Χρησιμοποίησε την πλαστή ταυτότητα με στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος» και έκανε αναλήψεις χρημάτων από την Western Union όχι για να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία αλλά προκειμένου να βοηθήσει έναν Σύρο δραπέτη των φυλακών Κορυδαλλού να επιστρέψει στη χώρα του. Αυτό ισχυρίστηκε στην απολογία του για την υπόθεση του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου» ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, προφυλακισμένος για το δέμα-βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο.
Σε γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε την 11η Ιουνίου στον εφέτη ανακριτή υποστήριξε ότι «τη διαδικασία την έκανα για να εξυπηρετήσω έναν φίλο μου, που βρισκόταν σε δύσκολη θέση και χρειαζόταν βοήθεια. Λέγεται Hassan Sabeh και αναφέρω το όνομά του καθώς μου είχε πει ότι εάν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα δεν είχε θέμα να τον αναφέρω, ώστε να μην μπλέξω. Τα μικροποσά αυτά δεν στάλθηκαν για καμία χρηματοδότηση οργάνωσης ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κανόνισε ο Hassan να σταλούν και εγώ απλά τον βοήθησα παραλαμβάνοντάς τα, επειδή εκείνος δεν είχε χαρτιά».
Ο Γιαγτζόγλου συνελήφθη τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου έξω από διαμέρισμα-κρησφύγετο στο κέντρο της Αθήνας, κατηγορούμενος για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων τον Μάρτιο του 2017 σε αξιωματούχους της Ε.Ε. και τον Μάιο του ίδιου χρόνου στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ενα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2018, η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε 14 άτομα σε εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή με την κατηγορία της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν καταθέσει το διάστημα Σεπτεμβρίου - Αυγούστου 2017 συνολικά 3.000 ευρώ σε λογαριασμό που διαχειριζόταν ο Γιαγτζόγλου, χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος». Μεταξύ όσων κλήθηκαν να απολογηθούν ήταν και ο 29χρονος κατηγορούμενος τρομοκράτης.
[custom:google-ads]
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του τρισέλιδου υπομνήματός του, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», ο Hassan Sabeh ήταν κρατούμενος στην Α΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού και μετά την καταδίκη του σε ισόβια, το καλοκαίρι του 2017, απέδρασε κατά τη μεταγωγή του σε νοσοκομείο. «Κατάφερε να φτάσει στα Εξάρχεια, όπου τον φιλοξένησαν σε ένα πρόχειρο κατάλυμα κάποιοι φίλοι του μετανάστες. Εκεί, τον Αύγουστο του 2017, τον γνώρισα κι εγώ. Ηθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του στη Συρία για να βρει την οικογένειά του που βρισκόταν σε κίνδυνο από τους τζιχαντιστές του ISIS», ανέφερε ο 29χρονος.
Πρόσθεσε ότι ο Hassan Sabeh, το διάστημα κράτησής του στον Κορυδαλλό παρασκεύαζε και πουλούσε αυτοσχέδιο τσίπουρο και ότι οι διάφοροι κρατούμενοι του χρωστούσαν μικροποσά για τα ποτά. «Επαιρνε τηλέφωνα στη φυλακή και ζητούσε να του στείλουν λεφτά στο όνομα της πλαστής μου ταυτότητας, αφού αυτός δεν είχε χαρτιά για να τα παραλάβει», συμπλήρωσε. Κλείνοντας είπε ότι η αστυνομία μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του εάν ανατρέξει στη μνήμη των καμερών ασφαλείας που λειτουργούν στα καταστήματα της Western Union: «Τις πρώτες φορές μαζί μου ήταν και ο Hassan και αυτό αποδεικνύεται εύκολα από την αστυνομία».
Την 11η Ιουνίου ο Γιαγτζόγλου υπεβλήθη σε ανάκριση από τον Ευτύχη Νικόπουλο, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις ερωτήσεις του και παραπέμποντάς τον στο περιεχόμενο του υπομνήματος. «Πότε ακριβώς γνωρίσατε τον Hassan Sabeh; Μπορείτε να τον περιγράψετε; Ποιος σας είπε ότι ήταν κρατούμενος στην Α΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού; Ποιος είναι ο αριθμός του κινητού του Hassan Sabeh;» ρώτησε ο ανακριτής για να εισπράξει την απάντηση «δεν ξέρω - δεν απαντώ».
Ο Γιαγτζόγλου δεν κρίθηκε προφυλακιστέος για την κατηγορία της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ», εισαγγελέας και ανακριτής έκριναν ότι «δεν συντρέχει περίπτωση επιβολής νέων μέτρων δικονομικού καταναγκασμού».
Απολογία γνωστού ποινικού
Από την αρχή της ανάκρισης μέχρι σήμερα έχουν συνολικά κληθεί να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι 29 άτομα. Τυπικά, η διαδικασία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την απολογία ενός γνωστού ποινικού, που εκτίει ποινή φυλάκισης για ληστείες και κλοπές. Φέρεται ως το άτομο που υπέδειξε σε συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση του «επαναστατικού ταμείου» να καταθέσουν χρήματα στη Western Union στο όνομα της πλαστής ταυτότητας του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου (υπό στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος»).
Πηγή: kathimerini.gr