Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:41 | 25/10/2021

Μία διάβαση πεζών στα χρώματα του ουράνιου τόξου έχει διχάσει την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, καθώς ο δήμος θέλει να την κρατήσει και η αστυνομία να τη βάψει λευκή, σύμφωνα με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο μέσα στον Νοέμβριο.

Η πόλη έβαψε τη διάβαση προς τιμήν της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το 2018. Πριν από μερικούς μήνες κάποιοι κάλυψαν τα χρώματα του ουράνιου τόξου με ένα σπρέι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Βίντεο του περιστατικού είχε ανεβάσει στο Facebook βουλευτής των Φιλελευθέρων. Δύο άτομα κλήθηκαν τότε να πληρώσουν πρόστιμο για την πράξη τους.

Το δημοτικό συμβούλιο θέλει να παραμείνει η διάβαση πολύχρωμη, όπως ανέφερε στο Euronews ο Πάουλιους Βαϊτέκενας, εκπρόσωπος Τύπου του δήμου: «Η διάβαση δείχνει την ανεκτικότητα της πόλης του Βίλνιους και τα χρώματα δεν είναι επικίνδυνα για κανέναν». Πρόσθεσε ότι αντίστοιχες διαβάσεις υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και είπε ότι η απαίτηση της αστυνομίας, να βαφτεί πάλι λευκή, αμφισβητεί το δικαίωμα της πόλης να στηρίξει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Από την πλευρά της, η αστυνομία του Βίλνιους, που έστειλε μία μακροσκελή απάντηση σε ερώτηση του Euronews, τόνισε ότι η διάβαση δεν είναι συμβατή με τους νόμους και τους κανονισμούς της Λιθουανίας… Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute «Οι διαβάσεις πεζών πρέπει να συνάδουν με τους νόμους για τις διαβάσεις και να έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Μεταφορών», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του αρχηγείου της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαστάσεις και τα χρώματα των διαβάσεων είναι προκαθορισμένα από τους κανονισμούς. Ο Τόμας Βιτάουτας Ρασκεβίτσιους, βουλευτής που ανέβασε το βίντεο στο Facebook, είπε ότι ελπίζει πως η διαμάχη αυτή θα μεταφερθεί από το δικαστήριο στο κοινοβούλιο, στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου, το οποίο καταψηφίσθηκε τον Μάιο. Ο βουλευτής θέλει να το επαναφέρει προς ψήφιση το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

 

Protagon.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis