Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:54 | 04/01/2015

 

Ο Ζιλ Ντε Κερκόβ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ε.Ε. δήλωσε, σήμερα, στην εφημερίδα Le Soir: «Η ιδέα είναι το Βέλγιο να συστήσει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μπορούν να δίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες άμεσα απαντήσεις σε κάποιο πολύ σοβαρό επικοινωνιακό ζήτημα».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένα πολύ ισχυρόεργαλείο στρατολόγησης στα χέρια των τζιχαντιστών με το Ισλαμικό Κράτος να αναρτά στο Διαδίκτυο πολλά βίντεο που δείχνουν αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων.

«Θα προσφέρουν υλικό κατά της προπαγάνδας»

Οι εμπειρογνώμονες που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό σχέδιο θα προσφέρουν υλικό κατά της προπαγάνδας που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, εξήγησε ο Ντε Κερκόβ.

Για παράδειγμα, είπε ο ίδιος, οι ειδικοί θα μπορούν να διανέμουνσυνεντεύξεις τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία έχοντας μετανιώσει είτε επειδή σοκαρίστηκαν «από τους νοσηρούς ανθρώπους που αντλούν ευχαρίστηση από τη βία», είτε επειδή αυτό που θεωρούσαν αγώνα κατά της απομάκρυνσης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει μετατραπεί σε μάχη ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις.

'Ενα εκατομμύριο ευρώ σε 18 μήνες για έξι εμπειρογνώμονες

Ο Ντε Κερκόβ διευκρίνισε ότι το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να επενδύσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε διάστημα 18 μηνών για την πρόσληψη πέντε ή έξι εμπειρογνωμόνων που εργάζονται στο βελγικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Είπε ακόμη ότι η ομάδα αυτή θα έχει περιορισμένη δυνατότητα παροχής συμβουλών ταυτόχρονα σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιδιώκουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με επικοινωνιακά μέσα.

«Θα δούμε αν θα οδηγήσει κάπου», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος. «Αν πάει καλά, αναμφίβολα κάποιες χώρες θα αναπτύξουν μία συγκεκριμένη ικανότητα και θα θελήσουν να το συνεχίσουν με ίδια μέσα. Η ιδέα είναι να λάβουν συμβουλές. Η κάθε χώρα πράττει μετά ό,τι επιθυμεί», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν πάντως δεν έχει ακόμη σχολιάσει το δημοσίευμα.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis