Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:40 | 27/11/2020

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας για πέμπτη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ανέλαβε να αναδείξει το μείζον θέμα του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και να τονίσει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Αστυνομία στην καταπολέμησή του. Για αυτό το λόγο συμμετείχε σε κοινή δράση με το κέντρο συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αρταίων και το γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, η οποία έλαβε χώρα την 25/11/2020 έξωθεν του Δημαρχείου Άρτας.

Η 25η Νοεμβρίου μάς υπενθυμίζει ότι, αν και η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη και γεμάτη κατακτήσεις, η βία κατά των γυναικών παραμένει δυστυχώς θέμα επίκαιρο. Και αυτό, αποτελεί κηλίδα για τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Η βία κατά των γυναικών, όποια μορφή και αν έχει, λεκτική, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική, δεν είναι μια απλή ιδιωτική υπόθεση που αφορά το κάθε θύμα μόνο. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ο αντίκτυπός του δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αλλά επηρεάζει τις οικογένειές τους, τον κοινωνικό τους περίγυρο αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Είναι πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις.

 Τίποτα από όλα αυτά όμως δε θα έχουν καμία αξία αν κάθε γυναίκα που υφίσταται βία, δε βρει το θάρρος και το κουράγιο να το καταγγείλει. Γνωρίζουμε ότι το κυρίαρχο αίσθημα που διακατέχει το θύμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι ο φόβος. Συνήθως τα θύματα σιωπούν γιατί συχνά φοβούνται. Όμως, το δράμα τους είναι εκκωφαντικό και μας αφορά όλους, όσους θέλουμε να ζούμε σε μια ευνομούμενη κοινωνία με σεβασμό στην προσωπικότητα του συνανθρώπου μας και ίσα δικαιώματα.

Να γνωρίζουν όμως και τα θύματα ότι αφού κάνουν το αποφασιστικό βήμα, τους περιμένει ένα οργανωμένο σύστημα με τη συμμετοχή διάφορων φορέων για την υποστήριξή τους. Για την Ελληνική Αστυνομία, η αντίδραση απέναντι στο φαινόμενο αυτό, αποτελεί κεντρικό άξονα της δράσης της.  Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση μίας από τις συχνότερες μορφές βίας σε βάρος των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας.

Ήδη εδώ και ένα χρόνο λειτουργούν Γραφεία Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Τα Γραφεία αυτά, τα οποία έχουν στελεχωθεί με προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, στόχο έχουν να συμβάλλουν στην πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως:

- Την ευαισθητοποίηση των πολιτών

- Την ενθάρρυνση των καταγγελιών

- Την παρακολούθηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας

- Την καθοδήγηση και την εποπτεία των περιφερειακών υπηρεσιών

- Την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Φέτος, η 25η Νοεμβρίου συμπίπτει με την αναγκαστική μας παραμονή στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι συνθήκες του εγκλεισμού επιτείνουν τις εκδηλώσεις βίας με θύματα τις γυναίκες. Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε οφείλουμε να θυμόμαστε ότι: «Ναι μεν μένουμε ασφαλείς, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί».

Το μήνυμα που εστάλη, ήταν το εξής:

«Μην φοβάσαι, μην διευκολύνεις τον θύτη… Κάλεσε, κατάγγειλε... Μόνο εσύ μπορείς»

- Ο -

- Ο -

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΤΟΡΗΣ Δημήτριος

ΣΓΩΡΑΣ Σωτήριος

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis