Η υπόθεση της με το ζόρι αναγόρευσης Γερμανού καθηγητή που είχε αμαυρώσει την Μάχη της Κρήτης σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και το μνημόσυνο στο γερμανικό νεκροταφείο παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για το αν μπορεί η ιστορία να ξαναγραφτεί με “άλλο τρόπο” και η λήθη να επιρατήσει. Αχρείαστη συζήτηση ,γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να συμβεί. Τουλάχιστον στην Ευρώπη.
Η ιστορία είναι μία και δεν μπορεί να αλλάξει. Η Γερμανία έχει ένα παρελθόν που όλοι μας το έχουμε “συγχωρήσει” πρώτοι απ΄ όλους εμείς οι Έλληνες. Έμπρακτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μνήμες σβήνουν. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα.
Συμπτωματικά σήμερα είναι μια μαύρη επέτειος. Τέτοια μέρα στην Τσεχοσλοβακία το 1939 η Γκεστάπο εκτέλεσε 120 παιδιά τα οποία …κατηγορήθηκαν για αντιναζιστική συνομωσία!!!
Δεύτερη σφαγή παιδιών έγινε το 1942 στο χωριό Λίντιτσε της Τσεχοσλοβακίας.
Στις 2 Ιουλίου του 1942, τα περισσότερα από τα παιδιά του Lidice, ενός μικρού χωριού της τότε Τσεχοσλοβακίας, παραδόθηκαν στο τοπικό γραφείο της Γκεστάπο.
Τα 82 παιδιά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο εξόντωσης στο Chełmno, 70 χιλιόμετρα μακριά, όπου δολοφονήθηκαν με δηλητηριώδη αέρια.Το χωριό με εντολή του Χίτλερ εξαφανίστηκε!!!
Το γλυπτό της Marie Uchytilová αποτελεί φόρο τιμής σε αυτά τα παιδιά.
onalert.gr