Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:44 | 07/12/2014

Οι Ειδικές Δυνάμεις στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις αποτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στην άσκηση της διευρυμένης εξωτερικής πολιτικής , καθώς και στην εξελιγμένη στρατιωτικό-στρατηγική διπλωματία.  Λίγες χώρες έχουν πραγματικά αντιληφθεί και εντοπίσει την σημαντική και πολυεπίπεδη δυναμική που μπορεί μία χώρα να αναπτύξει μέσω των Ειδικών Δυνάμεων. Οι Ειδικές Δυνάμεις  έχουν στρατηγική αξία και ωφέλεια.

 
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι νέοι πόλεμοι και γενικότερα οι διενέξεις στον αιώνα μας είναιPERSISTENT  και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές, οι Ειδικές Δυνάμεις μπορούν να συνδράμουν θετικά και επαγγελματικά πριν εκδηλωθεί μια κρίση και λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, στην διάρκεια της ένοπλης αντιπαράθεσης, αλλά και στις όποιες μετέπειτα προσπάθειες επίλυσης της διένεξης και της πρακτικής υλοποίησης των διαφόρων μέτρων αποκλιμάκωσης της έντασης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Οι Ειδικές Δυνάμεις με την εμπειρία τους γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται πως σκέφτονται οι αντίπαλοι, ενώ μέσα από τις επιχειρήσεις και αποστολές κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ως και μέσα από επιχειρήσεις κατά ανταρτών, προσφέρουν μια σημαντική δεξαμενή γνώσεων και πληροφοριών πάνω σε ζητήματα που είναι πρακτικά δύσκολο να έχεις εξειδικευμένη ενημέρωση. Όπως είναι γνωστό οι Ειδικές Δυνάμεις στηρίζονται στις εξής  6 βασικές αρχές, που είναι η ταχύτητα, η υποστήριξη, ο σκοπός, η απλούστευση, η ασφάλεια και η επανάληψη. Σε ευρύτερη βάση οι Αμερικανοί τοποθετούν τις Ειδικές Δυνάμεις ως πολλή  σημαντική οντότητα απέναντι σε παγκοσμίων διαστάσεων κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές, ενώ υποστηρίζουν ότι οι εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί από αυτές τα τελευταία χρόνια αποτελούν χρήσιμο οδηγό για το μέλλον. Συνεπώς, οι ειδικές δυνάμεις:
 
  1. Είναι επίλεκτες και ευέλικτες μικρές δυνάμεις με λίαν υπολογίσιμες στρατιωτικές δυνατότητες στην υπηρεσία της εθνικής αλλά και εσωτερικής ασφάλειας (σε ορισμένες χώρες).
  2. Αποτελούν «εργαλεία», στρατηγικής ισχύος, τα όποια διαχρονικά αρκετοί πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες δεν έχουν επαρκώς κατανοήσει και αντιληφθεί.
  3. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το μέλλον της χώρας και την υλοποίηση των αντικειμενικών στόχων της σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
  4. Είναι μονάδες που μπορούν να κινηθούν και ενεργήσουν αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με άλλες μονάδες και σχηματισμούς. Δηλαδή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη.
  5. Μπορούν να ενεργήσουν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και εμπλοκών , ήτοι σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό πλαίσιο.
  6. Οι Ειδικές Δυνάμεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις συνδράμουν στην βελτίωση των επιλογών των συμβατικών επιχειρήσεων
  7. Οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν μια άλλη αξιολόγηση και ανάλυση του ανθρωπίνου χαρακτήρα και των χαρακτηριστικών του, γεγονός που πολύπλευρα τις καθιστά λίαν σημαντικές στην επιμέρους ανάλυση τοπικών και περιφερειακών ζητημάτων.
  8. Οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούν μια πρωτοπόρο επιλογή για την πολυεθνικότητα, ενώ ενισχύουν με την παρουσία και δράση τους σημαντικά τους τομείς των πληροφοριών και ειδικότερα των στρατιωτικών και ανθρωπιστικών.

 

Η δυναμική των Ειδικών Δυνάμεων και το εύρος δραστηριοτήτων έχει σημαντικά ενισχυθεί και διευρυνθεί λόγω της δημιουργικότητας και καινοτομίας που χαρακτηρίζει την δράση τους, καθώς και από την λεγόμενη Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις.(δηλαδή την εισαγωγή μέσα στα τελευταία 15 χρόνια νέων συστημάτων και γνώσεων που έχουνε επαναστατικοποιήσει την εμπλοκή και δράση τους σε όλα τα τεραίν και σε όλα τα σημεία του πλανήτη). Για τα πεδία μάχης του 21ου αιώνα από τα σπήλαια του Αφγανιστάν μέχρι τις ζούγκλες της Κολομβίας και από εκεί μέχρι τις σκοτεινές λεωφόρους του διαδικτύου οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούν την κατάλληλη απάντηση στον Χειρισμό κρίσεων λεπτεπίλεπτων ζητημάτων του ευρύτερου τομέα ασφάλειας που δεν είναι αποκλειστικά στρατιωτικός αλλά έχει και στοιχεία οικονομικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά κα. Οι ασύμμετροι αντίπαλοι  και οι μη-συμβατικοί εχθροί ( πχ τα διάφορα τρομοκρατικά δίκτυα, ή τα δίκτυα των καρτέλ των ναρκωτικών) είναι οι πιο σημαντικές αποστολές που αναλαμβάνουν οι Ειδικές Δυνάμεις για να εξοντώσουν τις βασικές απειλές για την ασφάλεια και σταθερότητα μιας χώρας, βάσει των Αμερικανικών εγχειριδίων, αλλά τα τελευταία χρόνια συνεχώς εμπλουτίζεται το φάσμα δράσης τους. Οι Ειδικές Δυνάμεις έχουνε πάντοτε την πρωτοβουλία των κινήσεων , ενώ μπορούν να ενεργήσουν παντού , αφού τις χαρακτηρίζει ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων έχουνε σημαντικά ενισχυθεί και περαιτέρω αναβαθμιστεί σε πολλούς τομείς, λόγω της Επανάστασης στις επικοινωνίες, στον διαδικτυακό χώρο, στα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης και υπερσύγχρονων τεχνολογιών. Δηλαδή γνωρίζουν άμεσα τις δυνατότητες των νέων μέσων και με άμεση κινητικότητα προσπαθούν να τα εντάξουν στον τρόπο δράσης και σε οποιαδήποτε φύση των επιχειρήσεων τους.
 
 
Αποτελούν τις πιο προωθημένες μονάδες ανάλυσης και πληροφόρησης για το πως σκέφτονται και πιθανότατα να ενεργήσουν οι αντίπαλοι. Οικοδομούν μόνιμο πολιτιστική εμπειρία και δεξαμενή γνώσεων. Είναι λίαν σημαντικός ο ρόλος τους στις όποιες προσπάθειες για την επιβολή σταθερότητας και εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών και άλλων  συμφωνιών στο έδαφος. Η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στον χερσαίο χώρο, αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού με επιτυχία έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις κατά τρομοκρατών και πειρατών που ενεργούν σε ανοικτές θάλασσες. Πέραν των καθαρά στρατιωτικών και συναφών αποστολών οι Ειδικές Δυνάμεις σε διάφορες χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θέματα χειρισμού Κρίσεων  σε ανθρωπιστικές καταστροφές  Στις ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει ενεργά σε περιπτώσεις όπως οι κατά καιρούς καταστροφικοί τυφώνες , θεομηνίες κα. Δηλαδή είναι αυτό που πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ως  Μονάδες Χειρισμού Κρίσεων κάθε μορφής και ιδιαίτερα σε COMPLEX ENVIRONMENT.
 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι στην πορεία οι Αμερικανοί αναφορικά με τις Ειδικές Δυνάμεις τροποποίησαν και βελτιώσαν το αρχικό ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 3-24 για την αντιμετώπιση ανορθόδοξου πολέμου και ανταρτικών ενεργειών, σε βαθμό που το ανανεωμένο  FIELD MANUAL  διευρύνει τον ορίζοντα των απειλών, αλλά και τον τρόπο ανάπτυξης των Ειδικών Δυνάμεων για την αντιμετώπιση και άλλων μορφών ασύμμετρων και μη-γραμμικών απειλών, όπως πχ του Ισλαμικού εξτρεμισμού στις διάφορες μορφές του, των κυβερνοανταρτών-κυβερνοτρομοκρατών κλπ. Η δράση τους με άμεσο και έμμεσο τρόπο τις καθιστά ως τις πλέον κατάλληλες σε ζητήματα άμεσου χειρισμού κρίσεων  ενώ πάντοτε λόγω της φύσης τους έχουν πολλαπλές επιλογές.  Η κατανόηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και οι τρόποι δράσης τους είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί οι ενδεχόμενες ενέργειες τους έχουν πολιτικές επιπτώσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις.(μακροπρόθεσμα-νομικές πτυχές, αξιοπιστία, ψυχολογικές προεκτάσεις κα. Αυτές οι εξελίξεις και οι γενικότερες και ειδικότερες επιπτώσεις κατέστησαν εμφανείς στην πολύχρονη εμπλοκή των ειδικών Δυνάμεων της Μ.Βρετανίας στην Βόρειο Ιρλανδία κατά του παράνομου Ιρλανδικού Στρατού, αλλά και στα  LESSONS LEARNED που έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει οι Αμερικανοί από τις παλιότερες και πρόσφατες εμπλοκές τους σε ΝΑ Ασία, σε ΝΔ Ασία, Αφρική και Βαλκάνια(Κόσοβο-Βοσνία Ερζεγοβίνη).
 
 
Τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων απαιτείται να έχουνε ειδικές γνώσεις των περιοχών δράσης, γνώση ξένων γλωσσών ή ακόμα και τοπικών διαλεκτών, αμεσότητα στην δημιουργία τοπικών συμμαχιών, ειδικές γνώσεις πολιτικής, τοπικής οικονομίας, ανθρωπογεωγραφίας, γνώσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν διεθνείς οργανισμούς, πολλή καλή και ευέλικτη επαφή με τις νέες τεχνολογίες, ειδικές γνώσεις σε θέματα Χειρισμού Κρίσεων και διαπραγματεύσεων, κατανόηση των γενικότερων θεμάτων ασφαλείας στις περιοχές που ενεργούν, αξιολόγηση των στόχων , εκ των προτέρων να δείχνουν έμπρακτα την αξιοπιστία τους, αφού η παρουσία και ενέργειες τους έχουν πολιτικές και άλλες επιπτώσεις, δυνατότητες πρόσβασης σε πληροφορίες παγκοσμίου και περιφερειακού ενδιαφέροντος, και να έχουνε παρακολουθήσει Σχολεία CIMIC(CIVIL MILITARY COOPERATION). Η ακρίβεια στην εκτέλεση της αποστολής τους , η μυστικότητα, η ελεγχόμενη κλιμάκωση των κινήσεων τους, καθορίζουν πολλά σε ότι αφορά την επιτυχία στην δράση τους, ειδικά σε αποστολές υψηλού ρίσκου , όπως είναι πχ η περίπτωση απελευθέρωσης ομήρων κλπ.
 
 
Συμπερασματικά και αν λάβουμε υπόψη την δράση (από τα όσα έχουνε δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας) από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε Καμπόυλ-Κανταχάρ-Ουρουζγκάν, Χελμάντ-Ζαμπούλ κλπ  στο Αφγανιστάν, από τις πάρα πολλές ειδικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και τις αντίστοιχες σε Κολομβία και Φιλιππίνες στα πλαίσια των επιχειρήσεων κατά επίμονων και ανθεκτικών και άλλων ανταρτικών κινημάτων, καθώς και από γνωστές ιστορικές και μακροχρόνιες εμπλοκές των Αμερικανο-Βρετανών σε ΝΑ Ασία, Αφρική, Ομάν-Υεμένη κα, καθίσταται εμφανέστατο ότι οι Ειδικές Δυνάμεις διαδραματίζουν πολύπλευρα δυναμικούς και σταθεροποιητικούς ρόλους, ενώ για τέτοιου υψηλού ρίσκου και κρισιμότητας αποστολές είναι πράγματι λίαν υπολογίσιμες στον κρίσιμο τομέατης εφαρμογής διαφόρων αποφάσεων -χειρισμό λεπτεπίλεπτων κρίσεων κλπ/

Πηγή:defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis