Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:30 | 01/01/2015

 

Η Αθήνα την Πρωτοχρονιά είναι άδεια. Ένας λόγος παραπάνω γι αυτό είναι το κρύο που αποτρέπει, ακόμη και τους πιο τολμηρούς, από το να κάνουν έναν περίπατο στην πόλη. Κι όμως, η Αθήνα δεν άδειασε από αστέγους, παρά το γεγονός ότι ο δήμος παραχώρησε κλειστούς, θερμαινόμενους χώρους για όλους. ΟΒασίλης, ο Δημήτρης και η Μαριαλένα, που συναντήσαμε σ' ένα πρωτοχρονιάτικο ρεπορτάζ στους δρόμους της πόλης, επέλεξαν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να περάσουν αυτές τις ημέρες και τις νύχτες, έξω, στα σημεία που ζουν, τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Είναι τρεις από τους χιλιάδες αστέγους που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Ο Βασίλης αντιμετωπίζει την επιλογή του με αρκετή δόση χιούμορ. "Με κάλεσαν να πάω σε διάφορους χώρους, που θα έχει ζέστη. Δεν πάω πουθενά. Εκεί έχει μικρόβια" λέει γελώντας, και δείχνει να αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιόδοξη διάθεση. Θα περάσει τις νύχτες αυτές στην Πλατεία Κοραή, μαζί με έναν Βούλγαρο φίλο του, που δεν ξέρει καν τ΄όνομά του, αλλά, οι δυο τους, έχουν γίνει αχώριστοι. Συνηθισμένος σε διαφορετικά μεροκάματα, από δω κι από 'κει, τα βρήκε σκούρα στον καιρό της κρίσης και βρέθηκε στον δρόμο.

Τον Δημήτρη και τη Μαριαλένα τους συναντήσαμε κάτω από μία γέφυρα, όπου έχουν στήσει το νοικοκυριό τους. Γνωρίστηκαν στους δρόμους και έγιναν ζευγάρι. Ο καθένας με τη δική του ιστορία, τα δικά του λάθη, τον δικό του Γολγοθά, αποφάσισαν να ζήσουν μαζί και, όπως λένε, θα είναι οι τελευταίες γιορτινές ημέρες που θα είναι άστεγοι, καθώς με την προσπάθεια που έχουν κάνει είναι κοντά στον στόχο τους να ζήσουν τη ζεστασιά ενός κανονικού σπιτιού. Άλλωστε, έχουν πάρει σημαντικά μαθήματα ζωής από το "μεγαλύτερο σχολείο", όπως λέει ο Δημήτρης, τον δρόμο. Δηλώνουν αγοραφοβικοί, δικαιολογώντας έτσι, την επιλογή τους να μείνουν έξω, ακόμη και με αυτό το τσουχτερό κρύο. “Έχουμε προσαρμοστεί, σαν τους Εσκιμώους” λέει χαρακτηριστικά η Μαριαλένα και δείχνει να το εννοεί. Και οι δύο τους είχαν οικογένεια. Έχουν από δύο παιδιά, που ζουν της Μαριαλένας με τον παππού και τη γιαγιά και του Δημήτρη με την πρώην σύζυγο. 

Στο πρωτοχρονιάτικο ρεπορτάζ στους δρόμους της πόλης, συναντήσαμε και τον Κωνσταντίνο. Παλιό επιχειρηματία τηςπλατείας Κλαυθμώνος, που, σήμερα, αναγκάζεται να γυρνά στους λόφους της πόλης για να μαζέψει κρεμμύδες και να τις πουλήσει για να βγάλει λίγα χρήματα. Έχει έναν χώρο που μένει, αλλά δεν ξέρει, ακόμη για πόσο. "Δεν θέλουν τύπους σαν κι εμένα" δηλώνει στην κάμερα και στο βλέμμα του διακρίνεις περισσότερο την υπερηφάνεια παρά το παράπονο.

Ακούστε τις ιστορίες τους, έτσι όπως τις καταθέτουν στην κάμερα του TheTOC. 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis