Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:31 | 30/04/2017

Είναι η  μοναδική γυναίκα διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  στην Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Η 39χρονη πυραγός Παπαβραμοπούλου Γκόλφω, διοικητής της ΠΥ Λεχαινών  συντονίζει εδώ και ένα χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Πυροσβεστική δύναμη της ευρύτερης περιοχής του Κάμπου.

Μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, με καταγωγή από το Κουρτέσι, αποφασισμένη να έρθει αντιμέτωπη με την φωτιά ή τον απεγκλωβισμό θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα, που δυστυχώς είναι πολλά στην περιοχή μας.

Η επιλογή της να ενταχθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα ήταν τυχαία, αλλά τελικά, όπως η ίδια λέει, αποδείχθηκε ορθή και σοφή. Είκοσι χρόνια υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα  και τα τελευταία τρία βρίσκεται στα Λεχαινά ενώ  τον τελευταίο χρόνο είναι διοικητής.

Όλοι μια οικογένεια

«Όταν πρωτοξεκίνησα, το 1998, είχα κάποιες επιφυλάξεις, αλλά γρήγορα έγιναν παρελθόν. Σύντομα δέθηκα με την Υπηρεσία και με τους συναδέλφους μου», μας  λέει η ίδια. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των συναδέλφων της  αλλά παράλληλα τους θεωρεί όλους κάτι στα οικογένεια.«Ο σεβασμός καθώς και το να επιβάλλεις κάτι δεν έχει σχέση με το φύλο αλλά με τον χαρακτήρα. Έχω άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μου. Έχω δουλέψει σε τρεις υπηρεσίες στην Αθήνα, αλλά εδώ στα Λεχαινά έχω αποκτήσει πάρα πολλούς φίλους, πραγματικούς φίλους γιατί το  Πυροσβεστικό  επάγγελμα είναι ομαδικό ,  δηλαδή ο ένας εξαρτάται από τον άλλο , γιατί στον άλλον στον συνάδελφό σου εναποθέτεις κατά μια έννοια την ζωή σου», λέει η πυραγός.

Υπάρχουν ελλείψεις

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών βρίσκεται σε νευραλγική θέση αφού ο τομέας ευθύνης της είναι μεγάλος και ιδιαίτερα ευαίσθητος. Το προσωπικό της είναι σε ετοιμότητα και το απέδειξαν και στην άσκηση που έγινε προ ημερών στην Μονή της Βλαχέρνας. Η πυραγός Παπαβραμοπούλου Γκόλφω, αναφέρεται στον στόλο και το προσωπικό:

«Διαθέτουμε 10 υδροφόρα οχήματα και τρία βοηθητικά. Μεταξύ των οχημάτων υπάρχουν και σύγχρονα.  Ήδη έχουν γίνει  έλεγχοι σε συνεργεία και είμαστε έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά επισήμως αύριο. Για όλα τα οχήματα, προμηθευτήκαμε έναν ικανό  αριθμό ελαστικών από το Αρχηγείο, αλλά ελλείψεις γενικά υπάρχουν .  Θα θέλαμε να είχαμε μόνο καινούργια οχήματα, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι δύσκολο με την οικονομική κρίση που υπάρχει.  Στην ΠΥ Λεχαινών υπηρετούν  45 άτομα και περιμένουμε  ακόμη 14 εποχικούς μεταξύ αυτών και μια κυρία. Θα μπορούσαν να ήταν και λίγο περισσότεροι. Για τους συναδέλφους μου εκείνο που έχω να τονίσω είναι ότι όλοι έχουν φιλότιμο. Είναι όλοι από την περιοχή, αγαπούν τον τόπο τους, δεν δυσανασχετούν ποτέ, είμαστε μια δεμένη ομάδα και έτοιμοι να επέμβουμε, όποτε χρειαστεί»

Στεγαστικό πρόβλημα

Η κ. Παπαβραμοπούλου αναφέρεται και στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και καιρό. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, το θέλει για δική του χρήση. Έτσι η ΠΥ μαζί με τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης αναζητά κτίριο για μεταστέγαση. Το κτίριο που θα βρεθεί πρέπει να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην ΕΟ και να βρίσκεται περίπου στο κέντρο του τομέα ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών. Για την ώρα έχει βρεθεί με την βοήθεια του Δήμου ένα κτίριο το οποίο και εξετάζεται.

Έναρξη αντιπυρικής

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά επίσημα αύριο. Πέρυσι στην Ηλεία δεν υπήρχαν προβλήματα. «Πέρυσι πήγαμε καλά. Για φέτος υπάρχει εκτίμηση ότι θα είναι  ζεστό το καλοκαίρι αλλά και πάλι θα δώσουμε τη μάχη μας, υπάρχει  σχέδιο δασών, υπάρχει συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς μ ε Περιφέρεια,  δήμους, με τις όμορες υπηρεσίες μας. Με την έναρξη αντιπυρικής περιόδου, βγαίνουν περιπολικά σε διάφορα σημεία του τομέα ευθύνης της ΠΥ Λεχαινών. Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο ετοιμότητας», τονίζει  η κ. Παπαβραμοπούλου.

«Πυρ, γυνή και θάλασσα»

«Το 1996 μπήκαν οι πρώτες γυναίκες στην πυροσβεστική. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι άνδρες συνάδελφοι έχουν συνηθίσει την γυναικεία παρουσία στην Υπηρεσία.

Εμείς οι γυναίκες στην Πυροσβεστική πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που κάνει ο άνδρας, μπορούμε να το κάνουμε και μείς. Αλλά ας μην ξεγελιόμαστε…Υπάρχει μεγάλη διαφορά δύναμης , αλλά επειδή το επάγγελμα το δικό μας είναι ομαδικό , υπάρχει βοήθεια από το ανδρικό προσωπικό. Πάντως στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι γυναίκες τα καταφέρνουν πολύ καλά». Πριν ευχαριστήσουμε την ξανθιά και γοητευτική πυραγό την ρωτάμε:  «Όταν ακούτε το γνωμικό « πυρ γυνή και θάλασσα» τι λέτε; Χαμογελά και απαντά: «Σωστό είναι…»

www.patrisnews.com

Haix Fire Eagle

Το ελαφρύτερο άρβυλο κατηγορίας TypF2A είναι η πρώτη επιλογή των πυροσβεστικών υπηρεσιών στις πέντε ηπείρους !!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis