Η αδυναμία εντοπισμού των φυσικών αυτουργών δεκάδων επιθέσεων - ακόμη και βομβιστικών - εναντίον διαιτητών, αθλητικών παραγόντων και συνδέσμων οπαδών στέκεται εμπόδιο στις έρευνες των δικαστικών αρχών για την «κάθαρση» στον χώρο του αθλητισμού. Το γεγονός ότι πολλοί από τους δράστες προέρχονται από τον ποινικό χώρο και ξέρουν να εξαϋλώνουν τα ίχνη τους, το ότι σε πολλές από αυτές τις επιθέσεις ενεργοποιούνται ηγετικές μορφές του «οργανωμένου εγκλήματος» αλλά και το ότι ορισμένους αθλητικούς παράγοντες περιβάλλουν πρώην και νυν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δυσχεραίνουν τις σχετικές έρευνες.
Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. - οι «αδιάφθοροι», όπως λέγονται - έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες έρευνα για τυχόν εμπλοκή σε έκνομες ενέργειες αστυνομικών που περιβάλλουν αθλητικούς παράγοντες και συνεργάτες τους. Ωστόσο ο μη τελικός προσδιορισμός των φυσικών αυτουργών από την ΕΛ.ΑΣ. στερεί κρίσιμο αποδεικτικό υλικό και οδηγεί τις σχετικές έρευνες σε τέλμα. Και όλα αυτά παρότι πολλά από τα θύματα-στόχοι αυτών των ενεργειών φέρεται να έχουν κατονομάσει ή να έχουν σκιαγραφήσει τους ηθικούς αυτουργούς.
Βόμβα στην Καλαμάτα
Είναι ενδεικτική η υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε το ξημέρωμα της 23ης Φεβρουαρίου 2012 στον φούρνο του διαιτητή κ. Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε έναν από τους «άξονες» της έρευνας του εισαγγελέα κ. Αριστείδη Κορέα για τη διαφθορά στον χώρο του αθλητισμού. Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε γύρω οικήματα, καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο ίδιος ο πρώην διαιτητής - έχει πλέον παραιτηθεί - σε κατάθεση που έδωσε στον κ. Κορέα περίπου έναν χρόνο μετά την επίθεση και ενώ αρχικώς στην Αστυνομία ήταν διστακτικός, συνέδεσε τη βομβιστική ενέργεια με τη διαιτησία του στον αγώνα Ξάνθη - Ολυμπιακός όπου του αποδόθηκε ότι δεν έδωσε πέναλτι υπέρ της πειραϊκής ομάδας.
Στις δικαστικές αρχές στάλθηκε επιστολή που συνέδεσε αυτή την επίθεση επίσης με αθλητικούς παράγοντες του Πειραιά. Με βάση αυτή την καταγγελία υπήρξε άρση απορρήτου των τηλεφώνων των εν λόγω προσώπων από τις δικαστικές αρχές. Ενώ όμως υπήρξαν ενδείξεις για το κίνητρο αυτής της επίθεσης, δεν βρέθηκε οτιδήποτε για τους δράστες. Αρχικά την έρευνα για την επίθεση στο αρτοποιείο στην Καλαμάτα ανέλαβαν οι τοπικές υπηρεσίες Ασφαλείας, που προχώρησαν σε σάρωση των τηλεφωνικών κλήσεων στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Ετσι λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ο φάκελος στάλθηκε σύντομα στην Εισαγγελία της Καλαμάτας.
Σύστημα «ποινικών»
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα είχαν πληροφορίες ότι «την επίθεση κατά του κ. Κωνσταντινέα ανέλαβε ένα άτομο από ιδιωτική ασφάλεια αθλητικού παράγοντα, που απευθύνθηκε σε ένα σύστημα "ποινικών" το οποίο είχε σχέση με άλλον αθλητικό παράγοντα». Σύμφωνα με παρεμφερή εκδοχή, ο ίδιος άνθρωπος χρησιμοποίησε άτομα με τα οποία διατηρούσε συγγενική σχέση. Μάλιστα αστυνομικοί πληροφορήθηκαν ότι «αρχικά υπήρξε χρέος πολλών χιλιάδων ευρώ προς τους φυσικούς αυτουργούς, το οποίο αργότερα τακτοποιήθηκε υπό τον φόβο των αποκαλύψεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι δράστες της επίθεσης κατά του κ. Κωνσταντινέα, «δανεικοί» κατά περίπτωση, είχαν προχωρήσει και σε άλλες παρόμοιες ενέργειες εκπροσωπώντας διάφορα συμφέροντα. Ενώ όμως υπήρξαν αρκετές ενδείξεις για το πλέγμα των εμπλεκομένων στην επίθεση, ποτέ δεν υπήρξε κεντρική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για αυτή την ενέργεια και οι δράστες έμειναν ασύλληπτοι.
Βόμβα στον Βόλο
Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλες επιθέσεις, όπως εκείνη εναντίον του πρώην διεθνούς διαιτητή κ. Γιώργου Δαλούκα στις 4 Δεκεμβρίου 2011, όταν άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο ΙΧ του στον Βόλο που ήταν σταθμευμένο απέναντι από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Και σε αυτή την περίπτωση ο - πρώην πλέον - διαιτητής, στον οποίο είχε καταλογιστεί λανθασμένη υπόδειξη σε αγώνα στο γήπεδο Χαριλάου, είχε αναφέρει ποιους και γιατί θεωρούσε υπευθύνους για την εναντίον του επίθεση. Ωστόσο και πάλι η έρευνα για τους φυσικούς αυτουργούς «κόλλησε». Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι επιθέσεις κατά των κ.κ. Δαλούκα και Κωνσταντινέα ίσως έχουν κοινή «εκτελεστική ομάδα», ενώ εκτιμούν ότι και άλλες βομβιστικές ενέργειες κατά συνδέσμων του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι, στα Πετράλωνα και στην Πάτρα την περίοδο 2012-13 ίσως έχουν «κοινό κατασκευαστή» εκρηκτικών μηχανισμών.
Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πρόβλημα προσδιορισμού των φυσικών αυτουργών και των εντολέων τους στις επιθέσεις με ξυλοδαρμό και χρήση αναισθητικού σπρέι κατά των πρώην διαιτητών κ.κ. Χριστόφορου Ζωγράφου και Γιάννη Τσαχειλίδη που σημειώθηκαν αντιστοίχως τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα φέρεται να έχουν μιλήσει για εκείνους που εκτιμούν ότι μπορεί να κατηύθυναν τις επιθέσεις εναντίον τους. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ο μη προσδιορισμός των φυσικών αυτουργών περιορίζει τις δυνατότητες των διωκτικών και δικαστικών αρχών για διαλεύκανση των επιθέσεων.
Παράλληλα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται την έναρξη πολέμου μεταξύ αθλητικών παραγόντων με τη χρήση σωματοφυλάκων αλλά και διασυνδέσεών τους με «νονούς της νύχτας».
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=658962