Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:01 | 26/10/2015

Σφοδρές συγκρούσεις τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τζιχαντιστών του ISIL έλαβαν χώρα στο κουρδικό Ντιγιάρμπακιρ στην Νοτιοανατολική Τουρκία όπου έχασαν την ζωή τους δύο Τούρκοι αστυνομικοί και επτά ισλαμιστές μαχητές.   Ως γνωστόν στην Συρία Τουρκία, Κατάρ,Σ.Αραβία και κατά καιρούς και οι ΗΠΑ έχουν "σπονσοράρει" ο καθένας την δική του τζιχαντιστική ομάδα. Οι Τούρκοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη διείσδυση στην Τζαμπάτ Αλ Νούσρα το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ενώ Κατάρ και Σ.Αραβία έχουν ιδιαίτερη σύνδεση με το ISIL.   Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών πολλοί μαχητές του ISIL πέρασαν τα τουρκικά σύνορα για να σωθούν.   Θεωρείται ότι το μίσος τους για τους Κούρδους που τους έχει στοιχίσει χιλιάδες άνδρες, και ουσιαστικά τους απέτρεψε από το να επικρατήσουν στην Συρία τους οδήγησε στο να πραγματοποιήσουν το αιματήρο χτύπημα στις 10 Οκτωβρίου στην Άγκυρα όπου πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανσιμούς που σκότωσαν περισσότερα από 100 άτομα στην πλειοψηφία τους Κούρδοι διαδηλωτές.   Θεωρείται από κύκλους της ΜΙΤ ότι το Ντιγιάρμπακιρ έχει κυριολεκτικά γεμίσει από ισλαμιστές "διψασμένους" για εκδίκηση και ότι ετοιμάζονταν για νέο χτύπημα κατά του κουρδικού πληθυσμού.   Συγκεκριμένα, κατά  τη διάρκεια έρευνας ενός σπιτιού από την τουρκική αστυνομία, οι τζιχαντιστές πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανσιμό. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο Τούρκοι αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

Μετά το περιστατικό, η τουρκική αστυνομία έστειλε επιπλέον προσωπικό των ειδικών δυνάμεων και κατάφερε να συλλάβει τρεις τρομοκράτες, ενώ άλλοι επτά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου στο σπίτι 

Προηγουμένως ο τουρκικός Στρατός βομβάρδισε θέσεις Κούρδων της Συρίας που ανήκουν στην οργάνωση YPG/YPJ στη συνοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, αδιαφορώντας ότι οι συγκεκριμένοι μαχητές εφοδιάζονται και από την Ρωσία και από τις ΗΠΑ για να χτυπούν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.   Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους Κούρδους της Συρίας μεταξύ 19.00 έως 21.00 στις 24 Οκτωβρίου και 02.00 έως 04.00 ώρες στις 25 Οκτωβρίου στα συνοριακά φυλάκια της Ροζάβα /Rojava στην Τελ Αμπιάντ όπου και διεξήχθηκαν σφοδρές συγκρούσεις.   Οι ισλαμιστές του ISIL επιχειρούν να μεταφέρουν τον πόλεμο με τους Κούρδους εντός τουρκικού εδάφους, και θέλουν να χτυπήσουν στον "πυρήνα" του κουρδικού πληθυσμού ως αντιπερισπασμό διότι γνωρίζουν το σχέδιο των Κούρδων μαχητών για επίθεση στην Ράκκα εντός των επόμενων εβδομάδων.   Οι Τούρκοι πάλι βρίσκονται σε μια περίπλοκη θέση καθώς πτώση της Ράκκας θα σημάνει το τέλος του ISIL και την αντίστροφη μέτρηση για τις υπόλοιπες λιγότερο ισχυρές τρομοκρατικές οργανώσεις άρα και την παραμονή του Μ.Άσαντ στην εξουσία.   Πέραν τούτου γνωρίζουν ότι μόλις τελειώσει η συριακή σύγκρουση το όνειρό τους για κράτος Τουρκομάνων στην Β.Συρία που θα προστατεύει την "κοιλιά" της Τουρκία από τον κουρδικό- γι'αυτούς-"εφιάλτη" θα λάβει τέλος.   Ο πόλεμος θα έχει τελειώσει με τους Κούρδους να έχουν μια στέρεη βάση σε ένα αυτόνομο συριακό Κουρδιστάν, άριστα εξοπλισμένους και από Ρωσία και από ΗΠΑ, με καλές σχέσεις και με τους δύο, και κατά πως φαίνεται με τις ευχές τους για την διάλυση της σημερινής Τουρκίας του Ρ.Τ.Ερντογάν, που κανείς τους δεν θέλει να την δει περιφερειακή υπερδύναμη. 

http://www.defencenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis