Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 29/03/2022

Mια ελεύθερη σκοπευτής με 40 επιτυχημένα χτυπήματα στο όνομά της συνελήφθη αφού εγκαταλείφθηκε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία από τους Ρώσους συντρόφους της οι οποίοι την θεώρησαν, λανθασμένα, ως νεκρή.

Η Ιρίνα Σταρίκοβα, με την κωδική ονομασία «Μπαγκίρα», φέρεται να κατάγεται από τη Σερβία και καταδιώκεται από τους Ουκρανούς από το 2014. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι έχει συλληφθεί η sniper και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η Σταρίκοβα, που λέγεται ότι είναι διαζευγμένη με δύο κόρες, είναι υπεύθυνη για τη «δολοφονία 40 Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένων αμάχων». Ένα μέσο επικαλέστηκε τον στρατό λέγοντας ότι της δόθηκε ιατρική περίθαλψη όταν συνελήφθη.

Είναι η πρώτη περίπτωση ελεύθερου σκοπευτή που μάχεται στην Ουκρανία με την ρωσική πλευρά και η περίπτωσή του έρχεται στη δημοσιότητα μιας και μέχρι στιγμής μόνο το όνομα του Καναδού Wali είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ.

Οι Ρώσοι στρατιώτες την άφησαν πίσω στο πεδίο της μάχης

Ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτής

Η ίδια φέρεται να είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες την είχαν αφήσει πίσω στο πεδίο της μάχης «γνωρίζοντας ότι ήμουν τραυματισμένη και είχαν την ευκαιρία να με παραλάβουν… ελπίζοντας ότι θα πεθάνω».

Η Σταρίκοβα υπηρέτησε στις αυτονομιστικές δυνάμεις στην περιοχή Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες πολεμούν την κυβέρνηση του Κιέβου με τη βοήθεια της Ρωσίας από το 2014.

Ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτής

Πλούσια παράδοση της Ρωσίας με γυναίκες ελεύθερους σκοπευτές

Η Σοβιετική Ρωσία χρησιμοποίησε ως γνωστόν γυναίκες ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πιο επιτυχημένη, η Λουντμίλα Παβλιτσένκο, γεννήθηκε κοντά στο Κίεβο και είχε 309 επιβεβαιωμένες δολοφονίες, δίνοντάς της το παρατσούκλι «Lady Death».

Ένας τραυματισμός το 1942 σταμάτησε την ενεργό υπηρεσία της και έγινε διασημότητα και προπαγανδίστρια του καθεστώτος. Οι περισσότερες ελεύθεροι σκοπευτές ήταν απόφοιτοι της Κεντρικής Γυναικείας Σχολής Εκπαίδευσης Ελεύθερων Σκοπευτών, κοντά στη Μόσχα, που διοικούνταν από γυναίκες βετεράνους του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Οι συνδυασμένες προσπάθειες των εκπαιδευτών και των αποφοίτων πιστεύεται ότι κατέστρεψαν 12.000 γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γυναίκα ελεύθερη σκοπευτής

 

 

 

 

Μια άλλη Ρωσίδα ελεύθερος σκοπευτής, η Ελιζαβέτα Μιρόνοφ, ήταν μόλις 17 ετών όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση το 1941. Γεννημένη στη Μόσχα, είχε μόλις τελειώσει το λύκειο όταν προσφέρθηκε εθελοντικά να καταταγεί στον Κόκκινο Στρατό. Η Μιρόνοφ πολέμησε στις πολιορκίες της Οδησσού και της Σεβαστούπολης και είχε τουλάχιστον 34 δολοφονίες στο όνομά της, αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι είχε πάνω από 100.

 

Οι σύντροφοί της εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα κατορθώματά της κατά τη διάρκεια πέντε ημερών σφοδρής μάχης στο Goryachiy Klyuch τον Οκτώβριο του 1942, όταν η έφηβη λέγεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 Γερμανούς. Όμως τραυματίστηκε σοβαρά στη μάχη για το Νοβοροσίσκ και πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών.

 

Περίπου 800.000 γυναίκες υπηρέτησαν τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ άλλων σε ρόλους όπως οι πιλότοι και οι πολυβολητές. Οι δραστηριότητες των γυναικών σοβιετικών μαχητριών καταγράφηκαν επίσης από τη βραβευμένη με Νόμπελ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στο βιβλίο της The Unwomanly Face of War που γράφτηκε το 1985.

 

Πηγή:  newsbeast.gr

 

 

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis