Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:15 | 22/11/2014

Η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας αναμένεται να ανέβει έως και 1,5 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα 35 χρόνια και ίσως αγγίξει τους 4 βαθμούς μεταξύ των ετών 2070-2100. Η μεταβολή αυτή μπορεί να έχει συνέπειες στην αλλαγή του κλίματος, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Μεσόγειο, να πλήξει τη γεωργία στην Ελλάδα, ενώ το λιώσιμο των αρκτικών πάγων θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε συρρίκνωση των ελληνικών ακτών.

Αυτά είναι μερικά από τα επιστημονικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι κορυφαίοι καθηγητές που πήραν μέρος, χθες, στην ημερίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσίασε τις επιστημονικές προβλέψεις για τον ελλαδικό χώρο. Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Ζερεφός ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι τα μοντέλα των επιστημόνων προβλέπουν μείωση της μέσης υγρασίας κατά 2% τα επόμενα χρόνια, υποχώρηση της νεφοκάλυψης κατά 6% και αύξηση της επικίνδυνης ακτινοβολίας. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι οι εποχές που ήδη επηρεάζονται και θα συνεχίσουν να δέχονται την επιρροή του φαινομένου στη χώρα μας.

Η ημερίδα διοργανώθηκε επ’ αφορμή των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τελέστηκε υπό την αιγίδα του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Ο υψηλός συμβολισμός εν προκειμένω είχε σαν στόχο να καταδειχθεί η σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στα θέματα του περιβάλλοντος, αλλά και να τιμηθεί η ευαισθησία της οικογένειας Γουλανδρή, όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, η οποία έθεσε το θέμα στην ελληνική κοινωνία πριν ακόμη αναχθεί αυτό σε κεντρικό θέμα της παγκόσμιας συζήτησης.

Εκτός του κ. Πικραμμένου, στην ημερίδα παραβρέθηκαν η κ. Μαρία Δαμανάκη, πρώην επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων, η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, γενική γραμματέας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία, ο διευθυντής του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, Πέτερι Ταλάας, εξήγησε ότι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας που παρατηρείται ιστορικά, δείχνει σαφή σημάδια επιτάχυνσης από το 1980 και έπειτα, ενώ παρουσίασε στατιστικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η αύξηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων, όπως φωτιές σε δάση, έντονη ξηρασία, κ.ά. που παρατηρούνται από το έτος 2000 και έπειτα σχετίζονται με το φαινόμενο. Ο κ. Ταλάας έδειξε ότι το 2008 ήταν μια χρονιά καμπή για την άνοδο της θερμοκρασίας στον αρκτικό κύκλο. Η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, είπε ότι αναμένεται αύξηση των μολυσματικών ασθενειών και δεν αποκλείεται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια τροφίμων.

Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι ο καύσωνας του 2003 που συγκλόνισε την Ευρώπη για πρώτη φορά, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θύματα, θα αποτελεί τον κανόνα εφεξής έως το 2040, ενώ οι θερμοκρασίες του δεν αποκλείεται να θεωρούνται... χαμηλές το 2060.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis