Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:00 | 07/01/2017

Με τους νησιώτες να είναι «παγκόσμιοι πρωταθλητές» στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία είναι υψηλότερη και από αυτή του πανάκριβου Χονγκ- Κονγκ στα 1,93 ευρώ το λίτρο και την αύξηση της τιμής των καυσίμων να έρχεται μαζί με όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις, η Ελλάδα σημειώνει την πρώτη αρνητική πρωτιά της.

Κατατάσσεται σε μια από τις 6 χώρες παγκοσμίως, οι οποίες έχουν την υψηλότερη τιμή καυσίμων, ενώ βρίσκεται στην πρώτη δεκαπεντάδα για την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Με την αύξηση της τιμής των καυσίμων η κυβέρνηση προσδοκά να φέρει στα ταμεία της 670 εκ. ευρώ περισσότερα από αυτά του 2016. Όμως η πρόβλεψή της προσκρούσει στην συρρίκνωση της κατανάλωσης κυρίως της αμόλυβδης που σημειώνει συνεχώς στα χρόνια της κρίσης . Το 2016 έκλεισε χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι εισπρακτικοί φόροι του δημοσίου, παρά την άυξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε πολλά νησιά. Συγκριτικά με το 2015, το 2016 θα κλείσει με νέα μείωση εσόδων από τους φόρους καυσίμων.

Παρόλα αυτά ο προϋπολογισμός του 2017 που έχει καταρτήσει το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο με αύξηση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων που σύμφωνα με την πρόβλεψη θα είναι 386 εκ. ευρώ πάνω από το 2016. Στον ίδιο ρυθμό κινείται και η πρόβλεψη για τον ΦΠΑ με αύξηση 286 εκ. ευρώ.

Τα νησιά είναι αυτά που έχουν χτυπηθεί διπλά καθώς εκτός από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων επλήγησαν και από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ.

Πριν από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης η Ελλάδα κατείχε την ένατη θέση ανάμεσα στις ακριβότερες παγκοσμίως χώρες στα καύσιμα. Υψηλότερες τιμές εντοπίζονται μετά την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία, το Ισραήλ, τη Δανία, την Ολλανδία, το Μονακό, την Ισαλανδία, τη Νορβηγία και το Χονγκ-Κονγκ. Με τις ανατιμήσεις θα πάρει «επάξια» μια θέση στην πρώτη εξάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis