Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:59 | 18/05/2022
Ένας νέος κύκλος ανοίγει για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την ιστορική και πολυπληθέστερη, με σχεδόν 3.000 μέλη, δικαστική ένωση της χώρας, με την εκλογή της εφέτη Μαργαρίτας Στενιώτη.
 
Η ομάδα της κυρίας Στενιώτη, αναδείχθηκε πρώτη στις εκλογές και κατέλαβε την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, εκλέγοντας 8 συμβούλους. Ο επί 3 θητείες πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης, υπέστη μεγάλη ήττα και έμεινε με 6 συμβούλους. Στο ΔΣ εκλέχθηκε, επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Χρήστος Νάστος, ο οποίος κατήλθε ως ανεξάρτητος στις εκλογές.
 
Η καταψήφιση του κ. Σεβαστίδη, σήμανε, σύμφωνα με πηγές από την ΕΔΕ, ταυτόχρονα την αποδοκιμασία πρακτικών και στάσεων που ήταν ξένες με το σώμα και σε ορισμένες περιπτώσεις εξόργιζαν και τρόμαζαν τα μέλη του. Στις δύο πρώτες θητείες του, είχε συνεργαστεί με τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο και τον Νίκο Σαλάτα και οι παρεμβάσεις του ήταν πιο μετριοπαθείς.
 
Τι σημαίνει η ήττα Σεβαστίδη
 
Συγκεκριμένα, το 2016, σχηματίστηκε ενωτικό ψηφοδέλτιο υπό τους Χριστόφορο Σεβαστίδη, Νικόλαο Σαλάτα και Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της Ένωσης σε εργαλείο άσκησης προσωπικής στρατηγικής από την Βασιλική Θάνου. Η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είχε με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σημαντική ισχύ στο χώρο της δικαιοσύνης. Οι ομάδες Σαλάτα και Λυμπερόπουλου συνασπίστηκαν κατά της ενιαίας ομάδας της Θάνου, η οποία είχε επτά μέλη, και προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 8 μελών, πρόσφεραν την προεδρία της Ένωσης στον κ. Σεβαστίδη, έναν αριστεριστή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που δεν κρύβει τις απόψεις του.
 
Η εμμονή με τον Κουφοντίνα
 
Ο ετερόκλητος συνασπισμός διήρκεσε μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Αιτία για τη διάλυση του ήταν οι θέσεις Σεβαστίδη για την άδεια που ζητούσε να λάβει ο Δημήτρης Κουφοντίνας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου. Οι κ.κ. Λυμπερόπουλος και Σαλάτας αποχώρησαν, και ο κ. Σεβαστίδης έμεινε με τον αδελφό του Χαράλαμπο Σεβαστίδη, τον Πρωτοδίκη Θεσσαλονίκης Παντελή Μποροδήμο και μια σύμβουλο που απέσπασε από την ομάδα Σαλάτα.
 
Οι υπόλοιποι, με 6 συμβούλους σε σύνολο 15, δεν είχαν την πλειοψηφία που απαιτούνταν προκειμένου να καταθέσουν πρόταση μομφής και ο κ. Σεβαστίδης, έκανε ότι χρειαζόταν για να κρατήσει με τα νύχια και τα δόντια το προεδρείο. Οι επικεφαλής των άλλων ομάδων άρχισαν να υποψιάζονται ότι ο κ. Σεβαστίδης δεν έπαιζε απλώς ένα προσωπικό, συνδικαλιστικό παιχνίδι. Μετακινούνταν σταδιακά προς την πλευρά του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον οποίο στήριξε στην εσπευσμένη κατάθεση και ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Οι αντίπαλοι του κατηγόρησαν τον κ. Σεβαστίδη ότι σε εκείνη τη συγκυρία φίμωσε την Ένωση και ότι απέρριψε το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
 
Τον Ιανουάριο του 2020, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο ΔΣ της ΕΔΕ, οι κ.κ Λυμπερόπουλος, Σαλάτας, Στάθης Βεργώνης και Δημήτριος Φούκας. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΕ, τον Μάιο και το αργότερο τον Ιούνιο, έπρεπε να διεξαχθούν εκλογές, όμως εκείνη την εποχή η πανδημία αποτέλεσε απαγορευτικό παράγοντα. Ο κ. Σεβαστίδης, αντί να συγκαλέσει το ΔΣ για να αξιολογήσει την κατάσταση, υπέβαλλε αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να παρατηθεί η θητεία του. Η απάντηση του υπουργού Κώστα Τσιάρα ήταν αρνητική.
Στην εκρηκτική συνεδρίαση του ΔΣ, που ακολούθησε, η μειοψηφία τον κατηγόρησε ότι το αίτημα του θα προκαλούσε μια απαράδεκτη και αντισυνταγματική παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία. Οκτώ μέλη του ΔΣ ζήτησαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να οριστεί προσωρινή διοίκηση και ο κ. Σεβαστίδης τους κατήγγειλε ως πραξικοπηματίες. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2020 πέτυχε μεγάλη νίκη στις εκλογές κερδίζοντας τις 8 από τις 15 έδρες, καθώς οι αντίπαλοί του είχαν πολυδιασπαστεί και οι ψηφοφόροι τους απείχαν από τις εκλογές.
 
Τον Φεβρουάριο του 2021, η ΕΔΕ (δηλαδή ο κ. Σεβαστίδης) εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ του απεργού πείνας Κουφοντίνα και ζητούσε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της και να δείξει ανθρωπισμό. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε θύελλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παραιτήθηκε από μέλος της ΕΔΕ, ο πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου ζήτησε με επιστολή του την παραίτηση του ΔΣ της Ένωσης, και πάνω από 100 δικαστές και εισαγγελείς υπέγραψαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας, επειδή οι υποδείξεις προς την πολιτεία, ήταν έξω από τους σκοπούς της Ένωσης. «Ο Μεσαίωνας δεν ξεριζώθηκε ακόμα», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΔΕ.
 
Αν στα παραπάνω συμπεριληφθεί η επίμονη στάση του κ. Σεβαστίδη να ερμηνεύει τα πάντα «με τους ιδεολογικούς φακούς του ΚΚΕ», όπως λένε οι συνάδελφοί του - ίσως και παραπέρα καθώς αντιτάθηκε στην εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δικαιοσύνη, κατήγγειλε τη διαμεσολάβηση ως εργαλείο των επιχειρηματιών για να ιδιωτικοποιήσουν τη δικαιοσύνη, κ.α.- γίνεται φανερό το υπόβαθρο της ήττας του.
 
Το παρασκήνιο της εκλογής Στενιώτη
 
Στις φετινές εκλογές, η κυρία Στενιώτη, η οποία διαθέτει μακρά συνδικαλιστή εμπειρία, κατάφερε να φτιάξει ένα ενωτικό και μετριοπαθές ψηφοδέλτιο και κέρδισε τις εκλογές. Το δικαστικό σώμα είχε κουραστεί από τις ακρότητες του κ. Σεβαστίδη, και με τις επιλογές του έδειξε ότι προτιμά μια πιο ισορροπημένη πορεία.
 
Η εκλογή της δεν ήταν εύκολη, καθώς οι αντίπαλοι του κ. Σεβαστίδη ήταν χωρισμένοι σε πέντε ομάδες και δεν ομονοούσαν. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως, αποφάσισαν ότι χωρισμένοι δεν θα καταφέρουν τίποτα, αλλά έπρεπε να κυλήσει άλλος ένας μήνας δύσκολων διαπραγματεύσεων και να βάλουν διάφοροι νερό στο κρασί τους, ώστε να σχηματιστεί μια ενιαία ομάδα, υπό την κυρία Στενιώτη, στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου. Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν φέτος στις κάλπες 2.119 άτομα, έναντι 1.961 που ψήφισαν το 2020.
 
Η πορεία της κυρίας Στενιώτη έχει το δικό της ενδιαφέρον, καθώς ξεκίνησε τη συνδικαλιστική της πορεία ως πουλέν της Βασιλικής Θάνου. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2015, όταν η κυρία Θάνου παραιτήθηκε από την ΕΔΕ για να αναλάβει τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου, έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής της στην κυρία Στενιώτη. Και ενώ εκείνη περίμενε ότι θα συνέχιζε να ηγείται της συγκεκριμένης ομάδας, το 2016 η κυρία Θάνου έχρισε επικεφαλής της τον, τότε πρόεδρο Εφετών, Χρήστο Τζανερίκο. Οι διαφορές που χώριζαν το δίδυμο Στενιώτη - Τζανερίκο, απέκτησαν προσωπική χροιά και η πρώτη αποχώρησε από την ομάδα αλλά απομακρύνθηκε και από την επιρροή Θάνου. Ο κ. Τζανερίκος, έγινε αρειοπαγίτης και έπαψε να ασχολείται με την ΕΔΕ. Οι φήμες μέσα στο δικαστικό σώμα, λένε ότι είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη αποχώρηση του Βασίλη Πλιώτα. Να σημειωθεί ότι σήμερα η κάποτε πανίσχυρη ομάδα της κυρίας Θάνου έχει αποσυντεθεί.
 
Από την εποχή Θάνου (εξελέγη πρόεδρος της ΕΔΕ το 2012) ως την εποχή Σεβαστίδη, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων πέρασε μια περίοδο παρακμής. Τώρα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει το κύρος της Ένωσης, να συνδεθεί εκ νέου με τα μέλη της και να εκφράσει τα αιτήματα και τις ανησυχίες τους μακριά από κόμματα, ιδεολογικές εμμονές και πολιτικές παρεμβάσεις. Αν θα τα καταφέρει θα το δείξει η πορεία του, η συγκυρία, πάντως, είναι ευνοϊκή καθώς με την εκλογή της κυρίας Στενιώτη μοιάζει να κλείνει ένας δεκαετής κύκλος εντάσεων και παραλογισμού σε έναν κλάδο, ο οποίος κρατά στα χέρια του την ισορροπία ολόκληρης της κοινωνίας.
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis