Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:59 | 26/12/2016

Ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του δεν ήταν άλλος από τον πρώην ηγέτη της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Κουκ. «Αυτή είναι μία από τις πιο συναρπαστικές βραδιές της ζωής μου. Μην έχετε αμφιβολία για αυτό. Ο κόσμος μας έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εκλογή του Τραμπ» έγραψε στο Twitter. Ο μέγας μάγιστρος και ο κόσμος του δεν είναι άλλοι από την Κου Κλουξ Κλαν, που θεωρείται η κατά παράδοση μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στις ΗΠΑ και η δεξαμενή για μικρότερες ακροδεξιές οργανώσεις.

 

 

 

 

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στις 2 Νοεμβρίου, μια εκκλησία Αφροαμερικάνων στον Μισισιπή πυρπολήθηκε, ενώ στους τοίχους άγνωστοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα που ανέγραφαν «Ψηφίστε Τραμπ», σύμφωνα με όσα τόνισαν σήμερα αξιωματούχοι και το FBI που ανέφερε πως διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, που έγινε μια εβδομάδα πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Περισσότερο από έναν αιώνα από την ίδρυσή της μια από τις πιο τρομακτικές και βίαιες οργανώσεις εξακολουθεί να τρομοκρατεί και να βανδαλίζει με το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

 

 

 

 

Η κοινωνική λέσχη που έγινε ο τρόμος της Αμερικής

Τον Δεκέμβριο του 1865, προς το τέλος του αμερικανικού εμφύλιου, μια ομάδα έξι νεαρών ανδρών στο Pulanski του Tennessee αποφάσισαν να οργανώσουν μια κοινωνική λέσχη. Και οι έξι ήταν βετεράνοι του στρατού της λεγόμενης «Συνομοσπονδίας» στον Εμφύλιο (άτυπη κυβέρνηση των 11 νότιων δουλοκτητικών πολιτειών των ΗΠΑ, που είχαν κηρύξει απόσχιση). Είχαν επίσης φοιτήσει σε κολέγια όπου την εποχή αυτή ήταν δημοφιλείς οι αδελφότητες με ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, από εκεί προέρχεται το όνομά τους.  Οι 6 νεαροί επέλεξαν επίσης ως φορεσιά των μελών τους μια μάσκα, έναν λευκό χιτώνα και ένα ψηλό κωνικό καπέλο.

 

 

 

 

Η Κλαν μετατράπηκε γρήγορα σε τρομοκρατική οργάνωση. Προσέλκυσε πρώην στρατηγούς του Εμφυλίου ενώ επεκτάθηκε πέρα από το Τενεσί σε κάθε πολιτεία του αμερικανικού Νότου περιλαμβάνοντας στους κόλπους της δικαστές, δημάρχους, σερίφηδες αλλά και κοινούς εγκληματίες. Συστηματικά άρχισε να δολοφονεί μαύρους πολιτικούς και πολιτικούς ηγέτες. Σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους. Μάταια προσπαθούσαν οι μαύροι πολίτες να αμυνθούν, μιας και ήταν λιγότεροι και άοπλοι.

 

 

 

 

Αφού ο κύριος στόχος της Κλαν ήταν οι πολιτικοί και κοινωνικοί ηγέτες της κοινότητας των μαύρων αμερικανών, οι άνθρωποι αυτοί σκοτώνονταν για τον παραμικρό λόγο. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλοι γίνονταν θύματά των μελών της Κου Κλουξ Κλαν. Στο διάστημα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1870 η οργάνωση εστίαζε την οργή της εναντίον των ριζοσπαστών Ρεπουμπλικάνων (και μαύρων και λευκών) και απαιτούσε μέσα από τη βία και τις δολοφονίες, την αποκατάσταση της λευκής «υπεροχής».

 

 

 

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 επανεμφανίστηκε μια δεύτερη εκδοχή της Κου Κλουξ Κλαν. Στο στόχαστρο έβαλαν τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Εβραίους, τους Αφροαμερικανούς και αλλοδαπούς. Επίσης εχθροί της ήταν  οι διαζευγμένοι και οι λαθρέμποροι. Η ρατσιστική και αντισημιτική Κου Κλουξ Κλαν εξακολουθεί να είναι ακραία βίαια και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ακροδεξιές ομάδες μίσους που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Το 2006, μετά από μια περίοδο σχετικής απουσίας, η δραστηριότητα της Κλαν άρχισε και πάλι να αυξάνεται με τα μέλη της να εναντιώνονται με μένος στο θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων αλλά και των μεταναστών. Η Κου Κλουξ Κλαν αριθμούσε περίπου 6 εκατ. μέλη τη δεκαετία του 1920, ενώ σήμερα έχει 2.000-3.000 μέλη, σύμφωνα με το κέντρο Southern Poverty Law, το οποίο μελετά τις εξτρεμιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis