Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:00 | 09/11/2016

Δεκάδες ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα στην άλλοτε πολυπόθητη κοσμική συνοικία της Αθήνας! Οι «τυφλές» μολότοφ αποτρέπουν τους αγοραστές

Από τον
Στάθη Βασιλόπουλο
Φωτό: Βαγγέλης Μασσιάς

Οι «τυφλές» μολότοφ, οι συμπλοκές ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και άνδρες των ΜΑΤ, η οσμή καμένου και χημικών που κατακλύζει την ατμόσφαιρα, οι εμπρηστικές επιθέσεις νεαρών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, οι βανδαλισμοί σε φανάρια και στάσεις λεωφορείων και οι συμμορίες που αλωνίζουν ανεξέλεγκτες έχουν «βυθίσει» την αγορά ακινήτων στην πολύπαθη γειτονιά των Εξαρχείων.

Η άλλοτε κοσμική συνοικία, με τα θρυλικά στέκια και τους χώρους πολιτισμού, έχει παραδοθεί στις οδομαχίες, στο έγκλημα, στη διακίνηση ναρκωτικών και την αυθαιρεσία, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις κατοικιών και καταστημάτων να έχουν «παγώσει» και τα «κιτρινισμένα» από το πέρασμα του χρόνου ενοικιαστήρια να χάσκουν κολλημένα πάνω σε παντζούρια σπιτιών και εισόδους κτιρίων.



Στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται η στατική διμοιρία που κάνει σκοπιά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Στουρνάρη, την Τοσίτσα, την Μπουμπουλίνας και στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεκάδες κατοικίες παραμένουν στα αζήτητα. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές, οι ελάχιστοι καταστηματάρχες που έχουν απομείνει στην περιοχή ζουν καθημερινά με την απειλή των μολότοφ πάνω από τα κεφάλια τους και οι κάτοικοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Οταν πέφτει το σκοτάδι, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να κλειστούν στα σπίτια τους ή να κατεβάσουν τα ρολά των μαγαζιών τους και να φύγουν.

«Προκαλούν ζημιές»

«Δεν κινείται πλέον τίποτα, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα εμάς δεν μας πειράζουν, αλλά είναι γεγονός ότι προκαλούν ζημιές και αυτό έχει συμβάλει στην υποβάθμιση της περιοχής» λέει υπάλληλος σε ιδιωτικό πάρκινγκ των Εξαρχείων, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Παλιότερα, η αγορά ακινήτων στα Εξάρχεια παρουσίαζε ομοιογένεια. Σήμερα παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στις τιμές ανάμεσα στα σπίτια που βρίσκονται σε δρόμους όπως η Τζωρτζ και η Κάνιγγος και στις κατοικίες γύρω από τους λόφους του Λυκαβηττού και του Στρέφη» σημειώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Μιλτιάδης Χριστινάκης, σύμβουλος ακίνητης περιουσίας της εταιρίας Aspis Real Estate. Οπως συμπληρώνει ο ίδιος, η οικονομική κρίση επηρέασε την αγορά ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή -όπως συνέβη εξάλλου σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας-, αλλά τα επεισόδια «την έχουν καταρρακώσει».

 



Σε δρόμους των νοτίων... Εξαρχείων -που συχνά μετατρέπονται σε πεδία μαχών-, όπως η Νοταρά, η Σουλτάνη και η Σολωμού, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να βρουν παλιές κατοικίες (30ετίας ή 40ετίας) με τιμή πώλησης 200 έως 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (!), την ώρα που λίγα τετράγωνα μακριά, και συγκεκριμένα γύρω από τους λόφους του Λυκαβηττού και του Στρέφη, σπίτια ίδιας ηλικίας πωλούνται ακόμα και για 1.100 ευρώ το τετραγωνικό.

Τα ακριβότερα

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα ακριβότερα σημεία, από πλευράς οικιστικής αξιοποίησης, βρίσκονται στις περιφερειακές οδούς Σαρανταπήχου, Αργυρουπόλεως, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ειρήνης Αθηναίας, Πουλχερίας και Καλλιδρομίου. Στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων συναντώνται ελάχιστες πολυκατοικίες της τελευταίας εικοσαετίας και το κτιριακό απόθεμα είναι κυρίως των δεκαετιών 1950 και 1960.
.Στις νεόδμητες κατοικίες (έως δέκα ετών) τα διαμερίσματα που βρίσκονται στα «ήσυχα» κομμάτια των Εξαρχείων μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 1.900 ευρώ το τετραγωνικό, στις κατοικίες ηλικίας έως 20 ετών το τετραγωνικό κυμαίνεται από 1.200 ως 1.800 ευρώ, στις κατοικίες 20-30 ετών το «ταβάνι» φτάνει στα 1.200 ευρώ το τ.μ., ενώ στις παλαιότερες (30 ετών και πάνω) η τιμή ενός σπιτιού αρχίζει από τα 700 ευρώ το τετραγωνικό και ανεβαίνει αναλόγως με το αν είναι πρόσφατα ανακαινισμένο ή όχι.


Στα στενά που εκδηλώνουν τη μανία τους οι αντιεξουσιαστές και γίνονται φασαρίες η εικόνα είναι διαφορετική. Εκεί, οι νέες κατοικίες κοστολογούνται από 1.100 το τετραγωνικό, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά παλιά σπίτια των 40 ή 50 τετραγωνικών, που πωλούνται όσο ένα οικογενειακό αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού ή και ακόμα χαμηλότερα. Παρ’ όλα αυτά, οι αγοραστές είναι ανύπαρκτοι και η ζήτηση σχεδόν μηδενική. «Μολονότι οι τιμές είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλές, τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη ζήτηση, αν και έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Ιωάννης Ρεβύθης.

Χαριστική βολή και στους μικρομεσαίους εμπόρους!

Το μικρομεσαίο εμπόριο σε πολλές περιφερειακές και κεντρικές γειτονιές των πόλεων (και ειδικά της Αθήνας), που αποτελούσε «αιμοδότη» των τοπικών κοινωνιών, είναι ένας από τους τομείς που επλήγησαν σημαντικά από την οικονομική κρίση μετά το 2010. Από τον κανόνα δεν ξέφυγαν ούτε τα καταστήματα στα Εξάρχεια που, συν τοις άλλοις, βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια τον άτυπο «πόλεμο» αντιεξουσιαστών και αστυνομικών για τον έλεγχο της περιοχής.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η οδός Στουρνάρη, όπου περισσότερα από τα μισά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έμαθαν πια να υπολογίζουν πότε θα... βρέξει μολότοφ στη γειτονιά τους, είναι κλειστά. Στα ελάχιστα που πωλούνται, το αντίτιμο είναι χαμηλό. Οπως το κατάστημα που αγόρασε στη Στουρνάρη πριν από μερικούς μήνες ένας Τούρκος επιχειρηματίας δίνοντας μόλις 150.000 ευρώ, για ένα ακίνητο που μέσα στην κρίση θα είχε διπλάσια αξία σε άλλη περιοχή (όχι απαραίτητα εμπορική) της Αθήνας. Η έντονη παρουσία μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, διανοουμένων και καλλιτεχνών είχε οδηγήσει στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας αγοράς ειδικού εμπορίου (βιβλίο, εκδόσεις, μουσική, είδη σχεδίου, είδη υπολογιστών) υπερτοπικού χαρακτήρα. Η αγορά αυτή (Στουρνάρη, Εμμανουήλ Μπενάκη και Ερεσού) παρουσίαζε νωρίτερα έντονη κάμψη, αλλά η οικονομική κρίση διόγκωσε το πρόβλημα.

Βράδια... κολάσεως τα Σαββατοκύριακα

Τα Εξάρχεια εξακολουθούν να αποτελούν «άβατο» για την ΕΛ.ΑΣ., αφού κάθε φορά που εμφανίζονται στην περιοχή αστυνομικοί δέχονται οργανωμένες επιθέσεις από ομάδες κουκουλοφόρων. Κατά την προσφιλή τακτική τους, οι νεαροί εξαπολύουν δριμείες επιθέσεις, τα ΜΑΤ απαντούν με βομβίδες κρότου λάμψης και χημικά, οι ταραξίες οπισθοχωρούν και στη συνέχεια... επανέρχονται. Συνήθως τα επεισόδια εκδηλώνονται τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα στη Στουρνάρη, την Τοσίτσα, τη Χαριλάου Τρικούπη και την Μπουμπουλίνας.

Τον περασμένο Ιούλιο, η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ., επικαλούμενη «τις αλλεπάλληλες κακόβουλες και βανδαλιστικές επιθέσεις» που δεχόταν το υποκατάστηµα της οδού Ζαΐμη και τον κίνδυνο που διέτρεχε το προσωπικό, αποφάσισε να του βάλει λουκέτο. Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ δεν πραγματοποιεί δρομολόγια -τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου- μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου.

Οι τελευταίες επιθέσεις αναρχικών

■ 24/9/2016: Ομάδα περίπου 30 ατόμων, που βγήκε από το Πολυτεχνείο, επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ η οποία βρισκόταν στην οδό Τοσίτσα, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών. Από τις ρίψεις των εμπρηστικών βομβών υπέστη υλικές ζημιές ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Τοσίτσα, ενώ οι νεαροί έκαψαν κάδους απορριμμάτων.

■ 19/10/2016: Αντιεξουσιαστές «ταμπουρώθηκαν» στο προαύλιο του ΕΜΠ και εκσφενδόνισαν πάνω από 100 βόμβες μολότοφ, πέτρες και καδρόνια σε διμοιρία των ΜΑΤ, που είχε στρατοπεδεύσει επί της Πατησίων, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα. Σε δύο από τις εφόδους των ΜΑΤ προς την πύλη του ΕΜΠ στην Τοσίτσα προσήχθησαν και τελικά συνελήφθησαν δύο άτομα.

■ 23/10/2016: Οι κουκουλοφόροι έβαλαν στο στόχαστρό τους διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Χρυσολωρά, που έχει αναλάβει τη φύλαξη της οικίας του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

■ 29/10/2016: Οι νεαροί πραγματοποίησαν διπλή επίθεση στις οδούς Τοσίτσα και Χαριλάου Τρικούπη. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 24χρονου.

Βανδαλισμοί πάλι στο Πολυτεχνείο

Τα συνθήματα έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στα μάρμαρα του Πολυτεχνείου, αλλοιώνοντας την όψη του ιστορικού κτιρίου. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το πολυσυζητημένο «λίφτινγκ» με σκοπό την απομάκρυνση ενός γκράφιτι τεραστίων διαστάσεων από τον τοίχο της οδού Στουρνάρη, η εικόνα που αντικρίζουν σήμερα οι περαστικοί που κάνουν τον κύκλο του Πολυτεχνείου προκαλεί θλίψη και οργή.

Ανεβαίνοντας την οδό Στουρνάρη, λίγα μέτρα μακριά από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, συναντάει κανείς πολύχρωμα γκράφιτι και μουντζούρες. Συνεχίζοντας προς την πλατεία Εξαρχείων, ξεπροβάλλουν εκατοντάδες αφίσες που καλούν σε συγκεντρώσεις, ενώ από την... οργή των αγνώστων με τα σπρέι δεν γλίτωσαν ούτε οι κολόνες της ΔΕΗ.
Οι βανδαλισμοί, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς η ίδια εικόνα επικρατεί και στην οδό Πατησίων, όπου οι κολόνες και τα κάγκελα της κεντρικής εισόδου του Πολυτεχνείου θυμίζουν... ουράνιο τόξο, ενώ προχωρώντας προς τον πεζόδρομο της Τοσίτσα οι τοίχοι έχουν αλλάξει χρώμα από τις μπογιές και την κόλλα που χρησιμοποιείται κατά καιρούς για τις αφίσες.

 

Πηγή:   www.dimokratianews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis