Το Σάββατο το απόγευμα, σε κοσμικό καφέ του κέντρου της Αθήνας, τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και μία γυναίκα, συνομιλούσαν ήρεμα, με την αστυνομία να έχει ειδοποιηθεί για το ραντεβού. Οι δύο ήταν διαιτολόγοι-διατροφολόγοι σε «μυστική αποστολή». Υποδύονταν ένα ζευγάρι που ήθελε συμβουλή για να χάσει κιλά. Είχαν καταφέρει, μετά κόπων και βασάνων, να κλείσουν ραντεβού με τον αυτοαποκαλούμενο «διαιτολόγο των διασήμων», γνωστό για τη συνήθειά του να κλείνει τα ραντεβού του σε κεντρικά καφέ και εστιατόρια της πόλης, χρεώνοντας κατά πληροφορίες γι’ αυτά 50-80 ευρώ.
«Αυτά που ζήσαμε δεν περιγράφονται, είναι σχεδόν κωμικά», λέει στην «Κ» ο Μανώλης Μανωλαράκης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ). Ως υπεύθυνος καταγγελιών, ο κ. Μανωλαράκης συγκεντρώνει εδώ και χρόνια πληροφορίες για τα έργα και τις ημέρες του εν λόγω «ειδικού», αλλά και άλλων. Πριν από λίγες εβδομάδες, η ένωση αποφάσισε να αναλάβει δράση. «Οταν τον βρεις στο τηλέφωνο, σου κλείνει ραντεβού κάπου κεντρικά και σου ζητεί να έχεις μαζί τετράδιο και στιλό για να σημειώσεις τη δίαιτα που θα σου δώσει. Ετσι έγινε και με εμάς». Οταν βρέθηκαν, τους συστήθηκε ως διαιτολόγος των διασήμων, με θητεία στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου δήθεν είχε πελάτισσες αρκετές Μις Κόσμος. Μετά άρχισε να απαριθμεί τις εγχώριες διάσημες πελάτισσές του, δείχνοντας και φωτογραφίες τους. «Πόσα κιλά είσαι;» ρώτησε τη διαιτολόγο που είχε εμφανιστεί ως υποψήφια πελάτισσα. Του απάντησε. Τη ρώτησε το ύψος της. Του το είπε.
[custom:google-ads]
«Πρέπει να χάσεις πέντε κιλά από την κοιλίτσα, να “τριμάρουμε” την κοιλιά», απεφάνθη. «Εσύ μου φαίνεσαι χοντρός», είπε μετά στον κ. Μανωλαράκη. «Πρέπει να λιώσεις το λίπος». Ηταν η ώρα να γράψουν τη δίαιτα που θα τους υπαγόρευε: «Πρωινό δύο πορτοκάλια, 50 γρ. τυρί...» κ.ο.κ. «Ούτε μας ζύγισε ούτε μας ρώτησε για τυχόν προβλήματα υγείας», λέει ο κ. Μανωλαράκης. «Οταν έφτασε η αστυνομία, αντέδρασε με ταραχή και ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση μαζί μας. Είπε ότι δεν μας έδινε δίαιτα, αλλά εμείς καθίσαμε εκεί τυχαία και σημειώναμε. Ομως, ξέρουμε ότι με αυτόν τον τρόπο βλέπει 10 άτομα την ημέρα και έχουμε καταγγελίες ότι δηλώνει γιατρός, ενώ δεν είναι».
Δεν είναι η μόνη υπόθεση που έχει κυνηγήσει το τελευταίο διάστημα η ΕΔΔΕ. Πρόσφατα, κατόπιν ενεργειών της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής υποχρέωσε γιατρό που δήλωνε ορθομοριακός διαιτολόγος-διατροφολόγος να κατεβάσει τη σχετική ταμπέλα, αφού δεν διέθετε τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών.
Σε άλλη περίπτωση, διατροφολόγος, κατά δήλωσή της, με συχνή παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές, καταδικάστηκε για παράνομη άσκηση επαγγέλματος. «Ασχοληθήκαμε και με την περίπτωση γυμναστή που έδινε παράνομα διατροφικές συμβουλές και μάλιστα “πείραζε” τη ζυγαριά για να δείχνει ότι η πελάτισσα χάνει βάρος», καταγγέλλει ο κ. Μανωλαράκης. «Μέχρι που πήγε η γυναίκα να ζυγιστεί στο φαρμακείο και είδε ότι είχε πάρει κιλά. Αυτός συνήθιζε να δίνει δίαιτα με βάφλες και παγωτά».
Το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου κατοχυρώθηκε νομοθετικά μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. «Πάντοτε υπήρχαν απατεωνίσκοι, απλώς δεν υπήρχαν οι διαδικασίες να αποκαλυφθούν. Ο κόσμος πρέπει να ζητάει να δει την άδεια άσκησης επαγγέλματος του κάθε επαγγελματία που επιλέγει». Αδεια άσκησης επαγγέλματος μπορούν να λάβουν μόνο οι απόφοιτοι του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, των τμημάτων ΑΤΕΙ Διατροφής-Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης, Σητείας και Καρδίτσας και όσοι έχουν ισότιμο πτυχίο εξωτερικού. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ είναι βοηθοί διαιτολόγοι και δεν έχουν δικαίωμα να συντάσσουν διαιτολόγια ή προγράμματα διατροφής σε ασθενείς ή υγιείς που θέλουν να χάσουν κιλά.