυτοποίησή τους.
Σχετικά με τον 67χρονο ιδιώτη, καταθέτει πως όταν εντόπισε μία περίεργη «διευκόλυνση» του, απευθύνθηκε στον «Χοντρό», εκείνος του απάντησε: «Είναι του Γ……….., φίλος του Στρατηγού, που έχει κατασκευαστική και στέλνει αλλοδαπούς εργαζόμενους για την εξυπηρέτησή τους».
Δύο από τους εμπλεκόμενους φαίνεται να έχουν καταθέσει πως η διενέργεια ελέγχων, που αφορούσαν αλλοδαπούς, και η χορήγηση εγγράφων παραμονής, γίνονταν βάσει εντολών που δέχονταν από υψηλότερους στην ιεραρχία αξιωματικούς και όχι με δική τους πρωτοβουλία.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας έχει γίνει άρση τραπεζικού απορρήτου, που αφορά τους ελεγχόμενους αστυνομικούς και κυρίως, τον αξιωματικό, που μέχρι πρότινος υπηρετούσε στο τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ο οποίος είχε τις συχνότερες συνομιλίες με τον 67χρονο ιδιώτη, για τις «απομακρύνσεις»... εχθρών (αξιωματικών και Γ. Πανούση) και τις «τοποθετήσεις»... αρεστών, όπως και τη διακίνηση μηνυμάτων sms με τα στοιχεία αλλοδαπών που έπρεπε να «εξυπηρετηθούν».
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνουν πως σε αυτές τις συνομιλίες που γίνονται τον Μάρτιο 2015, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους όπου συζητείται και ο «διωγμός» του Γιάννη Πανούση εντός 4μήνου, συμπίπτει χρονικά με την «ομοβροντία» επιθέσεων εναντίον από πολλές και ετερόκλητες κατευθύνσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε έρευνα ακόμη και για την τοποθέτηση ΑΤΜ στο ισόγειο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, το οποίο «άδειαζε» πριν από το μεσημέρι κάθε μέρας. Εξετάστηκε ποιος έδωσε την εντολή τοποθέτησής του, ποιος το αφαίρεσε, και ποιοι στη συνέχεια πίεζαν για την επανατοποθέτησή του.
http://www.thetoc.gr