Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:43 | 09/11/2017

Με αφορμή τη διήμερη άδεια από τον Κορυδαλλό που έλαβε ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας, επανήλθε το θέμα των αδειών από τις φυλακές.

Την 7η άδεια παραβίασε ο Χριστόδουλος Ξηρός

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι το πρώτο μέλος της 17Ν που ζητά και παίρνει ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές. Τόσο ο Χριστόδουλος Ξηρός, όσο και ο Βασίλης Τζωρτζάτος έχουν βγει αρκετές φορές με άδεια. Μάλιστα, ο Χριστόδουλος Ξηρός παραβίασε την 7η άδεια που έλαβε, δεν επέστρεψε ποτέ στις φυλακές και συμμετείχε σε τρομοκρατικές ενέργειες με αποστολές τρομοδεμάτων. 

Ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο «Μανώλης» της «17 Νοέμβρη», ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση, μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στα χέρια του αδελφού του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά στις 29/6/2002. Ομολόγησε τη συμμετοχή του στις 17/7/2002. Κατηγορήθηκε για 33 ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της 17Ν. Καταδικάστηκε σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Ο «Μανώλης» της τρομοκρατικής οργάνωσης είχε λάβει ήδη 6 άδειες από τη φυλακή όταν αποφάσισε στην 7η, στις 6 Ιανουαρίου 2014, να μην επιστρέψει στον Κορυδαλλό, όπως όφειλε, ύστερα από άδεια που έλαβε την 1η Ιανουαρίου. 

Κατά τη διάρκεια της απόδρασής του ο Χριστόδουλος Ξηρός συμμετείχε σε μία σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και στο σχέδιο «Γοργοπόταμος».

Συγκεκριμένα, ήταν ο αποστολέας τρομοδέματος στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, ο αποστολέας τρομοδέματος σε εφορία, ενώ συμμετείχε στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού με στόχο την απόδραση των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Τελικά, στις 3 Ιανουαρίου 2015, ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εντοπίστηκε σε ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο και συνελήφθη, ενώ εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πολεμικού οπλισμού.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος και οι εκπαιδευτικές άδειες 

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, γνωστός και ως «Σταμάτης» της 17Ν, είναι ένα από τα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που παίρνει τακτικά άδειες και επισκέπτεται την οικογένειά του που ζει στην Αθήνα, ενώ παίρνει ακόμα και εκπαιδευτικές άδειες. 

Εντάχθηκε στην οργάνωση το 1985 από τον Χριστόδουλο Ξηρό, με τον οποίο είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια συνδικαλιστικής κινητοποίησης. Ήταν ήδη γνωστός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, έπειτα από προσαγωγή το 1993. Προσήχθη τον Ιούλιο του 2002 στη Χιλιαδού Εύβοιας, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του.

Κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, διακεκριμένη οπλοκατοχή και για συνολικά 28 ενέργειες. Καταδικάστηκε σε 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Ο Σάββας Ξηρός αρνήθηκε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι 

Το 2015 ο Σάββας Ξηρός μπορούσε να αποφυλακιστεί με την προϋπόθεση να φορέσει βραχιολάκι, ωστόσο το αρνήθηκε. Στις 29 Ιουλίου του 2002, στο λιμάνι του Πειραιά, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που μεταφέρθηκε στην περιοχή με ταξί, εξερράγη στα χέρια του. Τότε ξεκίνησε και το ντόμινο των συλλήψεων των μελών της 17Ν.

Ο Σάββας Ξηρός κατηγορήθηκε για 78 ενέργειες. Δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το σύνολο της δράσης της 17Ν και ως μοναδικός φυσικός αυτουργός την ευθύνη για όλες τις ενέργειες από το 1982 και έπειτα. Καταδικάστηκε σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, το 2015 είχε τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί, αλλά αρνήθηκε να βάλει βραχιολάκι. Τότε είχε αναφέρει γιατί αρνείται τη χρήση της διάταξης και είχε εξηγήσει πως αιτία είναι οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις: «Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δηλαδή αυτό περιγράφεται στην Αποκάλυψη ως μέσον χωρίς το οποίο δεν μπορεί κάποιος να μετέχει στην κοινωνική ζωή και τείνει να επιβληθεί σε όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Αυτό το ζήτημα, αυτός ο τρόπος επιτήρησης προσπαθεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία. Δηλαδή, το να δοκιμάζεται πιλοτικά αυτό το σύστημα σε κατάδικο, σε κρατούμενο, δηλαδή κάνουν ένα πείραμα σε πραγματικές συνθήκες. Τώρα πρέπει να επεκταθεί σε ευαίσθητους τομείς, δηλαδή ποιοι δουλεύουν στα αεροδρόμια, όπως έγινε το 2004 με τα βιομετρικά στοιχεία στα αεροδρόμια, τα οποία σήμερα έχουν επεκταθεί και στις τράπεζες και σε άλλα. Θα υπάρχει μια γενική επιτήρηση και από εκεί που υποτίθεται ότι το σύστημα κοιτάει τον άνθρωπο, ξαφνικά ο κάθε άνθρωπος θα γίνει μια κουκίδα σε μια οθόνη με ένα πλήρη έλεγχο κίνησής του».


Πηγή:  iefimerida.gr
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis