Θέλουμε ως ένωση να αναδείξουμε, να ιεραρχήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τη Δ.Α Αιτωλίας,έτσι όπως τα βιώνουμε. Αυτά, δεν ξεκινούν τώρα που τα δυσβάστακτα μέτρα του μνημονίου «πνίγουν» κάθε φιλότιμη, προσπάθεια των ένστολων για προσφορά στον πολίτη και την κοινωνία.Έρχονται από βάθος χρόνου και όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάνε σε βαθύτερο.
1ο. Το κτιριακό, είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τις υπηρεσίες της Δ.A. Αιτωλίας, στο σύνολό τους. Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση μετεγκατάσταση όλων των Υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια με τις κατάλληλες υποδομές. Τα υπάρχοντα είναι άθλια με ανύπαρκτες υποδομές (ακόμα και χωρίς τουαλέτες και κρατητήρια…), προβλήματα που εύκολα ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει επισκεπτόμενος τη Δ.Α..Αιτωλίας,Α.Τ. Αιτωλικού, Α.Τ. Αστακού και Α.Τ. Γαβαλούς.)
2ο. Εξίσου σημαντική, είναι η μεγάλη έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό. Υπάρχει πρόβλημα με την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, το οποίο επιτείνεται από την ελλιπή αστυνόμευση, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού! (η Δ.A Αιτωλίας αριθμεί 200 αστυνομικούς σε σύνολο 250 οργανικών θέσεων, με οργανόγραμμα δεκαετίας ’ 80 ).Αναφέρουμε, ότι οι περισσότερες υπηρεσίες της διεύθυνσης,ακόμα και αυτές των κεντρικών τμημάτων στο Μεσολόγγι, αδυνατούν, πολλές φορές, να επανδρώσουν περιπολικό. Ακόμα, περισσότερες υπάρχει μόνο ο οδηγός στο όχημα σε μια περιοχή που υπάρχουν δεκάδες φοιτητές, έξαρση των ναρκωτικών, μεγάλη κοινότητα Ρομά, καθώς και πάρα πολλοί αλλοδαποί που απασχολούνται στην ευρύτερη αγροτική περιοχή. Στα δικαστήρια ορίζεται μόνο ένας συνάδελφος για λήψη μέτρων και εκτέλεση των αποφάσεων. Οι ομάδες ΟΠΚΕ, ΟΕΠΤΑ αστυνομεύουν, με ελάχιστα άτομα προσωπικό,σε βάρος πάντα της αστυνόμευσης εντός πόλεως με αποτέλεσμα την εύλογη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας,αφού βλέπουν αστυνομικό εντός πόλης κυριολεκτικά ‘’ με το κιάλι’’. Στις υπηρεσίες της περιφέρειας λειτουργούν αστυνομικά τμήματα των δέκα ατόμων μαζί με το διοικητή. Έτσι οι συνάδελφοι εργάζονται σε εικοσιτετράωρη βάρδια μόνοι τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σωματική τους ακεραιότητα, χωρίς φυσικά να μπορούν να προσφέρουν επαρκώς, εκτός από το να κάνουν χρέη τηλεφωνητή, έχοντας να αστυνομεύσουν περιοχές χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων,απομακρυσμένων χωριών και πληθυσμών γύρω στους 15.000 (Α.Τ. Αστακού),20.000( Α.Τ. Γαβαλούς )και Α.Τ. Ναυπάκτου με ορεινά χωριά, σε απόσταση έως και 70 με 80 χιλιόμετρα από το Αστυνομικό τμήμα,καθώς και του υπερδιπλασιασμού του πληθυσμού τους θερινούς μήνες( Α.Τ. Ναυπάκτου όπως και στο Α.Τ. Αστακού) με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ναρκωτικά, μέθη,τροχαία, ξυλοδαρμοί και ό,τι άλλου είδους επεισόδια). Όλα αυτά οδηγούν πολλές φορές στην καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και στη μη χορήγηση των ημερήσιων αναπαύσεων. Ζητούμε την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας,την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στη Διεύθυνση με προσωπικό όλων των βαθμών. Επίσης, την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας του Αστυνομικού προσωπικού, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους,έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ρόλο που μας έχει αναθέσει η κοινωνία.
3ο. Βασικός γνώμονας για την σωστή αστυνόμευση της περιοχής να είναι οι ιδιαιτερότητες της Διευθύνσεως μας και τα νέα εγκληματολογικά δεδομένα της. Θεωρούμε απαραίτητη ανάγκη την ίδρυση των κάτωθι Υπηρεσιών:
α) Τροχαίας Εθνικών Οδών με έδρα το Μεσολόγγι καθόσον έχουν ήδη αρχίσει να δίνονται μεγάλα τμήματα της Ιόνιας οδού σε χρήση και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση και η απόδοση στην κυκλοφορία και των υπολοίπων υπερκατασκευή τμημάτων της. Η νέα υπηρεσία θα έχει υπο την εποπτεία της τόσο το σύνολο της Ιόνιας οδού από το Αντίρριο έως και τα όρια με την Δ.Α. Ακαρνανίας μήκους 70χλμ, όσο και το κομμάτι της Παλαιάς Εθνικής Οδού που έχει στην εποπτεία του το Τ.Τ.
Μεσολογγίου μήκους 40χλμ. Η ίδρυση αυτής της νέας Υπηρεσίας κρίνεται αναγκαία καθόσον με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού αναμένεται η κατακόρυφη αύξηση της εμπορευματικής κίνησης πράγμα που μεταφράζεται σε εκατοντάδες φορτηγά και βαρέα οχήματα που θα έχουν ως τελικό προορισμό το λιμάνι στο πλατύγυάλι Αστακού.
β) Τμήματος Ασφαλείας στη Ναύπακτο.
γ) Τμήμα δίωξης ναρκωτικών στο Μεσολόγγι, αφού τα ναρκωτικά εξαπλώθηκαν σε χωριά που ουδέποτε απασχόλησαν παλαιότερα με αυτό το αντικείμενο όπως Ευηνοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Θωμάς.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνουν οι άμεσα οι κάτωθι ενέργειες:
- Άμεση στελέχωση της Τουριστικής Αστυνομίας του Μεσολογγίου καθόσον το Α.Τ. Μεσολογγίου που έχει επωμιστεί και με αυτό το αντικείμενο αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του λογά μειωμένης δύναμης προσωπικού. Επίσης η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται στην περιοχή και το άνοιγμα συνεχώς νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό τη στιγμή που δεν υπάρχει αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομία,ς έχει σαν αποτέλεσμα τα δυσμενή σχόλια των τουριστών στο εξωτερικό τόσο για την Ελληνική Αστυνομία όσο και για το Ελληνικό κράτος με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή μας και στη χώρα μας γενικότερα.
- Το Α.Τ. Αιτωλικού θα πρέπει όχι να καταργηθεί αλλά να υπερ ενισχυθεί,αφού έχει την ευθύνη της αστυνόμευσης της περιοχής του Αιτωλικού με τα πλείστα προβλήματα που έ χουν απασχολήσει κατά καιρούς το πανελλήνιο (Ρομά, Χρυσή Αυγή, λαθρομετανάστες κλπ)., καθώς και την ευθύνη του παλαιού δήμου Οινιάδων όπου έχουμε μεγάλη έξαρση εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της μάστιγας των ναρκωτικών, καθώς και διαμονή πολλών αλλοδαπών, λόγω της μεγάλης γεωργικής παραγωγής στην περιοχή. Και φυσικά έχει γίνει πύλη εξόδου προς Ιταλία για εκατοντάδες λαθρομετανάστες-πρόσφυγες
4ο. Να εφοδιαστούν, άμεσα, οι αστυνομικές υπηρεσίες της διεύθυνσης με καινούργια οχήματα, αφού στην πλειονότητά τους τα υπάρχοντα πλην της τροχαίας, έχουν καταστεί επικίνδυνα, έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Μετά δυσκολίας πραγματοποιούνται τα service, τα λάστιχα αλλάζουν μετά χιλίων βασάνων και μόνο με την απειλή ακινητοποίησης του οχήματος καθώς και τις περισσότερες φορές βρίσκονται στο συνεργείο.
5ο. Η εκπαίδευση να είναι ουσιαστική, με κατάλληλες υποδομές και μέσα. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται εκπαίδευση στη Διεύθυνσή μας, λόγω της μεγάλης έλλειψης δύναμης αδυνατούν οι υπηρεσίες να στείλουν το προσωπικό για εκπαίδευση, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις βάρδιες.
6ο. Να σταματήσει η κατασπατάληση δυνάμεων, σε βάρος της αστυνόμευσης της περιοχής ευθύνης της Α.Δ. Αιτωλίας, με τη συνεχή ενίσχυση άλλων διευθύνσεων.
Κλείνοντας, εμείς η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Α.Δ. Αιτωλίας επιθυμούμε το διάλογο και τη συνεργασία με όλους τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για να οδηγηθούμε σε μόνιμες και ριζικές λύσεις, για μια αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, καλά οργανωμένη που να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία, μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΕΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
http://aixmi-news.gr