Η τιμή των μετοχών της βραζιλιάνικης βιομηχανίας όπλων Taurus αυξήθηκε θεαματικά χθες Τρίτη, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας ότι έλαβε πάνω από 2.000 παραγγελίες για ένα τουφέκι εφόδου η πώληση του οποίου επιτρέπεται πλέον στο γενικό κοινό, βάσει διατάγματος που υπέγραψε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Η απλή μετοχή της εταιρείας κατέγραψε άνοδο 7,60% στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου στο Σαν Πάουλου.
Το βράδυ της Δευτέρας, η Taurus ενημέρωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo ότι το τουφέκι εφόδου T4 [σ.σ. είναι βασισμένο στο αμερικανικό M4] γίνεται πλέον διαθέσιμο προς πώληση στο γενικό κοινό, καθώς το διάταγμα αυξάνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ των όπλων που διατίθενται στο εμπόριο.
[custom:google-ads]
Το διάταγμα που υπέγραψε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας την 7η Μαΐου διευκρινίζει πως το όριο της ισχύος των όπλων που διατίθενται στο εμπόριο, το οποίο ως τότε ανερχόταν σε 407 Τζουλ, αυξάνεται στα 1.620 Τζουλ.
Το T4, διαμετρήματος 5,56, έχει ισχύ πυρός 1.32ο Τζουλ και η εταιρεία ενημέρωσε πως υπάρχει «λίστα αναμονής 2.000 προσώπων» που έχουν παραγγείλει το τουφέκι της.
Το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο διάταγμα της 7ης Μαΐου χαλαρώνει ταυτόχρονα τους κανόνες για την οπλοφορία, επιτρέποντας σε περίπου είκοσι κατηγορίες επαγγελματιών και προσώπων να φέρουν δημόσια οπλισμό χωρίς να υποχρεούνται πλέον να αποδείξουν πως το έχουν ανάγκη.
Αιρετοί, λειτουργοί του δικαστικού συστήματος, οδηγοί, δικηγόροι, ακόμη και ορισμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν πλέον δικαίωμα να φέρουν όπλα. Επικριτές του μέτρου το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και τονίζουν πως θα επιδεινώσει τη βία στη Βραζιλία.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο πρώτος πραγματικός ταχυγεμιστήρας για πιστόλι - Διατίθεται και στην ελληνική αγορά
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μόλις 36.700 πρόσωπα διέθεταν άδεια οπλοφορίας, για την απόκτηση της οποίας χρειαζόταν μια μακρά διαδικασία στη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τον Ιανουάριο, λίγο καιρό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο ακροδεξιός πολιτικός είχε ήδη υπογράψει ένα πρώτο διάταγμα που χαλάρωνε τους κανόνες για την οπλοκατοχή, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά.
Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία διότι αυτά τα δύο διατάγματα «μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των ανθρωποκτονιών» στη χώρα όπου ήδη το πρόβλημα του βίαιου εγκλήματος χαρακτηρίζεται από τα οξύτερα στον κόσμο, με σχεδόν 64.000 φόνους το 2017, αριθμό υπερτριπλάσιο του επιπέδου της ενδημικής βίας όπως το ορίζει ο ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ