Η υπόθεση του Χρήστου Ρούσου συντάραξε την ελληνική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στις 7 Απριλίου του 1976, ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσος σκότωσε τον εραστή του Ανέστη Παπαδόπουλο, επειδή, όπως υποστήριξε, προσπάθησε να τον ωθήσει στην πορνεία.
Η πράξη του χαρακτηρίστηκε «έγκλημα πάθους» και σόκαρε την κοινωνία, η οποία ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την ομοφυλοφιλία και τα μυστικά της αμαρτωλής πλευράς στη λεωφόρο Συγγρού. Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις και η δίκη του Ρούσου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Παπαδόπουλος, με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό, προσπάθησε με πιεστικό τρόπο να τον στρέψει στον πληρωμένο έρωτα, εκδοχή που η οικογένεια του θύματος αμφισβήτησε έντονα.
Ο Χρήστος Ρούσος καταδικάστηκε σε ισόβια για την πράξη του και οδηγήθηκε στο πιο σκληρό σωφρονιστικό ίδρυμα της εποχής. Τις φυλακές της Κέρκυρας. Οι συνθήκες κράτησης ήταν απάνθρωπες και ο νεαρός Χρήστος Ρούσος έψαχνε για ένα στήριγμα που θα τον βοηθούσε να αντέξει.
Ένα γράμμα από μια άγνωστη κοπέλα του έδωσε ελπίδα για ζωή. O ισοβίτης μάλιστα τελικά αρραβωνιάστηκε με αυτή την κοπέλα.
Ο Χρήστος Ρούσος μετά από 14 ολόκληρα χρόνια κράτησης ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την αναψηλάφηση της δίκης του και την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μπροστά στον ορατό κίνδυνο να πεθάνει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του έδωσε ομόφωνα χάρη. Το τελευταίο εμπόδιο όμως ήταν και το μεγαλύτερο. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο αδέκαστος ανακριτής της υπόθεσης Λαμπράκη, αρνήθηκε να προσυπογράψει τη χάρη στον ομοφυλόφιλο ισοβίτη. Τότε ξέσπασε πολιτική θύελλα.
Ο Χρήστος Ρούσος στη συνέντευξή του στη «Μηχανή του Χρόνου»
Οι αντιδράσεις ήταν καταιγιστικές και πήραν χαρακτήρα κοινωνικής εξέγερσης. Πολιτικοί, διανοούμενοι και καλλιτέχνες μπήκαν στην πρώτη γραμμή, ενώ ακολούθησαν και πολίτες. Η πολιτική κρίση έφερε στα άκρα τις σχέσεις Χρήστου Σαρτζετάκη και Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση. Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ανέλαβε την προεδρία της χώρας πάλι το 1990. Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να υπογράψει χάρη σε 80 κρατούμενους, ανάμεσά τους και στον Χρήστο Ρούσο.
ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr