Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
w04-192513
20:14 | 04/06/2022

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα πως ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από την πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο Κίεβο και τα στρατεύματα του Κρεμλίνου.

«Μονάδες του ουκρανικού στρατού, έχοντας υποστεί κρίσιμες απώλειες στη διάρκεια των μαχών για το Σεβεροντονέτσκ (έως και 90% σε πολλές μονάδες), αποσύρονται προς το Λισιτσάνσκ», μια μεγάλη γειτονική πόλη, στην άλλη όχθη του ποταμού Ντονέτς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πόσοι ουκρανοί στρατιωτικοί οπισθοχωρούν προς το Λισιτσάνσκ. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

«Οι ουκρανικές αρχές, έχοντας συνειδητοποιήσει πως είναι αδύνατο να αντισταθούν περισσότερο και να κρατήσουν τη βιομηχανική ζώνη του Σεβεροντονέτσκ, διέταξαν μια μικτή τακτική ομάδα να ναρκοθετήσει τις δεξαμενές που περιέχουν νιτρικό άλας και νιτρικό οξύ στο εργοστάσιο Azot», συνέχισε ο ρωσικός στρατός.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως αυτή η ομάδα αποτελείται κυρίως από «επιζώντες» της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας και μέλη της ουκρανικής εδαφικής άμυνας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο ουκρανικός στρατός θέλει να ανατινάξει αυτές τις δεξαμενές χημικών προϊόντων για να μολύνει τη ζώνη και να «καθυστερήσει» την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να ελέγξουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, το μερικό έλεγχο της οποίας έχουν από το 2014 δυνάμεις φιλορώσων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Η πόλη Σεβεροντονέτσκ, μαζί με τη γειτονική Λισιτσάνσκ, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από την ουκρανική περιφερειακή διοικητική πρωτεύουσα Κραματόρσκ, θεωρούνται κλειδιά για να το επιτύχουν.

Πριν από τον πόλεμο, το Σεβεροντονέτσκ είχε περίπου 100.000 κατοίκους.

Μια ορθόδοξη μονή στην ανατολική Ουκρανία δέχθηκε και πάλι ρωσικό πλήγμα, σύμφωνα με το Κίεβο

Μια εκκλησία από ξύλο μιας διάσημης ορθόδοξης μονής στην ανατολική Ουκρανία καταστράφηκε έπειτα από νέο ρωσικό βομβαρδισμό, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπενθυμίζοντας ότι από προηγούμενο ρωσικό βομβαρδισμό αυτή την εβδομάδα είχαν σκοτωθεί τέσσερις μοναχοι.

«Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε και πάλι σήμερα τη Λαύρα του Σβιατογκίρσκ», στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μία από τις κύριες ορθόδοξες μονές της Ουκρανίας, έγραψε ο πρόεδρος στο Telegram δημοσιοποιώντας ένα βίντεο με τη σκήτη των Αγίων Πάντων στις φλόγες.

Ο Ζελένσκι υπενθύμισε πως το μοναστήρι είχε ήδη πληγεί αυτή την εβδομάδα από ρωσικούς βομβαρδισμούς «από τους οποίους σκοτώθηκαν τέσσερις μοναχοί και τραυματίσθηκαν σοβαρά τέσσερις άλλοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λαύρα φιλοξενεί επίσης 300 αμάχους, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά, που έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Η σκήτη «είχε καταστραφεί για πρώτη φορά τη σοβιετική εποχή. Στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε. Και τώρα πυρπολήθηκε από το ρωσικό στρατό», δήλωσε ο πρόεδρος και ζήτησε να αποβληθεί από την UNESCO η Ρωσία, μια «βάρβαρη» χώρα.

Ο μοσχοβίτικος κλάδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που διαχειρίζεται αυτή τη μονή, είχε αναφέρει προηγουμένως πως η πυρκαγιά στη σκήτη είχε εκδηλωθεί «έπειτα από εχθροπραξίες».

«Δεν υπάρχουν άμεσα πληροφορίες για τα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της αυτή η Εκκλησία, η οποία διέρρηξε τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του πως οι μονάδες του, που είναι ανεπτυγμένες βόρεια του Σβιατογκίρσκ, «δεν διεξάγουν μάχες» σ' αυτή την περιοχή και κατηγόρησε τα ουκρανικά στρατεύματα ότι «έβαλαν φωτιά» στη μονή.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογκίρσκ θεωρείται ένας από τους τρεις πιο ιερούς τόπους της Ουκρανίας για τους ορθοδόξους.

Πριν από τον πόλεμο, την επισκέπτονταν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis