Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:06 | 28/11/2014

Η αδύναμη ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του ενδιαφέρονος, και το νέο υπό διαμόρφωση παγκόσμιο περιβάλλον στις τιμές των υδρογονανθράκων, αποτελούν τροχοπέδη στις ενεργειακές φιλοδοξίες Ελλάδας και Κύπρου.

 

Τα μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα υδρογονανθράκων δείχνουν ήδη μια τάση σταδιακού περιορισμού της δραστηριότητας πολλών κύριων παικτών στα πιο αποδοτικά κοιτάσματα, όπως είχε επισημανθεί και πριν από μερικές εβδομάδες από στελέχη του κλάδου στη διάρκεια του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, και ενώ ακόμη η προκήρυξη για τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είχε δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.

 

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Σαλέμ Ελ-Μπάντρι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ημερήσια παραγωγή των 30 εκατομμυρίων βαρελιών θα παραμείνει σταθερή μέχρι και τον Ιούνιο του 2015. Τότε, ο ΟΠΕΚ θα επανεξετάσει το θέμα.

 

Εκτός από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την γενικότερη διεθνή συγκυρία, στελέχη της αγοράς έχουν μιλήσει και για την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι εκτός από τις τιμές, ο συνδυασμός από τη τρέχουσα διεθνή και εγχώρια κατάσταση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, λειτουργεί επιβαρυντικά για την Ελλάδα.

 

Διεθνώς, μικροί, μεσαίου και μεγάλοι του χώρου ξανακοιτάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια, όπως η πολιτική ΟΠΕΚ- οι επιπτώσεις της οποίας φάνηκαν αμέσως όταν το αργό βούτηξε χθες στα 68 δολάρια το βαρέλι, χαμηλά τεσσάρων ετών - φρενάρει τις επενδύσεις στην έρευνα κυρίως σε περιοχές με μεγάλα βάθη, σαν αυτές του Ιονίου, πόσο μάλλον νοτίως της Κρήτης, όπου τα νερά είναι αχαρτογράφητα.

 

Επίσης, το πολιτικό αδιέξοδο στην ευρύτερη ανατολική περιφέρειεα σημαίνει ότι, παρά τις μεγάλες δυνατότητες της, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ούτε ένας σημαντικός παραγωγός ούτε προμηθευτής ενέργειας. Σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, χωρίς μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τους αντίστοιχους πόρους υδρογονανθράκων τους με έναν επικερδή τρόπο.

 

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του το κορυφαίο Βασιλικό Ηνωμένο Ινστιτούτο Υπηρεσιών Άμυνας και Μελετών Ασφαλείας (RUSI), εν αντιθέσει με την περιοχή του Αιγαίου, η αδύναμη θέση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας πάνω από την Κύπρο αποτελεί τροχοπέδη στα ελληνικά σχέδια στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Μια συμφωνία στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ή της ΕΕ, ενώ η Τουρκία θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμη να αναπτύξει πολιτικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ, καταλήγει η έκθεση.

defencenews.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis