Οι αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν η λειψανδρία σε συνάρτηση με τις ανάγκες εξεύρεσης πρόσθετου προσωπικού για τη διενέργεια περιπολιών, οδηγεί την ηγεσία της ΓΑΔΑ σε ... λύσεις "εσωστρέφειας", αλλά ταυτόχρονα επωφελείς για το προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, οι επικεφαλής των
αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής προσανατολίζονται στην επικοινωνιακή ενθάρρυνση του προσωπικού να συμμετέχει σε εθελοντικά αμειβόμενα προγράμματα περιπολιών, για να λύσει μέρος από τα ανακύπτοντα υπηρεσιακά προβλήματα επαρκούς κάλυψης του γενικού στρατηγικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως μαθαίνουμε, διατίθενται κάθε μήνα στις αστυνομικές διευθύνσεις από 5.000 μέχρι και 10.000 ευρώ προκειμένου να διατεθούν για τον σκοπό αυτό.
Όπως μαθαίνουμε, οι μικτές αποδοχές για κάθε οχτάωρο απασχόλησης ανέρχονται σε 58,02 ευρώ μικτά και σε 43,19 καθαρά. Οι περιπολίες μπορούν να διεξάγονται στα ρεπό ή στα αδιάθετα κάθε αστυνομικού και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αστυνομικοί μέχρι το βαθμό του υπαστυνόμου.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το μέτρο λύνει τα όποια οικονομικά προβλήματα του προσωπικού, είναι όμως μια ανακούφιση και μάλιστα υπολογίσιμη μέσα στον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης.
Στο άρθρο 32 του ν. 2800/29-2-2000 με τίτλο Αποζημίωση αστυνομικών για πρόσθετη εργασία αναφέρονται τα εξής:
Το αστυνομικό προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Αστυνομικών τμημάτων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, από το βαθμό του Αστυφύλακα μέχρι και του Υπαστυνόμου Α', επιτρέπεται να διατίθεται, εφόσον επιθυμεί, για εκτέλεση υπηρεσίας πεζής περιπολίας επί ένα 8ωρο, μια φορά την εβδομάδα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης, η οποία ορίζεται στο ύψος αυτής που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία των αστυνομικών, όπως ισχύει κάθε φορά, προσαυξανόμενη κατά 20%, και χορηγείται με τις ίδιες με αυτή προϋποθέσεις.
bloko.gr