Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:00 | 14/09/2015

«Φουσκωτοί» των γυμναστηρίων που έχουν βρει καταφύγιο σε εταιρείες σεκιούριτι, άνθρωποι της νύχτας που αποκτούν ρόλο μπροστά από τις εισόδους γνωστών κλαμπ και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για ένα επιπλέον... νυχτοκάματο.

Πρόκειται για την «ταυτότητα» πολλών, αλλά όχι όλων, των απασχολούμενων ως «πορτιέρηδων» στη Μύκονο και σε άλλα νησιά κάθε καλοκαίρι.

Το πρόσφατο περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου Βαγγέλη Πέππου από τους υπευθύνους ασφαλείας του παγκοσμίως γνωστού κλαμπ «Super Paradise» στη Μύκονο επανέφερε με τον χειρότερο τρόπο στο προσκήνιο το καθεστώς ασυδοσίας των «φουσκωτών» των μαγαζιών, που είναι έντονο -ιδιαίτερα- στο «νησί των ανέμων». Στην ίδια περιοχή, πριν από επτά χρόνια, άφηνε την τελευταία του πνοή ένα 20χρονο παιδί από την Αυστραλία. Παρά το πρώτο σοκ, τότε, και τις «υποσχέσεις» ότι θα τεθεί ένα τέλος στο άναρχο καθεστώς των σεκιούριτι στα κλαμπ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, η κατάσταση συνεχίζεται ως είχε...

«Υπάρχει καθεστώς ανοχής στο σύστημα των "μπράβων" των μαγαζιών, γιατί κατ' αρχάς η αστυνομική δύναμη στη Μύκονο και στα υπόλοιπα νησιά δεν είναι αρκετή για να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των περιοχών αυτών, όπου πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες διασκεσδάζουν, πίνουν, τσακώνονται και ενίοτε παίζουν και ξύλο», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνομικός που υπηρετεί στις Κυκλάδες. «Η αστυνομία "βολεύεται" με την παρουσία των πορτιέρηδων που λύνουν τις διαφορές επιτόπου και δεν χρειάζεται να σπεύσει περιπολικό στο σημείο, για παράδειγμα. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν θα καλύψουν οποιαδήποτε "υπέρβαση καθήκοντος" των ανθρώπων ασφαλείας, οπότε αυτό δημιουργεί προστριβές», τονίζει με νόημα.

Και συνοδός ασφαλείας του Μάικλ Τζόρνταν είχε διατελέσει ένας από τους υπευθύνους ασφαλείας του κλαμπ «Super Paradise» στη Μύκονο που ξυλοκόπησαν τον Βαγγέλη Πέππο.

Και συνοδός ασφαλείας του Μάικλ Τζόρνταν είχε διατελέσει ένας από τους υπευθύνους ασφαλείας του κλαμπ «Super Paradise» στη Μύκονο που ξυλοκόπησαν τον Βαγγέλη Πέππο.

Μετά τη δολοφονία του Ντουζόν Ζάμιτ, μερίδα επαγγελματιών ασφαλείας νυχτερινών μαγαζιών που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο αποφάσισαν να είναι πιο προσεκτικοί. Ο νόμος για τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (ΙΕΠΥΑ) του 1997 (Ν2518/97) τροποποιήθηκε το 2008 και είναι ιδιαίτερα αυστηρός και απαιτεί πλήθος πιστοποιητικών για να εξασφαλιστεί η άδεια και η νόμιμη λειτουργία τους. Δεν είναι αυτονόητο ωστόσο ότι την ασφάλεια ενός κλαμπ θα την αναλάβει μια νόμιμη εταιρεία ούτε ότι θα υπάρξει σχετικός έλεγχος από την Πολιτεία.

Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες για τον σοβαρό ξυλοδαρμό του 31χρονου Βαγγέλη, ο 34χρονος πυγμάχος, ήταν ιδιοκτήτης μιας τέτοιας εταιρείας. Ο 25χρονος ήταν υπάλληλός του. Ακόμη κι αν η εταιρεία ήταν καθ' όλα νόμιμη, το κακό τελικά έγινε... «Οι "δεξαμενές" από τις οποίες επιλέγονται οι πορτιέρηδες είναι -κλασικά- τα γυμναστήρια και η νύχτα. Στις πολεμικές τέχνες, στην πυγμαχία και στο μπόντι μπίλντινγκ εντοπίζονται συνήθως οι υπάλληλοι των μαγαζιών που απασχολούνται στην πόρτα ή γενικά την ασφάλεια», επισημαίνει ο αστυνομικός. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι γυμνασμένοι, έχουν μεγάλη δύναμη και συχνά ένα απλό... σκαμπίλι από αυτούς -τα οποία είναι συχνά σε μεθυσμένους που μαλώνουν με άλλους θαμώνες- μπορεί να αποβεί από επικίνδυνο μέχρι μοιραίο...».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα νησιά, όπως στη Σκιάθο ή τη Ρόδο. Στη Μύκονο, ωστόσο, υπάρχει ακόμη μία... πρωτοτυπία. «Επειδή στο νησί έρχονται Κροίσοι, VIPs ή τέλος πάντων άνθρωποι από άλλες χώρες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι ίδιοι επιθυμούν η φύλαξή τους να είναι ένοπλη. Οι σωματοφύλακές τους δηλαδή να φέρουν όπλο. Κανένας υπάλληλος εταιρίας ασφαλείας δεν επιτρέπεται να οπλοφορεί, όμως. Κι εκεί "επιστρατεύονται" αστυνομικοί, λιμενικοί, ΟΥΚάδες και άλλοι που μπορούν να έχουν όπλο. Εκείνοι, πρόθυμοι λόγω των περικοπών στους μισθούς τους, δέχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για ένα -ούτε καν καλό- επιμίσθιο», σημειώνει.

«Πρόκειται για μια κατάσταση άναρχη, που λαμβάνει χώρα στα περισσότερα κοσμικά νησιά», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αγγελος Αγραφιώτης, ειδικός σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου. «Μετά και το δεύτερο περιστατικό σοβαρού τραυματισμού, ελπίζω σύντομα η πολιτεία να αντιμετωπίσει το θέμα με μεγαλύτερη σοβαρότητα», καταλήγει.

 

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
[email protected]

http://www.ethnos.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis