Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 15/01/2015

 

Στο σπίτι του στη Σόφια, σαν να μη συνέβη απολύτως τίποτα, επέστρεψε σώος και αβλαβής τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Πέτκο Σέρτοφ, πρώην αρχηγός της βουλγαρικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (SANS), η εξαφάνιση του οποίου τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πυροδοτήσει σενάρια κατασκοπευτικού θρίλερ.

Η σύζυγός του είχε δηλώσει στις 5 Δεκεμβρίου ότι ο 58χρονος πρώην αξιωματούχος έφυγε αιφνιδιαστικά προς άγνωστη κατεύθυνση, αφήνοντας στο σπίτι δύο κινητά τηλέφωνα και διαβατήριο. Ωστόσο, προς έκπληξη τόσο των αρχών ασφαλείας όσο και της κοινής γνώμης στη γειτονική χώρα που παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ο Σέρτοφ επέστρεψε στη 4.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας με αυτοκίνητο στη Σόφια. Μαζί του στο ίδιο όχημα επέβαινε η σύζυγος και ο αδερφός του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Βέσελιν Βούτσκοφ επιβεβαίωσε την είδηση. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Σέρτοφ σε άτυπη κατάθεση που έδωσε στις βουλγάρικες αρχές υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα τροχαίου στην Ελλάδα και ότι χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας παραμένει κλεισμένος στο σπίτι του, το οποίο πολιορκούν βουλγάρικα μίντια. Επιπλέον, εκφράζονται αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που καταγγέλλει ότι δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για τη διερεύνηση μιας «ιδιωτικής υπόθεσης». Την ίδια στιγμή, παρατηρείται δυσφορία και απλών πολιτών στη Σόφια, που ζητούν από τις αρχές ασφαλείας «να πουν την αλήθεια».

Ο Σέρτοφ, στέλεχος της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας την περίοδο της πρώην κομμουνιστικής Βουλγαρίας, αφού διοίκησε την κρίσιμη Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (SANS) το διάστημα 2007-09, φέρεται να συνδέθηκε το τελευταίο διάστημα με βουλγαρική ιδιωτική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, τη Vivid Power, με την οποία έχουν αντιδικία οι ελληνικές αρχές ενέργειας. Η συγκεκριμένη εταιρεία αγόραζε ρεύμα από τον πρώην ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και το εξήγαγε στην Τουρκία, όμως πριν από δύο χρόνια διαλύθηκε και άφησε «άνοιγμα» 15-20 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος δεν διώκεται ούτε εκκρεμεί σε βάρος του κάποιο ένταλμα σύλληψης.

Ο Σέρτοφ φέρεται να έχει υψηλές διασυνδέσεις με μυστικές υπηρεσίες δυτικών κρατών, σε βαθμό που το προηγούμενο διάστημα είχαν εξυφανθεί σενάρια ότι «απήχθη» από πρώην συναδέλφους, ώστε να συμμετάσχει σε μυστικό συνέδριο πρακτόρων ή ακόμη και να προστατευθεί από ενδεχόμενη επίθεση μυστικών υπηρεσιών ανταγωνιστικών συμφερόντων...

Η εξαφάνισή του προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση και των ελληνικών αρχών, καθώς πριν ακριβώς από έναν μήνα, διαπιστώθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα ότι ο Σέρτοφ είχε περάσει στην Ελλάδα. Ανώτατη αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε στο VICE ότι ο πρώην αξιωματούχος αναζητήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στις 23 Δεκεμβρίου, ο 58χρονος εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, ωστόσο «μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί στο σημείο, ο Βούλγαρος είχε εξαφανιστεί».

Σε αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ, η κατάληξη ήταν τελικά πιο παράδοξη ακόμη και από το σινεμά. Η επανεμφάνιση του πρώην αξιωματούχου στο Σόφια μετά από 37 ημέρες, μάλλον περιέπλεξε περισσότερο την υπόθεση.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis