Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:29 | 16/12/2014

Γράφει ο Αντιδραστικός

Μέτρα σε γήπεδο. Δύναμη 10 ατόμων για φύλαξη 3 θυρών. Λαμβάνει χώρα ο εξής διάλογος: Επόπτης "Θέλω να βάλεις από 4 άτομα σε κάθε θύρα;" Επικεφαλής "Μα έχω μόνο 10;" Επόπτης "ΑΚΟΥΣ ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ;;;"

Το παραπάνω είναι πραγματικό γεγονός που συνέβη προ ετών μπροστά στα μάτια μου και είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό. Γιατί; Δώσε μου πέντε λεπτά και θα εξηγηθώ.

Όπως γνωρίζεις ή ενδεχομένως και να μην γνωρίζεις το τελευταίο διάστημα γίνεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μια προσπάθεια για τον επαναπροσδιορισμό των οργανικών θέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Όλης της ΕΛ.ΑΣ. ; Εεεε όχι ακριβώς γιατί δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με τα τμήματα. Βλέπεις οι συγχωνεύσεις δεν αρέσουν σε κανέναν, ακόμα και αν έχει καταλήξει μια υπηρεσία με να βγάζει βάρδια με τρία άτομα.

Οπότε προσπερνώντας τα δύσκολα η Ηγεσία, και εδώ μπορεί ο καθείς να βάλει όποιον επιθυμεί καθώς μερίδιο ευθύνης φέρουν όλοι, συγκρότησε μια ομάδα σοφών* για να επιλύσει τον γρίφο του προσδιορισμού θέσεων μόνο σε υπηρεσίες Αρχηγείου, κεντρικές και αυτοτελείς, καθώς επίσης και τις Γενικές της επαρχίας. Μόνο σε αυτές.

*Σοφός = τυχαία επιλεγμένος αξιωματικός, ο οποίος ενδεχομένως να μην έχει ασχοληθεί και ποτέ με θέματα διάρθρωσης οργανισμών και στελέχωσης υπηρεσιών, αλλά ποιος ασχολείται με λεπτομέρειες.

Κατεβαίνουν τα κιτάπια, λοιπόν, για να γίνει το μοίρασμα της τράπουλας. Και ξεκινάμε. Ποια θα είναι τα κριτήρια για το προσδιορισμό της αναγκαίας οργανικής δύναμης; (Εκκωφαντική σιωπή) Ποια θα είναι η γενικότερη κατεύθυνση, μείωση, αύξηση ή διατήρηση; (Η σιωπή εδραιώνεται) Αν σχεδιαστούν αυξήσεις οργανικής από που θα μεταφερθούν οι απαιτούμενες θέσεις; (Ευτυχώς χτυπάει το κινητό και τα ενοχλητικά ερωτήματα σταματάνε)

Κάπως έτσι μπαίνει σε δράση η προσφιλής στο Αρχηγείο πρακτική «Ας μας στείλει η κάθε υπηρεσία στοιχεία». Βγαίνουν λοιπόν οι πένες και αρχίζουν οι υπηρεσίες να πετάνε νούμερα, με τις περισσότερες να ονειρεύονται στελεχώσεις άλλων εποχών.

Μαζεύονται τα χαρτιά από τους σοφούς, μπαίνουν στα κομπιουτεράκια καινούργιες μπαταρίες και αρχίζουν οι πράξεις. Ώσπου κάποια στιγμή ο σεβασμιότερος των σοφών σηκώνει το κεφάλι και ρωτά προβληματισμένος τους υπολοίπους «Λέτε να μπορούμε να βάλουμε άλλους πέντε ορόφους στην Κατεχάκη;»

Κλείνοντας το αφήγημα καταλήγω σε τρεις παρακλήσεις.

Παράκληση στον συνάδελφο που είχε την υπομονή να διαβάσει: Το αφήγημα αυτό, ενώ βασίζεται σε γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τώρα, σκόπιμα έχει διανθιστεί με φανταστικά στοιχεία. Δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες, υπάρχουν αφηγήσεις που εξυπηρετούν αυτόν που τις παράγει. Αν θες να ξέρεις, ψάξε, βρες, αμφισβήτησε και τέλος μάθε.

Παράκληση στα Αφεντικά του πολύπαθου Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας: Αφεντικά θα κάνουμε καμιά δουλειά σωστά ή θα το πάμε για φούντο το μαγαζί;

Παράκληση στον συνάδελφο του συνδικάτου: Μου ζητάς να συμμετέχω. Ορίστε λοιπόν σου λέω ότι πάνε να κάνουν μπάχαλο που δύσκολα μαζεύεται. Θα δράσεις, προκειμένου να ξέρω και εγώ ότι καλώς σε στήριξα;

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ. ΤΑ ΛΕΜΕ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis