Η τρομοκρατική επίθεση στον Σκάι τα ξημερώματα της Δευτέρας, έφερε στην μνήμη μία ακόμα δολοφονική επίθεση τρομοκρατών σε τηλεοπτικό σταθμό, που ευτυχώς και εκείνη, δεν είχε θύματα. Την επίθεση με ρουκέτες στο Mega.
[custom:google-ads]
Σε αντίθεση με τον Σκάι πάντως, οι εργαζόμενοι στο Mega από τύχη δεν θρήνησαν θύματα, αφού η επίθεση έγινε με 2 ρουκέτες που χτύπησαν το κτήριο του Mega στην Παιανία, και από λάθος συνεννόηση των τρομοκρατών, δεν υπήρξε καν ειδοποίηση.
Η επίθεση έγινε στις 15 Μαρτίου του 1995, περίπου 10 λεπτά πριν τις 9 το βράδυ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Δύο ρουκέτες χτύπησαν τις εγκαταστάσεις του σταθμού στην Παιανία.
Ο παρουσιαστής του δελτίου, Αιμίλιος Λιάτσος, διέκοψε έπειτα από λίγα λεπτά τη κανονική ροή του δελτίου, για να ενημερώσει τους τηλεθεατές πως ο σταθμός είχε δεχτεί επίθεση. Η έκρηξη άνοιξε μια μεγάλη τρύπα -σχεδόν ενός μέτρου- στον τοίχο, καταστρέφοντας μια αίθουσα σύνταξης. Ευτυχώς και οι περίπου 100 εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού, δεν έπαθαν τίποτα.
Η προκήρυξη που έφτασε λίγες μέρες αργότερα, επιβεβαίωσεε τις αρχικές υποψίες για τρομοκρατική επίθεση. Η «17 Νοέμβρη» αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης, τονίζοντας ότι είχε ειδοποιήσει έγκαιρα με τηλεφώνημα στην «Ελευθεροτυπία». Στο τηλεφώνημα αυτό, μιλούσε σύμφωνα με τους ίδιους για βόμβες, αν και η επίθεση έγινε με ρουκέτες.
Οι τρομοκραες κατηγόρησαν την Ελευθεροτυπία
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η τρομοκρατική οργάνωση «Η 17Ν τηλεφώνησε στις 8.30 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και μιλώντας σαν 17Ν, ανέφερε ότι σε 15 με 20 λεπτά θα εκραγούν 2 βόμβες που είχαμε τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία. Τους ζητήσαμε να τηλεφωνήσουν στο MEGA για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από τις εγκαταστάσεις. Ας σημειωθεί εδώ ότι η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» είναι συμμέτοχος της ιδιοκτησίας του MEGA».
Η μοναδική αιτιολόγηση της ενέργειας, σε ολόκληρη την -όπως συνήθιζαν- εκτενέστατη προκήρυξη, ήταν η εξής: «Η ενέργεια μας κατευθύνονταν ενάντια στους γκάγκστερ εφοπλιστές που σαν μιντιάρχες παραπλανούν καθημερινά τον κόσμο παρουσιάζοντας μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας».
Σύμφωνα με τη «17 Νοέμβρη»: «Η Ελευθεροτυπία μετέχοντας στη συνωμοσία CIA-FBI ελληνικού Τύπου εναντίον της 17Ν αγνόησε σκόπιμα την προειδοποίηση προκειμένου να υπάρξουν θύματα και να ξεσηκωθεί έτσι δημόσια κατακραυγή εναντίον της οργάνωσης».
[custom:google-ads]
Κανένα μέλος της 17Ν δεν ανέλαβε την ευθύνη
Κανένας από τους κατηγορούμενους που συνελήφθησαν δεν ομολόγησε τη συμμετοχή του στην ενέργεια αυτή, ούτε κατονόμασε κάποιον άλλον ως δράστη. Για την επίθεση κατηγορήθηκαν ο Σάββας Ξηρός σαν αυτουργός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας σαν απλός συνεργός.
O μάρτυρας Εμμανουήλ Κυπραίος που ήταν μέσα στο κανάλι είπε κατά τη δίκη:
"Μέσα υπήρχε προσωπικό από σύμπτωση ήταν περιορισμένος ο αριθμός. Θα μπορούσε να είναι περισσότερα, ήταν όμως 4 άτομα. Ένας που ήταν απ’ έξω και ήθελε να πετάξει κάτι, να ρίξει, μπορούσε να αντιληφθεί ότι είναι άνθρωποι μέσα, ήταν τόπος που υπάρχουν γραφεία, υπήρχαν υπάλληλοι που εργάζονταν επί σχεδόν 24ώρου βάσεως. Είναι τηλεοπτικός σταθμός. Η μία εξερράγη, διαπέρασε τον τοίχο και μπήκε μέσα και εξερράγη και ευτυχώς στην περιοχή που έσκασε δεν υπήρχαν άνθρωποι. Μια άλλη η οποία δεν εξερράγη απλώς προσέκρουσε στον τοίχο και δεν διαπέρασε. Κατά τη γνώμη μου κατά σύμπτωση δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί".
Ο έτερος μάρτυρας Ανδρέας Κολούας δήλωσε για την επίθεση:
"Εκείνη την εποχή εργαζόμουν στο τμήμα μηχανογράφησης και δούλευα από το πρωί - μεσημέρι στο γραφείο μου. 20:45 περίπου φεύγω από το γραφείο μου και πηγαίνω στο Master Control, το παράθυρο είχε φύγει όλο, είχε πέσει πάνω στο γραφείο μου. Εγώ αν ήμουν στο γραφείο μου, το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι το παράθυρο ήταν μασίφ παράθυρο. Τώρα αν κάποιος άνθρωπος ήταν εκεί στη θέση μου σίγουρα οι συνέπειες θα ήταν από βαριά βλάβη μέχρι θάνατο. Ο τοίχος από πίσω ήταν γεμάτος τρύπες από τα θραύσματα πίσω από την καρέκλα μου ακριβώς που καθόμουν, από τη ρουκέτα".
Στο control ήταν τότε ο Γιώργος Λεβεντογιάννης, ο Γιώργος Χουλιάρας, ο Νίκος Στραβελάκης, ο τότε παραγωγός του δελτίου Νίνος Ελματζιόγλου, ο Τάσος Κοντογιαννίδης και ο Χρήστος Παναγιωτόπουος.
Τι είπε ο Κουφοντίνας στην δίκη για την επίθεση
Αρκετά χρόνια αργότερα και αφού η οργάνωση εξαρθρώθηκε, στη μεγάλη δίκη που ακολούθησε, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, για τη συγκεκριμένη επίθεση, επέμεινε πως υπήρξε προειδοποίηση για το χτύπημα, καθώς όπως τόνισε «η οργάνωση προσπαθούσε να παίρνει όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί κίνδυνος για ζωές εργαζομένων».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ακολουθήθηκε ο συνήθης τρόπος ειδοποίησης, δηλαδή μέσω τηλεφωνικού κέντρου απογευματινής εφημερίδας, η οποία με τη σειρά της ειδοποιούσε την Αστυνομία. Στην περίπτωση του MEGA, ο ίδιος ο Κουφοντίνας ισχυρίστηκε ότι «το κύκλωμα ειδοποίησης δεν λειτούργησε», αποδίδοντας το λάθος σε «βραχυκύκλωμα».
Αυτό που άλλαξε από την προκήρυξη ως την απολογία του, είναι πως απέφυγε να ρίξει την ευθύνη στη μη ειδοποίηση του MEGA από την Ελευθεροτυπία, ή σε ξένες μυστικές υπηρεσίες που ήθελαν θύματα, λέγοντας μόνο «σήμερα μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις για το που και το πως έγινε το βραχυκύκλωμα».